|
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
L'Ajuntament de Barcelona boicoteja la botifarrada de Sant Andreu Decideix
|
|
per St. Andreu Decideix |
15 jul 2010
|
Denega la sol·licitud de tota infraestructura logística perquè considera que es tracta d’un acte amb una finalitat «clarament política»
La Guàrdia Urbana obre un expedient a Sant Andreu Decideix per haver enganxat alguns cartells en façanes i fanals, i n’arrenca uns quants de diversos comerços perquè tenen «l’ordre» de retirar tota la publicitat d’aquest acte. |
| | | | |
El que inicialment es va pensar com una activitat estiuenca, una Botifarrada popular per crear caliu entre les persones i entitats adherides a Sant Andreu Decideix la plataforma que com a part integrant de Barcelona Decideix organitza la consulta sobre la independència de Catalunya en aquest districte barceloní, de mica en mica ha anat adquirint matisos inesperats.
En primer lloc, la sentència del Tribunal Constitucional (TC) i el rebuig massiu de la ciutadania que es va traduir en la històrica manifestació del 10-J, han afegit a l’acte un caràcter reivindicatiu ineludible: «Vine a la botifarrada andreuenca: fes-li botifarra al TC!» és l’explícit títol amb què els organitzadors animen, des del seu bloc, a participar en l’activitat, que tindrà lloc aquest dissabte, 17 de juliol, als jardins de Can Fabra, darrere de la biblioteca Ignasi Iglésias.
Però en segon lloc, l’Ajuntament de Barcelona, que és qui en darrer terme ha d’autoritzar l’activitat, està convertint l’organització d’aquesta jornada festiva en una autèntica cursa d’obstacles. Tot i que finalment s’ha avingut a permetre l’acte, des del districte de Sant Andreu s’ha denegat qualsevol mena d’infraestructura que ajudi a desenvolupar-lo amb normalitat. Així, el conseller tècnic de Sant Andreu, Rafael Fernández, s’ha recolzat en l’argument que la botifarrada andreuenca és un acte «clarament polític» per justificar que no es cedeixin taules ni cadires, i tampoc lavabos mòbils. Fernández considera que la botifarrada de Sant Andreu Decideix, plataforma que es va constituir amb el suport d’una trentena d’entitats del districte, és comparable a qualsevol acte organitzat per un partit polític, i per això des del districte no es pot fer «cap aportació d’infraestructura logística». Va posar com a exemple que fa poc també es va denegar al partit de Rosa Díez, Unión Progreso y Democracia, la cessió gratuïta d’una sala per fer-hi un acte. La falta de col·laboració de l’Ajuntament, que ja va ser denunciada per l’executiva de Barcelona Decideix en la roda de premsa del 6 de juliol passat, arriba fins al punt que l’Ajuntament també ha denegat la col·locació d’un punt de llum on poder connectar els equips de so i les neveres.
No contents amb aquest boicot en tota regla, Fernández va comunicar, aquest dimarts, 13, a la coordinadora de Sant Andreu Decideix, que tenia un termini de vint-i-quatre hores per retirar la publicitat de la botifarrada que s’hagués col·locat en llocs prohibits. Aquest requeriment era conseqüència de l’expedient obert per la Guàrdia Urbana arran d’haver localitzat diversos cartells de l’activitat en façanes i fanals. En cas de no desenganxar-los, va advertir el conseller tècnic, es procediria a denunciar la plataforma. Sant Andreu Decideix, per la seva banda, admet que es van penjar alguns cartells, amb cinta adhesiva, en llocs no permesos, però aquesta pràctica és habitual a tot Barcelona, on és fàcil trobar multitud de cartells d’entitats de tota mena, així com d’empreses privades. La possibilitat de tirar endavant aquesta denúncia, entén Sant Andreu Decideix, només es pot explicar perquè la iniciativa de la consulta sobre la independència crea neguit en les autoritats municipals (PSC). Amb tot, el mateix dimarts a la nit es van retirar tots els cartells irregulars per evitar entrar en conflicte amb l’Ajuntament, sobretot per respecte a la trentena d’entitats que hi ha darrere de la plataforma, que no tenen cap culpa d’aquesta persecució del consistori.
Tot i amb això, dimecres, 14, a la tarda, un membre de Sant Andreu Decideix va descobrir dos agents de la Guàrdia Urbana arrencant cartells que havien estat penjats correctament, a les parets laterals de diverses botigues. Quan els va preguntar per què desenganxaven aquells cartells, li van respondre que tenien «l’ordre» de retirar tota publicitat relacionada amb la botifarrada. Òbviament, Sant Andreu Decideix presentarà una queixa formal al districte contra aquesta decisió insòlita. Cal remarcar que els agents només arrencaven els cartells de la botifarrada i no tocaven la resta de publicitat que també hi havia.
En qualsevol cas, i malgrat totes les traves, des de Sant Andreu Decideix s’ha pres la determinació de continuar endavant amb la iniciativa. «Tot plegat ens dóna més motius per treballar perquè la botifarrada funcioni. Ens buscarem la vida demanant taules i cadires a entitats, portant cubells amb glaçons, muntant un equip de so amb un generador», afirma un dels organitzadors. «Hem d’aconseguir que el dinar de dissabte sigui un èxit!», conclou amb decisió.
