Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
L'Exèrcit turc, acusat d'usar armes químiques
16 ago 2010
El cadàver del membre del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) que està sent netejat i que apareix a la fotografia va ser abatut per l'Exèrcit turc el mes de juliol passat i, malgrat que les autòpsies oficials es van negar a certificar res d'inusual, l'Associació Drets Humans (IHD) va denunciar que aquest i altres cadàvers presenten restes de productes químics. Un informe forense de l'Hospital Universitari d'Hamburg, fet a petició del setmanari alemany Der Spiegel, certifica aquest punt.
«Hi ha indicis que l'Exèrcit turc fa servir armes químiques contra el PKK», explica a aquest diari Ismail Akbulut, representant de l'Associació de Drets Humans a la província de Hakkari. Turquia va firmar l'any 1997 la Convenció sobre Prohibició del Desenvolupament, Producció i Emmagatzematge d'Armes Químiques i fins ara ha aprovat 12 inspeccions. Un representant del Govern ha negat que els membres del PKK hagin estat abatuts amb armes químiques, i va titllar aquestes acusacions com a «propaganda del PKK».

Hi ha una altra possibilitat. «Respecte a aquest últim cas encara no estem segurs de si els morts han estat víctimes d'armes químiques o s'han fet servir productes químics per deformar els cadàvers després de la seva mort», diu Akbulut.

A mitjans dels anys 90, la foto d'un soldat turc posant amb els caps decapitats de dos membres del PKK va enfurir Europa. Des d'aleshores no s'havien detectat abusos sistemàtics dels cadàvers dels rebels kurds, però en els últims mesos les denúncies s'han multiplicat.

AMENAÇA COMPLERTA / Un activista de drets humans explica que, el juliol passat, va rebre la trucada desesperada de l'únic supervivent d'un comando del PKK. L'home, empresonat, afirmava que els soldats turcs l'havien amenaçat de decapitar el cos del seu comandant, que tenia l'àlies de Capità Özgür, si no cantava. Els militars van complir la seva promesa. «Vam comprovar que vuit guerrillers havien estat mutilats. Els havien tallat les mans, els peus i el cap. En el cas de les dones havien jugat amb els seus membres sexuals», relata l'activista de l'organització humanitària que va atendre el denunciant.

La setmana passada es va detectar un altre cas: cinc cadàvers de militants del PKK abatuts a Batman van ser tornats a les seves famílies completament calcinats, denuncia l'organització humanitària.

«L'Estat turc no respecta les normes de la guerra», es queixa Akbulut per afegir: «És necessària una investigació internacional sobre el que està passant».
Mira també:
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/20100816/lexercit-turc-acusat-dutilitzar-armes-quimiques/437128.shtml

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat