Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme
[Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Aquest diumenge 18 de juliol de 2010 ens hem aplegat una quinzena de persones al Camp de la Bota, per recordar i homenatjar a les 1.619 afusellades entre el 1939 i el 1952 pel franquisme. I per reivindicar en una data assenyalada com aquesta, 74 anys després del cop d’estat militar franquista, la importància de la memòria històrica.
cbota2010.jpg
cbota2.jpg
Al Poblenou, la dictadura franquista va fer de la presó del Cànem i del Camp de la Bota, indrets de repressió, patiment i mort per a qui lluitava per defensar la llibertat, la igualtat i la justícia social. Des de l’Assemblea de Joves del Poblenou i Endavant Poblenou volem recordar que per la presó del Cànem (c/Llacuna entre Llull i Ramón Turró) entre 1939 i 1942 passaren més d’11.000 persones compromeses políticament. I al Camp de la Bota, entre el 20 de febrer de 1939 i el 24 de desembre de 1952, en foren assassinades 1.619 les quals un cop afusellades, foren enterrades en fosses comunes a Montjuïc.

22@: Especulant amb la memòria històrica del Poblenou

A data de 2010, amb el 22@ i els altres plans urbanístics projectats al Poblenou enderrocant el patrimoni físic del barri i tots els seus usos històrics, no només s’està especulant amb el sòl per construir oficines, hotels 5 estrelles i lofts de luxe, sinó s’està esborrant tot un barri amb història pròpia, el barri industrial del Poblenou.

La política que s’està duent a terme des de l’Administració Pública respecte els barris, i concretament al Poblenou, està sent la de re-urbanitzar, re-dissenyar i re-edificar, sense prioritzar la preservació i rehabilitació. Amb aquesta política urbanística s’ha transformat el teixit productiu, s’està produint una substitució veïnal forçosa per l’encariment i orientació del nou habitatge, alhora que amb la transformació física (destrucció de patrimoni industrial d’alt valor arquitectònic) i simbòlica (modificant zones de pas habituals, canviant els usos espacials, i reconstruint la morfologia ambiental històrica) s’estan malmetent els vincles comunitaris i a la fi, el teixit social del barri. Transformant el patrimoni, els usos dels espais i propi veïnat, sense explicar o reivindicar el seu passat, s’està esborrant la història del Poblenou.

Ara fa 2 anys fou derruïda la fàbrica de filatures del Cànem que entre 1939-42 la família Godó cedí per a l’habilitació d’una presó de repressió franquista. L’interès immobiliari del 22@ va destruint els indrets de la memòria històrica, però l’esquerra independentista reivindiquem el record d’aquelles lluitadores que passaren pel Cànem, totes i cadascuna de les 11.000. De la mateixa manera, amb la construcció del Fòrum, al Camp de la Bota ha quedat soterrat per la Plaça de la Fraternitat, on només en queda un monument aïllat, i els 1.619 records de les persones assassinades pel franquisme pel sol delicte d’haver defensat la legitimitat democràtica republicana.

Encara cal fer la ruptura amb el franquisme

La dictadura franquista consistí en un extermini planificat de les persones vinculades a sindicats, partits polítics d'esquerres i catalanistes, i persones i grups que compartien els objectius del projecte reformador de la República. Més de 150.000 persones van ser víctimes de desaparicions forçoses i execucions extrajudicials al conjunt de l’Estat per part de l'exèrcit de Franco, tant durant la guerra com els anys posteriors.

L’anomenada Transició democràtica va perpetuar el silenci imposat sobre la repressió feixista per la dictadura i va defugir la responsabilitat d’investigar els crims contra la humanitat del Franquisme. La Transició, i els governs que l’han continuat, no han impulsat les exigències que el dret internacional estableix en la investigació i persecució dels crims contra la humanitat. La recentment aprovada Llei de la memòria històrica manté aquesta situació d’impunitat, doncs no revisa la qualificació jurídica de la violència de la Guerra Civil i dels anys posteriors que va fer la Ley de responsabilidades políticas del febrer de 1939. Aquesta llei re-actualitza el pacte de la Transició.

Més de trenta anys de la fi del Franquisme no ha estat jutjada cap persona amb responsabilitats durant la dictadura. Això ha comportat que les classes que van resultar beneficiades econòmicament pel Franquisme hagin pogut mantenir els seus privilegis i estatus. Per contra, les treballadores hem continuat patint desigualtat social i explotació laboral.