La botifarrada andreuenca havia de ser una festa de «final de curs», una jornada festiva després que la plataforma Sant Andreu Decideix hagi treballat durament en els darrers mesos per organitzar-se internament i preparar-se per afrontar amb garanties la llarga campanya fins al 10 d’abril vinent, data de la consulta sobre la independència a Barcelona. Tot fa pensar que el camí que s’haurà de seguir no serà fàcil, però això encara serà un incentiu més fort per no renunciar al projecte. |
Mira també:
http://santandreudecideix.blogspot.com/2010/07/lajuntament-de-barcelona-boicoteja-la.html http://santandreudecideix.blogspot.com |
This work is in the public domain |
Comentaris
Botifarra municipal a la botifarrada sobiranista
|
per L´Avui |
15 jul 2010
|
L'Ajuntament de Barcelona denega a Sant Andreu Decideix el suport logístic per a un dinar
Al·lega que es tracta d'un "acte polític" fora de campanya electoral
Els organitzadors de la consulta de l'11-A critiquen que Hereu els obviï i instal·li una pantalla per al mundial
Comença un dur estira-i-arronsa entre Barcelona Decideix i l'Ajuntament. Una batalla que pot durar mesos i anar-se enverinant si res no canvia. La posició de Jordi Hereu de negar-se a donar suport a la consulta popular sobre la independència, tot i proclamar que l'Ajuntament "respecta" aquesta iniciativa, ja ha desembocat en un primer conflicte concret: la botifarrada popular que Sant Andreu Decideix prepara per a aquest dissabte s'haurà de fer sense cap suport logístic municipal si el districte no baixa del burro.
Els organitzadors tenen una última reunió aquesta tarda amb responsables municipals, però per ara tenen denegades les taules, cadires i lavabos portàtils i, "el que és més important, la presa de llum", subratlla Anna Arqué, portaveu de Barcelona Decideix. L'acte, preparat als jardins de Can Fabra, s'haurà de fer amb cubells amb gel per suplir les neveres de les begudes i amb un generador per posar música.
Segons explica Sant Andreu Decideix –el districte encara no ha respost a les preguntes d'aquest diari sobre l'afer–, el tècnic municipal que gestiona la seva sol·licitud de suport logístic els ha respost que es tracta d'un acte "clarament polític", i que l'Ajuntament no dóna suport a actes polítics fora de campanya electoral. El districte "considera que la botifarrada de Sant Andreu Decideix, plataforma que es va constituir amb el suport d'una trentena d'entitats, és comparable a qualsevol acte organitzat per un partit polític", lamenten els organitzadors en un comunicat.
I això no és tot. Hi ha una guerra de cartells amb la Guàrdia Urbana. Sant Andreu Decideix admet que inicialment es van posar cartells anunciant la botifarrada en façanes, punts on no està permès. "Ho fa tothom i mai ningú diu res, però ja els vam retirar quan ens van enviar el requeriment per fer-ho", afirma Rosa Maria Bayà, de l'entitat andreuenca. Però la batalla no es va acabar: aquest dimecres a la tarda, un membr de Sant Andreu Decideix va veure dos agents de la Guàrdia Urbana arrencant cartells de la botifarrada penjats a l'entrada de botigues, no ens les façanes. "Teníem el permís verbal dels botiguers, i això no està prohibit, a banda que només arrencaven els nostres cartells i no els altres", afegeix Bayà. Seguint la mateixa versió, els agents van al·legar que tenien instruccions de retirar "tota publicitat relacionada amb la botifarrada".
Silenci administratiu per a l'11-A, pantalla per a la selecció
Totes les mocions o declaracions que ERC ha portat al ple per intentar donar suport a les consultes populars, de manera directa o indirecta, han estat votades negativament pel PSC. I aquesta és la posició de la qual no es pensa moure Jordi Hereu, segons fonts municipals i sense més detalls.
La carta que Barcelona Decideix va enviar a l'alcalde el 16 de juny, en què se li demanava una trobada per "explorar vies de col·laboració" i explicar-li que preparen una consulta per "fomentar la participació" i que no pretenen "incidir en el signe del vot", no ha estat resposta. "Silenci administratiu", indiquen fonts de Barcelona Decideix.
Aquesta actitud de l'Ajuntament, unida a la decisió recent d'alcaldia d'instal·lar una pantalla gegant a la plaça Espanya per veure el partit d'Espanya contra Holanda, ha encès els ànims dels organitzadors de la consulta de l'11-A de l'any que ve. "L'Ajuntament es gasta els diners en coses com ara la instal·lació d'una pantalla gegant per al seguiment del mundial i, en canvi, nega l'ajut a 250 entitats que volen fer un acte cívic", critiquen en un comunicat.
"Ens agradaria que l'alcalde de Barcelona ens expliqués amb claredat per què considera que no pertoca donar suport a una consulta democràtica sol·licitada per 225 entitats, quan s'han dedicat recursos considerables a altres consultes que la ciutadania no havia demanat", etziben.
A més assenyalen la contradicció entre aquesta negativa i el fet que els deixin locals de centres cívics per a les reunions de treball i el suport a la consulta expressat pel ple del districte de Gràcia. ERC va portar-hi una proposició que instava l'Ajuntament a cedir espais per a la votació de l'11-A si ho sol·licitaven un 10% de les entitats registrades a Gràcia. Hi van votar a favor els consellers de districte de CiU i ERC (6 més 3), els 2 d'ICV es van abstenir, i el PSC (5) i el PP (2) hi van votar en contra. Tanmateix, aquesta votació pot no tenir cap efecte, ja que la competència per cedir locals municipals és de l'alcalde.
Font: L´Avui: Botifarra municipal a la botifarrada sobiranista |
Re: L'Ajuntament de Barcelona boicoteja la botifarrada de Sant Andreu Decideix
|
per L´avui |
15 jul 2010
|
Link: http://avui.elpunt.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/195428-bot |
|
|