Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Instruccions per a fabricar una guerra
13 ago 2010
Un relat que ens hauria de fer repensar els conflictes ideologics que sovintejant a l'IMC BCN per qüestions identitàries, estratégiques, ideologiques i propagandistiques.

Extret del http://www.elhabitatdelunicornio.net
gustave-dore-les-saltimbanques-18741.jpg
NSTRUCCIONES PARA FABRICAR UNA GUERRA

A finales de los años cuarenta del siglo pasado el psicólogo Muzafer Sherif, consiguió fabricar una guerra sin necesidad de religiones, disputas ideológicas o enclaves estratégicos.
Lo siniestro del asunto es que tampoco le costó demasiado conseguirlo.


Sherif se llevó de campamento de verano a un grupo de niños entre once y doce años. Estos chavales no se conocían entre ellos, no eran especialmente problemáticos y no existían diferencias significativas entre ellos en cuanto a ambientes socioculturales y económicos.
Cuando ya habían transcurrido unos días y los niños se conocían entre ellos, Sherif decidió que empezara el espectáculo y dividió a los chavales en dos grupos, los “Águilas” y los “Serpientes”.



En cuanto lo hizo, los dos colectivos empezaron a estructurarse. Los chavales se apresuraron a encontrar un papel en su grupo: líder, gracioso, cimentador, protegido…
Cuando los roles ya estaban establecidos, el ladino psicólogo pasó al siguiente nivel del juego: se dedicó a fomentar la competitividad entre ellos.
Para ello, ideó tareas en las que sólo un grupo pudiera alcanzar el éxito: el inevitable partido de fútbol y el viejo juego de tirar de una cuerda servían muy bien para ese fin. Asumiendo el papel de sheriff en este tipo de tareas, el investigador consiguió crear una guerra entre “Águilas” y “Serpientes”.
La hostilidad entre los dos grupos fue aumentando y pronto empezaron las peleas y los insultos. El psicólogo había conseguido crear un ambiente bélico tan realista que, en poco tiempo, comenzó la quema de banderas, un ritual simbólico que no falta en las disputas nacionalistas. Enfrentando a los dos grupos en juegos competitivos, Sherif logró también otro fenómeno clásico de racismo: los miembros de un grupo no hablaban de los miembros del otro como “Águilas” o “Serpientes”, sino que inventaron epítetos despectivos. Por último, logró un efecto paradójico que también ocurre en los conflictos de la vida real: cuando el psicólogo favorecía a un determinado grupo injustamente, los miembros del otro no reaccionaban contra el causante de la injusticia, sino contra el otro grupo.
Con métodos sencillos y sin necesidad de patrias, razas ni clases sociales, Muzafer Sherif creó una guerra en la que la excusa eran todas estas cuestiones.



La teoría que intentó plasmar Sherif en su experimento era sencilla, pero importante. Según él, los conflictos surgen cuando dos grupos compiten por algo en lo que sólo uno puede ganar. Si un colectivo siente que, para alcanzar su objetivo, tiene que luchar contra otro, nacerá una guerra.
¿Y qué se necesita, entonces, para que una guerra termine? Según Sherif, que se dé el fenómeno contrario: que los grupos crean que es mejor unirse para alcanzar sus objetivos.

Sherif puso manos a la obra y dio un final feliz a su experimento. Unió a los “Águilas” y los “Serpientes” en actividades en las que tuvieran que cooperar para conseguir una meta. Repararon juntos un camión averiado, hicieron un grupo de trabajo común para suministrar agua al campamento, tendieron un puente desde las dos orillas de un río… Eran trabajos en las que unos necesitaban la cooperación de los otros y esto hizo que se unieran.

Sherif aportó ideas para acabar con la tristeza que siempre producen las guerras, aunque se ganen. El duque de Welington sentenció “Nada, excepto una batalla perdida, puede ser tan melancólico como una batalla ganada”.

Al igual que Sherif, éste militar sabía que el camino de la violencia siempre es frustrante.

Porque sólo se puede ser feliz después de alcanzar un objetivo si uno sabe que no ha tenido que dejar muertos por el camino.

Clasificado bajo: HIJOS DEL FUTURO, TRISTEZAS NECESARIAS, VIAJANDO EN DIRECCIÓN DEL MIEDO
Mira també:
http://www.elhabitatdelunicornio.net

Comentaris

Re: Instruccions per a fabricar una guerra
13 ago 2010
A la fi dels anys quaranta del segle passat el psicòleg Muzafer Sherif, va aconseguir fabricar una guerra sense necessitat de religions, disputes ideològiques o enclavaments estratègics.

