Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia
Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
12 jul 2010
Avui, 12 de juliol de 2010, desenes de persones hem sabotejat dos camps experimentals de blat de moro transgènic propietat de Syngenta situats al terme municipal de Torroella de Montgrí (Baix Empordà).
foto.JPG
Català //(Castellano abajo) //(Français plus bas) //(English below)


Comunicat 12 de juliol

Avui, 12 de juliol de 2010, desenes de persones hem sabotejat dos camps experimentals de blat de moro transgènic propietat de Syngenta situats al terme municipal de Torroella de Montgrí (Baix Empordà).

Hem destruït l’experiment transgènic a cel obert de Syngenta perquè entenem que aquest tipus d’accions directes són la millor manera de respondre a la política de fets consumats per mitjà de la qual la Generalitat, l’Estat i les multinacionals biotecnològiques duen dotze anys imposant-nos unilateralment els organismes modificats genèticament (OMG) en l’agricultura i l’alimentació.

L'Estat espanyol, amb més de 75.000 hac. sembrades l'any 2009, concentra aproximadament el 80% de la superfície conreada amb OMG a Europa. Després d'Aragó, Catalunya és amb unes 27.000 hectàrees la regió europea amb més hectàrees d'OMG conreats. A la vegada, durant els últims anys el 42% dels camps experimentals a cel obert d'OMG a la UE han estat sembrats a l'estat.

Syngenta és la tercera empresa de llavors més gran del món (després de Monsato i de Dupont). El seu objectiu és dominar de manera monopòlica el mercat mundial de llavors per tal que totes les pageses i tota la producció agrícola del planeta depengui de les seves ventes de llavors. Syngenta, juntament amb el grapat d’empreses transnacionals (ETN) que controlen a) els mercats mundials d’insums agraris (llavors, fertilitzant, agroquímics…) , b) els circuits de distribució i comercialització d’aliments i matèries primes agroalimentàries, i c) el mercat mundial de productes transformats, és una de les principals promotores i beneficiàries del model agroalimentari corporatiu i industrial actualment hegemònic. Després d’haver estat imposat durant dècades a escala planetària, cada cop més veus assenyalen que 1) aquest nefast model productiu i social és un dels principals responsables de la crisi alimentària, ecològica i climàtica a la que s’enfronta actualment la humanitat, i 2) els transgènics agrícoles representen una nova volta de cargol del model agroindustrial, la qual no fa res més que profunditzar els gravíssims impactes socials, culturals i ambientals associats a l’agronegoci transnacional.

Segons la legislació europea, els camps experimentals d’OMG representen un pas intermitg indispensable per a que la Comissió Europea (CE) aprovi el conreu comercial en territori europeu de varietats transgèniques que fins ara no estaven autoritzades a la UE. Com duen anys denunciant diversos actors europeus , el protocol que han de seguir les ETN biotecnològiques per obtenir l’aprovació de les seves llavors transgèniques està ple de trampes i irregularitats. Entre elles, destaquen, per una banda, els diversos escàndols que han esquitxat l’Agència de Seguretat Alimentària Europea, (EFSA) els quals han deixat clar que aquest organisme pretesament científic està al servei de la industria transgènica. Per altra banda, també cal assenyalar el paper de promoció encoberta dels OMG agrícoles que està jugant la pròpia CE.

Dotze anys després que s’iniciés el cultiu de blat de moro transgènic a Catalunya l’aparició de desenes de casos de contaminació genètica de les produccions agràries ecològica i convencional (contaminació de partides de llavors, a nivell de camp, de pinsos per l’engreix animal i de productes per a l’alimentació directa humana) ha demostrat reiteradament que la pretesa coexistència entre cultius transgènics i no transgènics és totalment impossible, a més d'absolutament indesitjable. La proliferació de l’agricultura transgènica al nostre territori ha suposat l'extinsió de com a mínim dues varietats de blat de moro tradicional (“morat” i “del queixal”) i la disminució en un 95% del conreu de blat de moro ecològic entre els anys 2002 i 2008.

Tot plegat indica inequívocament que els OMG agrícoles fan impossible el desenvolupament i la consolidació de models de producció, de distribució, de consum i de societat alternatius al dominant, basats en l’agroecologia i la lluita per la sobirania alimentària del pobles. És per això que rebutgem frontalment tant els transgènics agrícoles com la societat tecnoindustrial capitalista que els fa possibles i necessaris (… necessaris per a que uns pocs actors molt poderosos consolidin el seu domini sobre la població mundial, i perfeccionin les seves estratègies de negoci). És per això que fem una crida a passar a l’acció per tal de destruir tant els conreus transgènics com l’ordre social que perpetuen els actors que els promouen.






Comunicado 12 de julio

Hoy, 12 de julio de 2010, decenas de personas hemos saboteado dos campos experimentales de maíz transgénico propiedad de Syngenta situados en el término municipal de Torroella de Montgrí (Baix Empordà, Girona, Catalunya).

Hemos destruido el experimento transgénico a cielo abierto de Syngenta porque entendemos que este tipo de acciones directas son la mejor manera de responder a la política de hechos consumados mediante la cual la Generalitat, el Estado y las multinacionales biotecnológicas llevan doce años imponiéndonos unilateralmente los organismos modificados genéticamente (OMG) en la agricultura y la alimentación.

El Estado español, con más de 75.000 hectáreas sembradas el año 2009, concentra aproximadamente el 80% de la superficie cosechada con OMG en Europa. Después de Aragón, Cataluña es con unas 27.000 hectáreas la región europea con más hectáreas de OMG cosechadas. A la vez, durante los últimos años el 42% de los campos experimentales a cielo abierto de OMG en la UE se han sembrado en el Estado.

Syngenta es la tercera empresa de semillas más grande del mundo (después de Monsanto y de Dupont). Su objectivo es dominar de manera monopólica el mercado mundial de semillas para que todas las agricultoras y toda la producción agrícola del planeta dependa de sus ventas de semillas. Syngenta, junto con el conjunto de empresas transnacionales (ETN) que controlan a) los mercados mundiales de insumos agrarios (semillas, fertilizantes, agroquímicos...) , b) los circuitos de distribución y comercialización de alimentos y materias primas agroalimentarias, y c) el mercado mundial de productos transformados, es una de las principales promotoras y beneficiarias del modelo agroalimentario corporativo e industrial actualmente hegemónico. Después de haver sido impuestos durante décadas a escala planetaria, cada vez más voces señalan que 1) este nefasto modelo productivo y social es uno de los principales responsables de la crisis alimentária, ecológica y climática a la que se enfrenta actualmente la humanidad, y 2) los transgénicos agrícolas representan una nueva vuelta de tuerca del modelo agroindustrial, el cual no hace nada más que profundizar los gravísimos impactos sociales, culturales y ambientales asociados al agronegocio transnacional.