Posar fi a la impunitat dels crims de la dictadura

Aquest acte promogut per l’assemblea d’Endavant-OSAN (Poblenou-Clot) i l’Assemblea de Joves del Poblenou (AJP-CAJEI) s’emmarca en la vindicació de la campanya “Per la ruptura amb el Franquisme i la fi de la impunitat dels crims de la dictadura”. Una campanya a la que n’estan adherits més de 60 col·lectius, entre els quals hi són l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, el Fòrum per la Memòria del País Valencià i la Comissió per la Dignitat. I amb més de 300 persones del món acadèmic, cultural, comunicatiu, educatiu, sindical i polític adherides, d’aquestes destaquen les adhesions d’historiadors estudiosos del franquisme com el catedràtic de la UPF Josep Fontana, a més, del suport d’ex-preses polítiques del franquisme.

Davant del debat obert sobre la impunitat dels crims de la dictadura franquista, recollim les reivindicacions de la campanya:

* Depurar les responsabilitats polítiques dels crims del franquisme, que a més de les desaparicions i execucions, també contemplen els empresonaments, les tortures, expropiacions de béns a particulars, etc.
* Derogar la Llei d'Amnistia del 1977 que manté la impunitat.
* Decretar la il·legalitat de les mesures repressives del franquisme, com les derivades de la Ley de responsabilidades políticas.
* Suprimir l'Audiència Nacional, hereva dels tribunals d'excepció de la dictadura.
* Revisar i restituir les propietats confiscades, i aquelles adquirides mitjançant compres forçoses a persones reprimides (mortes, preses, exiliades, etc.).
* Reformar de la Llei de la memòria històrica, per tal que faciliti la reparació judicial a les víctimes i no només un reconeixement nominal per via administrativa.
* La creació d’un tribunal especial per afrontar aquest procés que ja fa anys s’hauria d’haver obert contra la dictadura.


Reivindicant el passat, construïm el futur!

“jo vull la pau, però no vull l’oblit.” Màrius Torres, 1942


Assemblea d’Endavant (OSAN) – Poblenou/Clot
Assemblea de Joves del Poblenou (AJP-CAJEI)
Mira també:
http://www.jovespoblenou.cat
http://www.poblenou.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Per més informació de la campanya:

fiimpunitatfranquismes.wordpress.com
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Per més informació de la campanya:

fiimpunitatfranquismes.wordpress.com
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
I els afusellats per l'«esquerra» nazionalista des del 37?????!!!!!

Ah, clar! eren "xusma murciana" de la FAI...

Colla de k-brons!
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Doncs "els afusellats de la FAI per l'«esquerra» des del 37" els haurien de recordar altres, però no el CAJEI.
De fet, s'està celebrant el centenari de la CNT i, amb una mica de sort i amb tota aquesta disforia d'actes conmemoratius, és probable que encara algú s'en recordi d'ells.
Picot, quan diem que ni oblidem, ni perdonem, no té res que veure amb l'odi, i l'absurd.
La teva forma de fer crítica, se sembla massa a la d'un carceller, manipulador i fatxa molt assidu d'aquesta pàgina, que sempre intenta crear confusió i "mal rotllo" entre els uns i els altres.
De sempre, cadascú ha plorat els seus morts i no té cap sentit, que els botxins plorin a les seves víctimes, o que els familiars de les víctimes, plorin la mort dels botxins.
Salut!
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
entre els 1691, estan, evidenment, inclosos els afusellats de la CNT-FAI... i en cas de que hi hagi afusellats entre el 37 i el 39 de la CNT o, també, del POUM, no dubtis que també serien persones a homenatjar per part de l'Esquerra Independentista.

Però suposo que això ja ho sap tothom, i el picot negre, alias filofeixista de l'MSR... ja es cansarà (si no és que està a sou) d'estar dinamitant la unitat anticapitalista dia rere dia, post rere post... que et donguin!
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Avui fa 74 anys que la classe obrera i la seva organització CNT-FAI van derrotar a Barcelona l'exèrcit feixista del dels generals Mola i Franco,i van imposar un nou ordre revolucionari fins que la reacció burgesa i els seus aliats estalinistes del PCE van acabar amb ell. Un record des d'aquí a tots els que van lluitar per això. Salut i anarquia
Hoy hace 74 años que la clase obrera y su organización CNT-FAI derrotaron en Barcelona al ejército fascista del de los generales Mola y Franco,e impusieron un nuevo orden revolucionario hasta que la reacción burguesa y sus aliados estalinistas del PCE acabaron con él.
Un recuerdo desde aquí a todos los que lucharon por ello.
Salud y anarquía
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Ets pitonissa, Poblenoví? Reparteixes - denegues carnets d'anarquista o d'afiliat al MSR? Saps argumentar o contraargumentar, per comptes d'insultar?