L'aspecte més sinistre de l'assumpte és que tampoc li va costar massa aconseguir-lo.

Sherif es va dur de campament d'estiu a un grup de nens entre onze i dotze anys. Aquests xavals no es coneixien entre ells, no eren especialment problemàtics i no existien diferències significatives entre ells quant a ambients socioculturals i econòmics.

Quan ja havien transcorregut uns dies i els nens es coneixien entre ells, *Sherif va decidir que comencés l'espectacle i va dividir als xavals en dos grups, els “Àguiles” i els “Serps”.

Quan ho va fer, els dos col·lectius van començar a estructurar-se. Els xavals es van apressar a trobar un paper en el seu grup: líder, graciós, cimentador, protegit…

Quan els rols ja estaven establerts, el *ladino psicòleg va passar al següent nivell del joc: es va dedicar a fomentar la competitivitat entre ells.

Per a això, va idear tasques en les quals només un grup pogués arribar a l'èxit: l'inevitable partit de futbol i el vell joc de llençar d'una corda servien molt bé per a aquesta fi. Assumint el paper de *sheriff en aquest tipus de tasques, l'investigador va aconseguir crear una guerra entre “Águilas” i “Serps”.

L'hostilitat entre els dos grups va ser augmentant i aviat van començar les baralles i els insults. El psicòleg havia aconseguit crear un ambient bèl·lic tan realista que, en poc temps, va començar la crema de banderes, un ritual simbòlic que no mancada en les disputes nacionalistes. Enfrontant als dos grups en jocs competitius, Sherif va assolir també altre fenomen clàssic de racisme: els membres d'un grup no parlaven dels membres de l'altre com “Águilas” o “Serps”, sinó que van inventar epítets despectius. Finalment, va assolir un efecte paradoxal que també ocorre en els conflictes de la vida real: quan el psicòleg afavoria a un determinat grup injustament, els membres de l'altre no reaccionaven contra el causant de la injustícia, sinó contra l'altre grup.

Amb mètodes senzills i sense necessitat de pàtries, races ni classes socials, *Muzafer *Sherif va crear una guerra en la qual l'excusa eren totes aquestes qüestions.

La teoria que va intentar plasmar Sherif en el seu experiment era senzilla, però important. Segons ell, els conflictes sorgeixen quan dos grups competeixen per alguna cosa en el que només un pot guanyar. Si un col·lectiu sent que, per a arribar a el seu objectiu, ha de lluitar contra un altre, naixerà una guerra.

I quina es necessita, llavors, perquè una guerra acabi? Segons *Sherif, que es doni el fenomen contrari: que els grups creen que és millor unir-se per a arribar als seus objectius.



Sherif va posar som-hi i va donar un final feliç al seu experiment. Va unir als “Àguiles” i els “Serps” en activitats en les quals haguessin de cooperar per a aconseguir una meta. Van reparar junts un camió avariat, van fer un grup de treball comú per a subministrar aigua al campament, van tendir un pont des de les dues ribes d'un riu… Eren treballs en les quals uns necessitaven la cooperació dels altres i això va fer que s'unissin.



*Sherif va aportar idees per a acabar amb la tristesa que sempre produïxen les guerres, encara que es guanyin. El duc de *Welington va sentenciar “Gens, excepte una batalla perduda, pot ser tan malenconiós com una batalla guanyada”.



Igual que *Sherif, aquest militar sabia que el camí de la violència sempre és frustrant.

Perquè només es pot ser feliç després d'arribar a un objectiu si un sap que no ha hagut de deixar morts pel camí
Re: Instruccions per a fabricar una guerra
13 ago 2010
Interessant. Això vol dir que no hem d'acceptar les divisions com ara "dreta" i "esquerra", "treballadors" i "capitalistes", "feixistes" i "revolucionaris", i hem d'estar tots units i en pau.
Re: Instruccions per a fabricar una guerra
13 ago 2010
No, 'amor'. La qüestió es mes aviat contra les etiquetes castradores: 'indepes', 'anarcos', 'ecolos', 'gais', 'trans', 'lesbian', 'marxistes', 'sindicalistes', etc. i les seves conseqüencies.
Una cosa es la 'guerra social' altermondialista que ens aplega a tota la gent que col·labora amb [i s'expressa des de] l'IMC BCN i un altra ben diferent es la 'guerra civil' dins del mitjans de contrainformacio com aquest...
Sindicat Terrassa