Según la legislación europea, los campos experimentales de OMG representan un paso intermedio indispensable para que la Comisión Europea (CE) aprueve la cosecha comercial en territorio europeo de variedades transgénicas que hasta ahora no estavan autoritzadas en la UE. Como llevan años denunciando diversos actores europeos , el protocolo que han de seguir las ETN biotecnológicas para obtener la aprovación de sus semillas transgénicas está lleno de trampas e irregularidades. Entre ellas, destacan, por un lado, los varios escándalos que han salpicado a la Agéncia de Seguridad Alimentária Europea, (EFSA) los cuales han dejado claro que este organismo pretendidamente científico está al servicio de la industria transgénica. Por otro lado, también hay que señalar el papel de promoción encubierta de los OMG agrícolas que está jugando la propia CE.

Doce años después de que se iniciase el cultivo de maíz transgénico en Cataluña la aparición de decenas de casos de contaminación genética de las producciones agrarias, ecológica y convencional (contaminación de partidas de semillas, a nivel de campo, de piensos para el engorde animal y de productos para la alimentación directa humana) ha demostrado reiteradamente que la pretendida coexisténcia entre cultivos transgénicos y no transgénicos es totalmente imposible, además de absolutamente indeseable. La proliferación de la agricultura transgénica en nuestro territorio ha supuesto la extinción de como mínimo dos variedades de trigo tradicional (“morat” y “del queixal”) y la disminución en un 95% del cultivo de maíz ecológico entre los años 2002 y 2008.

Todo indica inequívocamente que los OMG agrícolas hacen imposible el desarrolo y la consolidación de modelos de producción, de distribución, de consumo y de sociedad alternativos al dominante, basados en la agroecología y la lucha por la soberania alimentária de los pueblos. Es por eso que rechazamos frontalmente tanto los transgénicos agrícolas como la sociedad tecnoindustrial capitalista que los hace posibles y necesarios (… necesarios para que unos pocos actores muy poderosos consoliden su dominio sobre la población mundial, y perfeccionen sus estratégias de negocio). Es por eso que hacemos una llamada a pasar a la acción para destruir tanto sus cultivos transgénicos como el orden social que perpetúan los actores que los promueven.








Communiqué du 12 juillet

Aujourd'hui, le 12 juillet 2010, quelques dizaines de personnes ont saboté deux champs d'expérimentation de maïs génétiquement modifié appartenant à Syngenta, dans la commune de Torroella de Montgrí (Baix Empordà, Giron, Catalunya).

Nous avons détruit ouvertement l'expérience transgènique de Syngenta parce que selon nous ce genre d'actions directes constituent la meilleure façon de répondre à la politique de faits accomplis par laquelle le gouvernement autonomique de la Generalitat, l'État et les transnationales biotechnologiques nous imposent depuis douze ans les organismes génetiquement modifiés (OGM) dans l'agriculture ainsi que dans notre nourriture.

L'État espagnol, avec plus de 75.000 ha. de cultures transgéniques pendant 2009, rassemble le 80% environ de la surface consacrée aux OGM en Europe . Avec quelques 27.000 ha. semées, la Catalogne est, après l'Aragon, la région européenne avec la surface d'OGM la plus vaste. De même, pendant les dernières années, le 42% des champs d'expérience ouverts d'OGM dans l'UE se trouve à l'intérieur de l'État espagnol.

Syngenta est la troisième entreprise de sémences la plus grande du monde (depassé seulement par Monsanto et Dupont). Son cible est monopoliser le marché mondial de graines afin que toutes les paysannes et toute la production agricole de la planète dépende de ses ventes de sémences . Syngenta, ainsi que l'ensemble d'entreprises transnationales (ETN) qui dirigent a) les marchés mondiales d'engrais agraires (sémences, fetilisants, agrochimie...) , b) les circuits de distribution et commercialisation de la nourriture et des matières premières agro-alimentaires, et c) le marché mondial de produits transformés, est un des principaux agents et bénéfitiaires du modèle agro-alimentaire corporatif et industriel actuellement hégémonique . Après avoir imposé ledit modèle pendant des décennies à une échelle mondiale, il y a toujours plus de voix qui indiquent que 1) ce néfaste modèle productif et social est un de principaux résponsables de la crise alimentaire, écologique et climatique que l'humanité affronte aujourd'hui , et 2) les OGM agricoles représentent une surenchère du modèle agro-industriel, lequel ne fait que approfondir les très graves dégâts socials, culturels et enviromentales liés à l'agrobusiness transnational.

D'après la législation européenne, les champs d'expérience d'OGM représentent un pas préalable et indispensable pour que la Comission Européenne (CE) accepte au sein de l'Europe des cultures commerciales
jusqu'ici non autorisées par l'UE. Comme l'ont denoncé plusieurs agents européens, le protocole auquel doivent se soumettre les ETN biotechnologiques afin d'obtenir la légalisation de leurs sémences transgéniques est parcouru de pièges et d'irrégularités. Parmi elles, il faut compter d'un côté les divers scandales qui ont entaché l'Agence de Sécurité Alimentaire Européenne (EFSA), qui ont montré clairement que cet organisme prétendument scientifique travaille au service de l'industrie des OGM. De l'autre côté, il faut signaler aussi le rôle d'animateur deguisé des OGM agricoles que la CE elle-même est en train de jouer.

Douze ans après le commencement des cultures de maïs transgénique à Catalogne, la parution de dizaines de cas de contamination transgénique des maïs bio et conventionnelles (contamination de sémences, au niveau du champ, de nourriture pour les animaux et des produit pour la nourriture humaine directe) a montré à maintes reprises que la prétendue cohabitation de cultures GM et non-GM est entièrement impossible. La prolifération de l'agriculture transgénique dans notre territoire a entraîné le déperissement du moins de deux variétés de maïs traditionnel (“morat” et “del queixal”) et la réduction en un 95% des cultures de maïs bio entre les années 2002 et 2008.

Tout cela veut dire sans aucune doute que les OGM rendent impossible le developpement et la consolidation de modèles de production, de distributuon et de société alternatifs à ceux qui maîtrisent aujourd'hui, s'appuyant sur l'agro-écologie et la lutte pour la souverainté alimentaire des peuples. C'est à cela que s'opposent frontalement et les OGM agricoles et la société techno-industruielle capitaliste qui les rend possible et necéssaires –necéssaires pour que une poignée d'agents très puissants raffirme son pouvoir sur la population de la planète et pour qu'elle mette au point ses estratégies du business. Voilà pourquoi voulons-nous appeler les gens à passer à l'action afin de détruir les cultures transgéniques et l'ordre social que veulent consolider les agents qui les promuent.