JO HE INSULTAT (I HO TORNO A FER) a ERC i el PSUC que van aixafar la revolució possant-li en safata el triomf a Franco. Després que els veritables feixistes d'Estat Ctalà i ERC negociéssin amb Mussolini i amb Hitler, potser Franco no els feia massa el pes (per poc "germànic" o per "massa tou amb la xusma obrera"...)

Apa, segueix repartint carnets, imbècil il·lustrat (és a dir, imbècil al cub). A mi no em cal cap plegària per part de cap botxí dels revolucionaris (entre ells dos oncles de la FAI enterrats al camp de la Bota)
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
... i diu, textualment, el tros d'indocumentat «(...) en cas de que hi hagi afusellats entre el 37 i el 39 de la CNT (...)»

"en cas de q hi hagi"?????!!!!!
Que potser, encar HO DUBTES???!!!
Qui són / sou els FEIXISTES MANIPULADORS???!!!
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
picot negre encara sembles més retardat...

Ni al comunicat, ni enlloc es defensa l'actuació a la guerra civil per part de ERC ni de PSUC.
A part l'EI mai ha recolzat aquests dos partits... justament si s'han posicionat, o han elogiat alguns projectes engegats (fent xerrades, actes...) són a realitzats per POUM o CNT... Doncs sempre ens hem aïllat de l'"estalinisme" o socialisme d'estat...

Tu (per tots els comentaris en forma de3 bombardeig a Indymedia) van dirigits a buscar confrontació entre anarquistes, llibertaris, comunistes i independentistes (que tmb comunistes)...

I el teu comentari d'aquest fil no venia a cuento de res.. jugant amb informacions no explícites... i que les he hagut d'explicitar per tirar els teus argument per terra...

Així que a callar! i per buscar merder a fora dels moviments socials i anticapitalistes!

PD: últim comentari, clar que n'hi van haver... com mola agafar frases fora de context... agafant la part que més t'agrada per seguir difamant... llegeix tota la frase.

Fot el camp d'Indymedia! alliberat de l'MSR de merda! Ni amb la teva actitud faràs que els de l'EI canviem la nostra opinió dels anarquistes, ni deixarem de treballlar amb ells, ni a la inversa!
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Em fotaràs fora TU, de l'IMC?

PSAn - OSAN - Endavant, q jo sàpiga, són PARTITS i no hauríen de poder penjar cap propaganda a l'IMC.

Primer, la notícia parla d'«afusellats entre el 39 i el 52» (cal copiar-la sencera per a no "treure la frase de context"?)

Ets tu qui parla de què "si és què hi van haver [afusellats al 37]..." ON ÉS LO FORA DE CONTEXT?

No em cansaré de denunciar el FEIXISME en totes les seves diferents manifestacions i el nazionalisme (d'un color o d'unaltre, me la bufa, són iguals i és retroalimenten) ni la MANIPULACIÓ, com la de pretendre convertir Jordi Solé del MIL en un "lluitador nacionalista". HI HA MOLTA FEINA CONSTRUCTIVA A FER, PERÒ NO MENYS IMPORTANT ÉS DENUNCIAR LA MENTIDA. QUAN COLLONS L'EI HA "TREBALLAT" AMB L'ANARQUISME??

Només cal que deixeu de manipular i d'usurpar i, pel q respecta a l'IMC, q foteu el camp vosaltres, burgesos, per burgesos i perquè sou partits polítics q contraveniu les normes de l'IMC.

Ara, si vols, demostra el q dius de l'MSR. Demostra-ho o calla, bocamoll de merda.
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Al Camp de la Bota van ser executats quaranta-quatre militars feixistes el setembre i octubre de 1936. Del 39 al 52 la dictadura militar afusella ALMENYS 1.717 republicans, 1.706 homes i 11 dones. De l´octubre del 36 fins la caiguda de Barcelona a les forces d´ocupació no hi ha cap document legal ni cap testimoni ni font d´afussellaments al Camps de la Bota ni de FAI ni de ningú. Picot negre en que et bases per a fer les afirmacions que fas? Pio Moa potser?
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Potser Orwell, Agustín Guillamón, Sergi Rosés o Oriol Malló s'«inventen dades» (afussellats a les xeques i enterrats al camp de la Bota o fussellats al camp de la Bota i enterrats a fosses comunes...?). Hauríem de sumar-hi els maquis delatats per molta gentussa "patriota" (la que va passar de ser catalanista a rebre a Franco cantant el caralsol de la nit al dia...)