Communique 12th July

Today, 12th July 2010, dozens of people came together to sabotage two experimental GM Maize trials belonging to Syngenta, located in the municipality of Torroella de Montgrí (Baix Empordà, Girona, Catalunya).

We destroyed Syngenta's open-air genetic experiment because we understand that this kind of direct action is the best way to respond to the fait accompli policy through which the Generalitat, the State and the bio-tech multinationals have been unilaterally imposing genetically modified organisms (GMOs) in our agriculture and our food.

The Spanish State, with more than 75,000 hectares sown in 2009, represents a concentration of approximately 80% of the surface area of GMOs harvested in Europe. After Aragon, Catalonia is the area of Europe that harvests the largest area of GMOs, around 27,000 hectares. In recent years, 42% of the experimental GMO field trials OMG in the EU have been planted in the Spanish State.

Syngenta are the third largest seed corporation in the world (after Monsanto and Dupont). Their objective is to gain a monopoly domination of the global seed market so that all farmers and all agricultural production on the planet depends on their seed sales. Syngenta, and other transnational corporations (TNCs) that control a) the global market in agricultural goods (seeds, fertilizers, agro-chemicals...) , b) the circuits for the distribution and commercialization of food and agricultural raw materials, and c) the global market in final products, is one of the principal promoters and beneficiaries of the corporate industrial model that currently dominates. After having been imposed for decades on a planetary scale, more and more voices indicate that 1) this devastating social and productive model is one of the principal causes of the food, ecological and climate crises that humanity currently faces, and 2) genetically modified crops represent a new turn of the screw of the agro-industrial model, which does nothing more than deepen the devastating social, cultural and environmental impacts associated with transnational agro-business.

According to European legislation, experimental GMO field trials represent an indispensable intermediate step in gaining EEC approval to grow and harvest as yet unauthorized varieties of genetically modified crops in the EU. Many groups in Europe have for years condemned the protocol that the bio-tech transnationals must follow to gain approval for their genetically modified seeds, as being full of irregularities and pit falls. Among these, the most notable are the various scandals that have hit the European food security Agency, (EFSA) which have made it quite clear that this supposedly scientific body is in the pay of the genetics industry. On the other hand, it is important to uncover the role of the EEC itself in the underhand promotion of GM crops by the EEC itself.

Twelve years since GM maize crops were first planted in Catalonia, the appearance of dozens of cases of genetic contamination of organic and conventional agricultural products (contamination of seed batches, fields, animal feeds and products destined for human consumption) has repeatedly demonstrated that the supposed coexistence between GM and non-GM crops is totally impossible and undesirable. The proliferation of genetically modified agriculture in our territory has led to the extinction of a number of varieties of traditional wheat (“morat” and “del queixal”) and a reduction of 95% in the cultivation of organic maize between 2002 and 2008.

All this leads unequivocally to the conclusion that GM agriculture makes it impossible to develop and consolidate social models and models of production, distribution and consumption that differ from the dominant model, based on agro-ecology and the struggle for peoples' food sovereignty. Because of this, we fundamentally reject both GM crops and the techno-industrial capitalist society that makes them possible and necessary (… necessary to ensure that the powerful few consolidate their domination of the global population, and perfect the business strategies). We therefore call for people to take the step to action to destroy their genetically modified crops and the social order perpetuated by those that promote them.
foto2.JPG
foto3.JPG

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
12 jul 2010
Clar que si! A la merda el seu progrés!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
12 jul 2010
Felicitats i gràcies!!!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
això sí és defensa de la terra
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Aprenem.ne, moltes gràcies i felicitats!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Així!, Així!
Contra el capital: acciói directa!

Visca la Terra
Girona lliure de transgènics
13 jul 2010
Ni aqui ni enlloc. Aquestes empreses ens foten fora de casa amb la contaminació genètica dels nostres grans. Recuperem la terra.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Endavant amb l'acció directa.
Hem de tornar a l'agricultura tradicional!!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
per fi una mica de seny!! no és tan dificil destruir un camp de blat o de blat de moro, aviam si prenem exemple, com a minim els que visquem prop de camps transgènics!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Quina pena que existeixi gent aixi a Catalunya, Tan de bo os fotin a la presó.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Per qui vulgui saber on estan els camps experimentals de transgènics a l'Estat, en aquest enllaç trobareu tota la informació:

http://www.tierra.org/spip/spip.php?rubrique305
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Quina pena que existeixi gent com la Persona normal!!!!Gracies nois/es!!!!
Visca la Terra i els activistes!!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
13 jul 2010
Moltes gràcies per la vostra acció.
Manipuladors
14 jul 2010
El què esteu fent és desviar l'atenció del problema més important que tenim: la retallada de l'Estatus.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
14 jul 2010
¡¡¡GRACIAS!!!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
14 jul 2010
M'agradaria saber com us guanyeu la vida exactament... Per així poder opinar sobre si sous tant ecològics com voleu aparentar??!!!
Per cert, suposo que per arrivar a destrossar aquest camp, com si fossiu senglars, ho devieu fer amb un mija de transport ecològic, o sigui a peu o amb cavall (penseu que construir una bicicleta tb contamina). No voldria pensar que hi vareu anar amb cotxe, un mitjà de transport capitalista, contaminant i que utilitza un combustible especulatiu i robat a paisos del tercer mon...
En Fi.. Feu PENA!! FOTEU EL CAMP AL CAU DEL DUC I DEIXEU DE TOCAR ALS COLLONS
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
DIR LA VERITAT
En realitat lo que heu fet en aquest cap de blat de moro d’aquí a Torroella és deplorable, En les 2 primeres línees del titular ja hi han dues mentides seguides, en primer lloc el blat de moro que heu destruït no era un “experiment transgènic”, tal i com dieu, era blat de moro convencional com qualsevol altre que trobareu en qualsevol camp d’aqueta zona. L’altre cosa, és desmentir que aquest camp és de Syngenta, aquest camp és propietat d’un agricultor de la zona.
Recordar-vos que quan es van publicar els polígons i parcel•les a la web de Tierra, ja posava “Estas son las parcelas en las que se ha solicitado experimentar, lo que no implica que se vayan a realizar finalmente ensayos en todas” crec que amb aquestes paraules copiades textualment de la web ja està tot dit.
En aquest escrit parleu de “els OMG agrícoles fan impossible el desenvolupament i la consolidació de models de producció, de distribució, de consum i de societat alternatius al dominant”, referent en aquesta frase mai us heu parat a pensar a veure el que vol la resta de persones que vivim en aquest mòn.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
Sou uns metiders i la natàlia té tota la raó.
I si sou uns mentiders en aquest aspecte, perquè no ho sou en molts dels efectes nocius que atribuiu als trànsgènics.
Jo crec que no voleu els transgènics per raons religioses, si deu va fer les plantes així no les toquem, no podem fer més que deu. Però penseu que hi ha persones que som atees.
Els diabètics s'injecten insulina transgènica !!! no aniran al cel pobres.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
A mi també m'agradaria saber en què es guanyen la vida les persones que van destrossar la feina d'un pagès que deuria començar fa un any. Més que res era per si podia fer-los alguna analogia amb la seva feina perquè es fessin càrrec del què han fet.
No oblidem que els pagesos són els que ens cuiden el paisatge, els primers a ser-hi si hi ha foc, els primers a voler que als seus camps i boscos estiguin ben cuidats. A més es dediquen a treballar tot l'any la terra per acabar recollint el que han sembrat si el temps no hi fa de les seves (tempestes, pedregades...). Ara sembla que a més de vigilar el temps d'haurà de vigilar amb gent autoanomenada "ecologista" que es dedica a carregar-se la seva feina dels altres que potser no en té ni idea de què vol dir treballar al camp.
Això sí, hagin o no hagin treballat mai al camp sí que es creuen amb el poder de fer el què els sembli a casa dels altres i a ficar-se amb qualsevol projecte de qualsevol ajuntament, particular o empresa o qui sigui de qualsevol poble que abans no sabien ni on parava. Dedicar-se a "defensar" aferrissadament un espai que ni coneixien creient-se que se l'estimen més que la gent que hi viu...
No dic que en aquest cas no siguin de la zona (encara que en fa tota la pinta doncs no coneixien ni qui era el pagès que cultivava el camp) però és una sensació que he tingut molts cops en veure les accions "ecologistes".
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
El pròxim cop assegureu-se del que destruiu, colla d'ignorants!
I ara qui li retornarà la inversió a aquest pagès que no tenia cap mena de producte il·legal plantat ni cap tracte executat amb cap empresa multinacional? sereu vosaltres valents?
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
Tanta tonteria i snobisme neo-pijo-kumbaya que s'oposen a transgenics sense tenir ni idea de res, i us ho dic amb el fet de tenir una llicenciatura en que hi he pogut aprofundir i no a base de llegir parides en panflets, es patetic. Informeu-vos més en el tema i veureu com s'han pogut produir millors medicaments, solventar problemes de malnutricio al tercer mon o moltes altres coses. Tan progressistes que us penseu que sou i sou els primers en enfrontar-vos al progrés.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
Us heu cobert de glòria. Com a mínim indemnitzareu al pobre pagès, no? Ell, sense voler us ha definit perfectament: SENGLARS AMB DUES CAMES
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
A veure si us agradaria que us vinguessin a destrossar casa vostra
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
Noi molt be, però el que passa es que us heu equivocat de camp, que el que allà plantaven era blat de moro transgènic com es planta a aquella zona, així que ja sabeu, de camp experimental res de res. Apa, que ja us podeu anar carregant tots els camps de cultius transgènics que hi ha per aquella zona i per tota Catalunya.
Va nois i noies, que se us acumula la feina!!!!!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
colla d'ignorants desinformats, que pretenieu? salvar el món destrossant un camp de blat de moro conrreat per un pagès de manera com ho fa el 99 % dels pagesos de tot Catalunya. la única cosa que heu aconseguit és augmentar el rebuig a tots aquests que us autoanomeneu ecologistes.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
15 jul 2010
Puc acceptar les diferents opinions respecte els transgènics, tot i no compartir-les, però el que no puc acceptar és la IMPOSICIÓ d’una opinió, com qui diu, a la força. Parleu de tercers que creieu que imposen, però què sinó feu vosaltres? No puc entendre com, després dels antecedents que coneixem sobre imposicions es prengui aquesta via per defensar un mon que anomaneu "alternatiu" ( alternatiu a que? A una democràcia? A la llibertat?)...Accepto totes les opinions, però no entenc la vostra manera de fer...lluitar contra el sistema, empreses i dirigents destrossant la producció d’un camp de blat de moro d'un pagés (prou pena tenen els pagesos amb el sistema i la crisi del sector) ...francament, no ho entenc...., es clar que veient el que heu fet i heu escrit començo a entendre que el que sou és alternatius a la realitat i a la veritat (trobo moltes idees radicals i fora de lloc, i pocs arguments basat amb fons fiables (pel que veig no cal passar del primer paràgraf per trobar informació falsa) ni amb cap argument o publicació mínimament científica que justifiqui les vostres bestieses)). Almenys aquests comentaris us ajudin a veure que no estem als mons de yupi, que ja som grandets per fer gamberrades.
Quin món volem
16 jul 2010
Avui en dia la gairebé totalitat de comunitat científica aproven la investigació amb OGM, amb un futur de possibilitats molt interessants de les quals avui en dia ja en podem gaudir. Soc diàbetica i prenc diàriament insulina OGM que és de millor qualitat i més econòmica que l'anterior. Abans de medicar-me amb aquesta insulina, em vaig informar el millor que vaig poder sobre els OGM, i en el meu cas vaig canviar totalment la opinió que en tenia. Una altra cosa és el paper predominant d'algunes multinacionals en aquest tema, però el mateix passa en molts altres camps com la farmàcia, la informàtica, la banca, etc. Trobo una covardia tapar-se la cara i amagar-se per destrossar un camp de blat de moro propietat d'un pagès, que prou apurat va avui en dia. Heu atacat el més dèbil. Més del 90% de la soja mundial (que els nostres animals mengen diàriament des de fa anys!) és OGM. Recomano aquest recen estudi (http://www.opera-indicators.eu/eng/info/news/opera-conference-new-study-) perquè vegueu que la única cosa que fem aturant els OGM és dependre cada cop més de l'exterior, empobrint la nostra agricultura i privant-la de nombrosos llocs de treball. No confio que pagueu pel mal que heu fet, perquè ni donareu la cara ni el govern actual té voluntat d'aplicar la llei en temes políticament incorrectes. Espero, però, que feu el mateix esforç per buscar sincerament informació i per debatre aquests temes en el si de la comunitat cinetífica, ja que avui en dia tenim els millors medis per conèixer si un cultiu OGM pot ser o no nociu. La ignorància és la pitjor malaltia que pot tenir una societat.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
16 jul 2010
Em sembla deplorable que uns individus es posin a casa d'uns altres a destruir el que l'amo d'aquella propietat ha decidit fer-hi. La merma major dels extensius són les herbes no desitjades i si volem donar de menjar a tota la població de la terra, amb l'agricultura que voleu vosaltres, la gent del tercer món continuarà patint gana metre vosaltres us dediqueu a xafar-los el futur i la supervivència dels seus fills.
Per altra banda i tal i com ha explicat el propietari del camp al programa d'en Cuní avuí divendres, el camp en qüestió és del mateix tipus de blat de moro que el que hi ha 100 metres més a l'oest i 150 metres més al sud. Us heu equivocat de plè, l'heu cagada de veritat i... qui es fà respopnsable de pagar-li a aquest agricultor la pèrdua d'ingressos i la despesa que li heu ocasionat amb la destrucció de la seva collita? per què aneu disfressats amb aquests "monos" i tapats de cap a peus? és per amagar la vostra identitat? o per desconeixement que no us pot passar res de res si toqueu les plantes? (què us pensàveu? que us sortirien butllofes, que tindríeu vòmits?... en fí, rera la vostra acció i el vostre anonimat ha passat el de sempre, el cardat el pagès. Sigueu prou honestos per disculpar-vos del vostre error i feu números amb el pagès.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
16 jul 2010
Per cert, tots els que han fet els p`rimers comentaris, els de visca la terra, els que volen tornar a l'agricultura convencional, els que donen les gràcies pel que ha fet aquesta colla de "senglars de 2 potes" (cito el pagès), on són? ja no comenten res més??? No veig cap resposta al Xat, apa, apliqueu-vos
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
16 jul 2010
aquest missatge és pel mateix energumen que ha escrit desde : DAVID 14 jul 2010 10:18:51 a Màrius 16 jul 2010 10:25:33