I no, no llegeixo història - ficció. Potser TU, et fas palles llegint al Pio Moa aquest. Aquesta literatura la deixo pels nazionalistes de qualsevol color, els qui a la guerra del 36 vàren confondre, vàren voler "reconduïr" cap a la "lluita del liberalisme burgès contra el feixisme" (és a dir la lluita entre dues modalitats de la mateixa merda caputalista) la lluita OBRERA o de classe, la REVOLUCIÓ. No ha canviat res, tots els nazionalistes seguiu amb les mateixes enganyifes en el present i adulterant la realitat del passat.
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Podries posar nom i cognoms? o almenys la font d´on et treus totes les afirmacions que fas? O la llegenda urbana no s´aguanta per enlloc? Picot, se´t veu el llautó! Jo si vols et poso la llista amb nom i cognoms i organització.
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
Mira, noi: soc net de maquis i dos germans del meu avi van ser "afussellats al Camp de la Bota a resultes dels fets del maig de 1937". Aquesta és la font de primera mà, per part d'una persona que fa més de 20 anys que va morir. Els llibres que he citat, no solament no els tinc ací, molts els tinc deixats i alguns els dono per perduts (deixo llibres i després ni me'ls tornen ni els reclamo). En el de més recent lectura, "la revolta dels Quixots", el mateix Mingo Ibars parla de companys capturats i executats a Barcelona el 37 AL CAMP DE LA BOTA.

Què demostren els registres quan hi ha el tabú i la por que hi ha de què es remogui TOT EL SUCCEÏT A LA RERAGUARDA? quan hi ha el recel que hi ha per part de tota la pseudoesquerra burgesa a remenar els fets de maig del 37?

Se'm veu el llautó, de què, xaval?
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
19 jul 2010
vols dir que t´hem de creure, picot?
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
20 jul 2010
Crec que és un polèmica massa esbiaixada, més quan en el "Camp de la Bota" es van matar de tots els "colors" i quan és un fet irrefutable que després del Maig del 37 el nacionalisme català amb els comunistes autoritaris PCE-PSUC van desfermar una repressió brutal principalment contra les Joventuts Llibertàries i el POUM. Però hi ha una cosa que brilla en el fons de la mateixa "notícia": l'interès per part de la historiografia nacionalista de reescriure la mateixa història i de "oblidar" que va ser la classe obrera implicada amb la CNT-FAI, que va fer la revolució del 36, i fins i tot que gràcies a aquests "murcianos de la FAI" es va poder aturar el cop d'estat feixista. Reivindicar la memòria històrica i oblidar-se d'això no és gaire honest i entra en el que podríem anomenar manipulació política. Salut i Anarquia

Creo que es un polémica demasiado sesgada, más cuando en el "Campo de la Bota" se mataron de todos los "colores" y cuando es un hecho irrefutable que desde Mayo del 37 el nacionalismo catalán junto a los comunistas autoritarios del PCE-PSUC desarrollaron una represión brutal principalmente contra las Juventudes Libertarias y el POUM. Pero hay algo que trasluce en el fondo de la misma "noticia": el interés por parte de la historiografía nacionalista de reescribir la historia y de "olvidarse" de que fue la clase obrera implicada con la CNT-FAI, quien hizo la revolución del 36, e incluso que gracias a esos "murcianos dela FAI" se pudo detener el golpe de estado fascista. Reivindicar la memoria histórica y olvidarse de eso no es muy honesto y entra en lo que podríamos llamar manipulación política. Salud y Anarquía
Re: [Poblenou] Acte homenatge Camp de la Bota i reivindicació memòria històrica
20 jul 2010
comparteixo l'últim comentari de (A), l'únic que la noticia no fa referència ni implícita ni explícita a aquest oblit dels "murcianos de la FAI". La noticia diu que s'ha fet homenatge a tots els lluitadors contra el franquisme i punt (anarquistes i comunistes)...
La reivindicació de la memòria històric a que s'apela, no és que el teu comentari hi tingui cabuda o no, és que és part fonamental. Doncs quan es parla de la memòria històrica poblenovina desapareguda fruit de l'expulsió de gent del barri, de la destrucció del patrimoni físic i ambiental i dels seus espais i hàbits històrics d'ús... és això la classe treballadora que ha viscut al Poblenou...

Salut i societat sense classes!
Sindicato Sindicat