si et penses que som tan ONUtils de no veure que t'has muntat el debat solet(a), endavant, no seré jo la que et tregui la vena. ho pots seguir fent durant anys, seguiràs sent patètic(a)

no entraré en el joc de les teves preguntes estupides i cobertes de demagògia per justificar la gent que ha dut a terme aquesta acció tan legítima i vàlida. tampoc en les qüestions que exposa el periodico de catalunya, ni els matins del cuní... totxs aquestxs han de legitimitzar el sistema i sempre criminalitzaran i intentaran acallar aquest tipus d'accions.
Si vols sentir-te recolzat en els teus patètics debats entre tu i tu, pots fer-los a les pàgines del periodico, del pais... que segur que algú s'anima i encara et segueix el rollu.

Apa, Salut i jo ta ke!

Que no s'aturi la denuncia i l'acció contra els transgènics!

Visca la terra, mori l'estat!
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
16 jul 2010
Ptètic el que és patètic es que es prepari una acció tant malament com aquesta, anar a destrossar coltius experimentals trangènics d'una multinacional (cosa que em sembla molt encertada) i acabar destrosant el camp d'un pages qualsevol que prou feïnes té per viure, cagarla d'aquesta manera no ens ho podem permetre, com a mínim això penso jo, pero em dona la sensació, que masses vegades tenim massa bilis al cap i molt poca materia gris.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
16 jul 2010
en fi... el que deia fa uns moments se segueix gestant.
i els comentaris "desancantats" van pel camí de la resta... apaga't i navega tranquil per un canal on et sentis còmude.
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
16 jul 2010
el camp era de blat trangènic, veieu el video http://www.tv3.cat/videos/3019810/Un-agricultor-indignat-amb-els-ecologi

No mentim siusplau, burn monsanto burn
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
18 jul 2010
en "màrius" pretén donar de menjar a tota la terra!!! per favor quina demagògia.. no t'adones que el que cal canviar són les relacions internacionals entre els països (globalització neoliberal, neo-imperialisme, lliure mercat, FMI, OMC, etc.)per acabar amb la fam al món i no la fal·làcia dels transgènics.. Aquest argument és patètic
Re: Camps de transgenics destruits al Baix Empordà
20 jul 2010
Català / Castellano (abajo) / Français (plus bas) / English (below)

L'ERROR ÉS PLANTAR TRANSGÈNICS

El camp de blat de moro situat a Torroella de Montgrí que va ser destruit el passat 12 de juliol era transgènic, segons ha reconegut en declaracions a la premsa el mateix propietari. Independentment de si es tractava d'un camp experimental, de demostració o comercial, el sol fet que es tractés d'un camp de cultius modificats genèticament (MG), justifica i legitima la seva destrucció ; més encara, quan estava al costat d'una reserva natural i d'altres camps de cultius no MG.

L'agricultura transgènica, encara que es realitzi amb varietats aprovades, té associats gravíssims impactes socials, ambientals i sobre la salut humana. Les desenes de casos de contaminació genètica de la producció ecològica i convencional que s'han produit a Catalunya i a l'Estat des de que van iniciar-se els cultius i les importacions d'OMG, demostren que la coexistència entre cultius MG i no MG és totalment impossible. Això impossibilita el desenvolupament de producció, consum i de societat alternatius al dominant, corporatiu i industrial i generador de greus crisi ecològiques, climàtiques i socials.

El tractament mediàtic que ha rebut l'acció del 12 de juliol demostra que, una vegada més, els mitjans de comunicació silencien les crítiques i obvien el debat real i profund sobre què implica l'agricultura transgènica.

Els mitjans de comunicacio també haurien d'assumir la seva responsabilitat, la seva falta de rigor i el fet de no contrastar les informacions que reben abans de publicar-les en forma de notícia. Més enllà de l'allau d'informacions aparegudes en premsa a partir del dia 15 (tres dies després de l'acció) que asseguren que els « ecologistes radicals » van cometre un error al destruir un camp que no era experimental, nombrosos indicis mostren que tot plegat podria tractar-se d'un muntatge de la Fundació Antama, el lobby biotecnològic espanyol, Syngenta i el propi propietari del camp. De fet, aquesta tàctica de mentir i negar que es tracti de camps d'experimentació busca confondre l'opinió pública, desacreditar l'acció i els seus promotors i desviar el debat. Aquesta tàctica ja ha estat emprada en diverses ocasions en d'altres països com ara Regne Unit i França.

Alhora, existeixen evidències que indiquen que el camp de transgènics destruit el dia 12 no era comercial: en el mes de maig, es va comprovar que els diversos grups de fileres de blat de moro sembrats havien estat identificades i distingides entre elles per mitjà de cartellets blancs numerats, una pràctica que s'empra sistemàticament en camps experimentals i de demostració, però en cap cas en camps comercials. Posteriorment, just després que el Diari de Girona informés de la ubicació exacta del camp experimental de Torroella, els cartells blancs amb les indentificacions numèriques havien estat puntualment retirades. Intentaven amagar les proves que allí s'estava experimentant o conreant transgènics per a fer una demostració ?

En aquest sentit, cal assenyalar les nombroses contradiccions que han aparegut als mitjans en relació a qui, quan i perquè no va es autoritzar la realització de l'experiment. Alguns diaris, han assegurat que va ser Syngenta qui hi va renunciar ; altres han dit que va ser el propi agricultor qui es va enrera, i per últim, publicacions com ara El País han afirmat, sense citar les fonts, que va ser la Generalitat qui no va autoritzar l'experiment perquè el camp es trobava molt aprop d'una àrea protegida.

Tot plegat posa de manifest la manca d'informació pública i fiable sobre la ubicació dels camps experimentals així com la manca de control i de seguiment de l'agricultura MG i els seus impactes per part de les diverses administracions competents. D'acord amb un mandat explícit de la CE, i després d'haver-se negat a fer-ho durant anys, aquest any per primera vegada el MARM va facilitar la informació i les característiques dels camps experimentals a Amigos de la Tierra arrel que aquesta organització realitzés una petició formal d'informació ambiental. Cal denunciar que la informació que el Gobierno del Estado estava obligat a fer pública era la relativa als camps experimentals autoritzats, no la relacionada amb les peticions d'autorització. Això indica que tampoc aquest any l'Estat ha complert amb la legislació europea vigent pel que fa al dret públic a la informació ambiental sobre la ubicació i les característiques dels camps experimentals de transgènics, de la mateixa manera que ni l'Estat ni la Generalitat compleixen ni la legislació sobre l'etiquetatge dels aliments que contenen OMG, ni informen els agricultors sobre els camps comercials sembrats amb OMG en la seva àrea, ni realitzen els plans de seguiment i control dels impactes associats a l'agricultura transgènica.

Per últim, en resposta a les peticions de que es faci justícia efectuades per representants d'alguns sindicats agraris notòriament reaccionaris com ara JARC, cal dir que l'incompliment sistemàtic per part de les administracions de nombrosos articles que la Llei que regula l'alliberament voluntari d'OMG (mesures que les institucions competents han de desenvolupar previament a l'autorització de la sembra d'OMG a cel obert, així com les que han de dur a terme després de que siguin sembrats), posa de manifest que tots els camps comercials, experimentals i de demostració transgènics sembrats actualment da Catalunya i a l'Estat incompleixen la Llei. Alhora, cal insistir en que l'esmentada legislació ha estat desenvolupada per unes institucions « públiques » que duen treballant 12 anys colze a colze amb les multinacions biotecnològiques per tal d'imposar els OMG en l'agricultura i en l'alimentació. Conseqüentment, reivindiquem la legitimitat i la necessitat de destruir tots els camps MG, també en l'hipotètic cas que aquests complíssin la legislació. Així, hem d'insistir en que la coexistència entre l'agricultura MG i la no MG és totalment impossible, que l'expansió de cultius transgènics a Catalunya ha suposat que entre els anys 2002 i 2008 el conreu de blat de moro ecològic s'hagi reduit un 95%, així com l'extinció per sempre de com a mínim dues varietats catalanes de blat de moro tradicional úniques al món, a més de desenes de casos de contaminació genètica. També cal assenyalar que nombrosos estudis evidencien des de fa anys que els cultius i els aliments MG duen asosciats importants impactes socials, ecològics i sanitaris ; estudis en què s'han basat 11 països europeus per prohibir el seu conreu.



EL ERROR ES PLANTAR TRANSGÉNICOS

El campo de maíz situado en Torroella de Montgrí que fue destruido el pasado 12 de julio era transgénico, según ha reconocido en declaraciones a la prensa el mismo propietario. Independientemente de si se trataba de un campo experimental, de demostración o comercial, el solo hecho de que se tratara de un campo de cultivos modificados genéticamente (MG), justifica y legitima su destrucción; más aún, cuando estaba al lado de una reserva natural y de otros campos de cultivos no MG.

La agricultura transgénica, aunque se realice con variedades aprobadas, tiene asociados gravísimos impactos sociales, ambientales y sobre la salud humana. Las decenas de casos de contaminación genética de la producción ecológica y convencional que se han producido en Cataluña y en el Estado des de que se iniciaron los cultivos y las importaciones de OMG, demuestran que la coexistencia entre cultivos MG y no MG es totalmente imposible. Esto impide el desarrollo de producción, consumo y de sociedad alternativos al dominante, corporativo, industrial y generador de graves crisis ecológicas, climáticas y sociales.

El tratamiento mediático que ha recibido la acción del 12 de julio demuestra que, una vez más, los medios de comunicación silencian las críticas y obvian el debate real y profundo sobre qué implica la agricultura transgénica.

Los medios de comunicación también deberían asumir su responsabilidad, su falta de rigor y el hecho de no contrastar las informaciones que reciben antes de publicar-las en forma de noticia. Más allá del alud de informaciones aparecidas en la prensa a partir del día 15 (tres días después de la acción), que aseguran que los « ecologistas radicales » cometieron un error al destruir un campo que no era experimental, numerosos indicios muestran que todo ello podría tratar-se de un montaje de la Fundación Antama, el lobby biotecnológico español, Syngenta y el propio propietario del campo. De hecho, esta táctica de mentir y negar que se trate de campos de experimentación busca confundir la opinión pública, desacreditar la acción y sus promotores y desviar el debate. Esta táctica ja ha sido utilizada en diversas ocasiones en otros países como en el Reino Unido y Francia.

A su vez, existen evidencias que indican que el campo de transgénicos destruido el día 12 no era comercial: en el mes de mayo, se comprobó que los varios grupos de hileras de maíz sembrados habían estado identificados y distinguidos entre ellos por medio de cartelitos blancos numerados, una práctica que se utiliza sistemáticamente en campos experimentales y de demostración, pero en ningún caso en campos comerciales. Posteriormente, justo después que el Diari de Girona informara de la ubicación exacta del campo experimental de Torroella, los carteles blancos con las identificaciones numéricas habían estado puntualmente retiradas. Intentaban esconder las pruebas de que allí se estaba experimentando o cultivando transgénicos para hacer una demostración?

En este sentido, hace falta señalar las numerosas contradicciones que han aparecido en los medios en relación a quién, cuando y porqué no se autorizó la realización del experimento. Algunos diarios, han asegurado que fue Syngenta quien renunció al experimento; otros han dicho que fue el propio agricultor quien se hizo atrás, y por último, publicaciones como El País han afirmado, sin citar las fuentes, que fue la Generalitat quien no autorizó el experimento porque el campo se encontraba muy cerca de una área protegida.

Todo ello pone de manifiesto la falta de información pública y fiable sobre la ubicación de los campos experimentales así como la falta de control y de seguimiento de la agricultura MG y sus impactos por parte de las diversas administraciones competentes. De acuerdo con un mandato explícito de la CE, y después de haber-se negado a hacerlo durante años, este año por primera vez el MARM facilitó la información y las características de los campos experimentales a Amigos de la Tierra a raíz de que esta organización realizara una petición formal de información ambiental. Es necesario denunciar que la información que el Gobierno del Estado estaba obligado a hacer pública era la relativa a los campos experimentales autorizados, no la relacionada con las peticiones de autorización. Esto indica que tampoco este año el Estado ha cumplido con la legislación europea vigente por lo que respeta al derecho público a la información ambiental sobre la ubicación y las características de los campos experimentales de transgénicos, de la misma manera que ni el Estado ni la Generalitat cumplen ni la legislación sobre el etiquetado de los alimentos que contienen OMG, ni informan los agricultores sobre los campos comerciales sembrados con OMG en su área, ni realizan sus planes de seguimiento y control de sus impactos asociados a la agricultura transgénica.

Por último, en respuesta a las peticiones de que se haga justicia efectuadas por representantes de algunos sindicatos agrarios notoriamente reaccionarios como JARC, cabe decir que el incumplimiento sistemático por parte de las administraciones de numerosos artículos de la Ley que regula la liberación voluntaria de OMG (medidas que las instituciones competentes deben desarrollar previamente a la autorización de la siembra de OMG a cielo abierto, así como las que deben llevarse a cabo después de que sean sembradas), pone de manifiesto que todos los campos comerciales, experimentales y de demostración transgénicos sembrados actualmente en Cataluña y en el Estado incumplen la Ley. A su vez, tenemos que insistir en que la mencionada legislación ha estado desarrollada por unas instituciones «públicas» que llevan trabajando 12 años codo con codo con las multinacionales biotecnológicas para imponer los OMG en la agricultura y la alimentación. Consecuentemente, reivindicamos la legitimidad y la necesidad de destruir todos los campos MG, también en el hipotético caso que estos cumplieran la legislación. Así, reiteramos que la coexistencia entre la agricultura MG y la no MG es totalmente imposible, que la expansión de cultivos transgénicos en Cataluña ha supuesto que entre los años 2002 y 2008 el cultivo del maíz ecológico se haya reducido un 95%, así como la extinción para siempre de como mínimo dos variedades catalanas de maíz tradicional únicas en el mundo, además de decenas de casos de contaminación genética. No es en vano que numerosos estudios evidencian desde hace años que los cultivos y los alimentos MG llevan asociados importantes impactos sociales, ecológicos y sanitarios; estudios en los que se han basado 11 países europeos para prohibir su cultivo.



L'ERREUR C'EST DE PLANTER DES OGM

Le maïs détruit le 12 juillet dans le champ situé à Torroella de Montgrí était génétiquement modifié comme l'ont reconnu la presse et le propriétaire. Le seul fait qu'il s'agisse d'un champ de culture OGM justifie et légitime sa destruction, qu'il ait été, expérimental, de démonstration ou commercial ; de plus, il se trouvait à côté d'une réserve naturelle et d'autres champs de culture non OGM.

L'agriculture OGM, même si elle est pratiquée avec des variétés approuvées, comprend de graves impacts sociaux, environnementaux et sur la santé humaine. Les dizaines de cas de contamination génétique de la production biologique et conventionnelle, en Catalogne et dans toute l'Espagne, depuis le début des cultures et des importations d'OGM démontrent que la coexistence entre cultures OGM et non OGM est totalement impossible. Elle rend en effet impossible le développement de production, de consommation et de société alternatives au modèle dominant, corporatif et industriel qui génère des graves crises écologiques, climatiques et sociales.

Le traitement médiatique de l'action du 12 juillet démontre que les médias passent de nouveau sous silence les critiques et contournent le débat réel et profond sur l'implication de l'agriculture OGM.

Les médias devraient assumer également leur responsabilité, leur manque de rigueur et la non-vérification des informations qu'ils reçoivent avant de les publier. Au-delà de l'avalanche d'informations apparues dans la presse à partir du 15 juillet (trois jours après l'action) qui assurent que les « écologistes radicaux » ont commis une erreur en détruisant un champ non-expérimental, de nombreux indices montrent qu'il pourrait s'agir d'un montage de la fondation Antama, du lobby bio-technologique espagnol, de Syngenta et du propriétaire du champ. D'ailleurs cette tactique, qui consiste à mentir et à nier qu'il s'agisse de champs expérimentaux, cherche à dérouter l'opinion publique, à discréditer l'action et ses instigateurs et à détourner le débat. Cette tactique a déjà été utilisée à plusieurs reprises dans d'autres pays comme le Royaume Uni et la France.

En même temps, il y a des preuves indiquant que le champ d'OGM détruit le 12 juillet n'était pas commercial : Au mois de mai, on a pu vérifier que les différents groupes de rangées de maïs plantés avaient été identifiées et distinguées entre elles au moyen de pancartes blanches numérotées, une pratique systématique dans les champs expérimentaux et de démonstration, mais certainement pas dans des champs commerciaux. Ultérieurement, juste après que le journal de Girone a informé du lieu exact du champ expérimental de Torroella, les pancartes blanches portant les identifications numériques ont été retirées. A-t-on tenté de dissimuler les preuves qui montraient que dans ce champ des OGM étaient plantés ou testés pour faire une démonstration ?

En ce sens, il nous faut signaler les nombreuses contradictions apparues dans les médias : Qui n'a pas autorisé la réalisation de l'expérimentation quand et pourquoi ? Certains journaux on assuré que c'est Syngenta qui y avait renoncé et d'autres que c'est l'agriculteur lui-même qui avait abandonné l'expérimentation. Enfin d'autres médias comme El País ont affirmé, sans citer de source, que c'est le gouvernement autonome de Catalogne qui n'a pas autorisé l'expérimentation parce que le champ se trouvait très près d'une zone protégée.

En fin de compte, le manque d'information publique et fiable sur l'emplacement des champs expérimentaux, ainsi que le manque de contrôle et de suivi de l'agriculture OGM et de ses impacts, est manifeste de la part des administrations compétentes. Conformément à un mandat explicite de la Communauté Européenne et alors qu'il s'était refusé à le faire durant des années, cette année pour la première fois, le MARM (ministère de l'environnement, du monde rural et marin) a fourni l'information et les caractéristiques des champs expérimentaux à Amis de la Terre, parce que cette organisation avait réalisé une demande formelle d'information environnementale. Il faut dénoncer que l'information que le gouvernement était obligé à rendre publique concernait les champs expérimentaux autorisés et non les demandes d'autorisation. Ceci indique que cette année encore, l'État n'a pas respecté la législation européenne en vigueur sur le droit public à l'information environnementale sur l'emplacement et les caractéristiques des champs expérimentaux d'OGM. Ainsi l'État et le gouvernement autonome de Catalogne ne respectent pas la législation sur l'étiquetage des aliments qui contiennent des OGM, et n'informent pas les agriculteurs sur les champs commerciaux d'OGM dans leur propre zone et n'effectuent pas non plus les plans de suivi et de contrôle des impacts associés à l'agriculture OGM.

Enfin, en réponse aux exigences de justice revendiquées par des représentants de certains syndicats agraires, célèbres pour être réactionnaires comme maintenant la JARC (association de jeunes agriculteurs et éleveurs de Catalogne), il faut avouer que le non-respect systématique de l'administration pour de nombreux articles de la loi qui régule la libération volontaire d'OGM (mesures que les institutions compétentes doivent développer avant l'autorisation de semailles d'OGM à ciel ouvert, tout comme celles qui doivent être menées à terme une fois semées) démontre clairement que tous les champs commerciaux, expérimentaux et de démonstration d'OGM semés actuellement en Catalogne et en Espagne ne respectent pas la loi. Il faut également insister sur le fait que la législation sus-citée a été développée par des institutions « publiques » qui travaillent depuis 12 ans coude à coude avec les multinationales bio-technologiques afin d'imposer les OGM dans l'agriculture et dans l'alimentation. Par conséquent, nous revendiquons la légitimité et la nécessité de détruire tous les champs d'OGM, même dans le cas hypothétique où ils respecteraient la législation. Nous devons ainsi insister sur le fait que la coexistence entre l'agriculture OGM et non-OGM est totalement impossible et que l'expansion des cultures OGM en Catalogne a supposé une réduction de 95 % de la culture de maïs écologique entre 2002 et 2008, ainsi que l'extinction définitive d'au moins deux variétés catalanes uniques au monde de maïs traditionnel, et ceci sans compter les dizaines de cas de contamination génétique. Il faut également signaler que, depuis des années, de nombreuses études mettent en évidence d'importants impacts sociaux, écologiques et sanitaires des cultures et des aliments OGM ; ces études ont été prises en compte par 11 pays européens pour interdire ces cultures.





THE REAL MISTAKE IS PLANTING GM

The field of maize located at Torroella de Montgrí, destroyed on the 12th July, was GM. The owner of the land has himself recognised the fact in his statements to the press. Regardless of whether it was an experimental trial, a demonstration or a commercial field, the very fact that it was a Genetically Modified (GM) crop, justifies and legitimises its destruction - particularly as it was located next to a nature reserve and other non-GM crops.

Genetically modified agriculture, even using approved varieties, has been associated with serious social and environmental impacts and damage to human health. The dozens of cases of genetic cross-contamination of organic and conventional agriculture that have come to light in Catalonia and the Spanish State since GM crops were first planted and imported here, demonstrate that coexistence between GM and non-GM crops is not viable, rendering impossible the development of different modes of production, consumption and social models that offer alternatives to the dominant, corporate and industrial model, which is generating such serious ecological, climatic and social crises.

The media coverage of the action on 12th July demonstrates once again that the press silences criticism and ignores the real and important debates that exist around the impacts of genetically modified agriculture.

The media must take responsibility for their lack of rigorous reporting and their failure to corroborate the information they receive before publishing it as news. On 15th July (three days after the action) there began an avalanche of reports stating that the « radical ecologists » had made a mistake and destroyed a non-experimental field. There are many indications to suggest that this may be a cover-up ploy by the Fundació Antama, the Spanish bio-tech lobby, Syngenta and the landowner himself. In fact, the tactic of lying and denying that fields are experimental has been used on a number of occasions in other countries such as the United Kingdom and France. It aims to confuse public opinion, discredit the action and those who promote it, and divert the debate.

There is considerable evidence that the field destroyed on the 12th was not a commercial field: in May, it was confirmed that the different rows of maize sown were identified and distinguished with white, numbered signs, a practice systematically applied to experimental and demonstration fields, but never used in commercial fields. Later, just after the Diari de Girona published the exact location of the Torroella experimental trial, the white numbered signs had been removed. Were they trying to get rid of the evidence that they were experimenting or cultivating GMOs for demonstration purposes?

It is worth noting the numerous contradictions that have appeared in the media on the question of who, when and why the experiment was not authorised. Some newspapers assure us that Syngenta abandoned the experiment; others say that it was the farmer himself who backed off; finally, publications such as El País claim, without citing sources, that it was the Generalitat (Catalan Local Government) which withdrew authorisation for the experiment, because the field was sited very near to a protected area.

What this demonstrates is the lamentable lack of reliable public information about the locations of experimental fields and the lack of control and monitoring of GM agriculture and its impacts, by the competent authorities. In accordance with an explicit EC mandate - after having refused to do it for years - this year for the first time, the Ministry for Agriculture (MARM) provided Friends of the Earth with information about existing experimental trials, in response to a formal petition made by the organization requesting environmental information. Nevertheless, we condemn the fact that the information provided relates only to the experimental trials authorised, and not to requests for authorisation. This means that even now the Spanish State is failing to comply with European legislation which states that access to information about the location and characteristics of experimental GM fields is a public right. Similarly, neither the Spanish State nor the Generalitat meet the legal requirements for the labelling of foods containing GMOs, or informing farmers about GM crops sown in their area. They also fail to apply the plans for monitoring and control of the impacts associated with genetically modified agriculture.

To the calls for justice made by some of the notoriously reactionary farmers' unions such as the JARC, we answer that the administrations have systematically failed to apply the many articles of the Law regulating the release of GMOs into the environment. These include the failure to develop the necessary measures prior to the sowing of open-air GM trials, and to carry out sufficient monitoring once the crop has been sown. It is quite clear that the commercial fields, experimental trials and demonstrations of genetically modified crops currently being cultivated in Catalonia and the Spanish State, are breaking the law. Furthermore, the above-mentioned legislation was developed by « public » institutions that have been working for 12 years hand in hand with the bio-tech multinationals to impose GMOs on our agriculture and food. We therefore defend the legitimacy and the necessity of destroying all fields of GM crops, even in the hypothetical case that they did comply with the legislation in force.

We repeat, that the coexistence of GM and non-GM agriculture is totally impossible. The expansion of GM crops in Catalonia has, between 2002 and 2008, caused a reduction of 95% in the sowing of organic maize, and led to the permanent extinction of at least two traditional Catalan varieties of maize that were unique in the world, as well as dozens of known cases of genetic contamination. Many studies show that for years GM crops and GM foods have been linked to significant social and ecological impacts and damage to health; studies that have led 11 European countries to ban their cultivation.
Sindicato Sindicat