Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
11 jul 2010
Un bon anàlisi sobre la mani de dissabte.

Ve d'una interessant polèmica a Rebelión.org
En mi anterior nota [1] aludía a la extrañeza que me ha producido ver a Josep Fontana entre los firmantes del texto al que te refieres en uno de tus excelentes artículos en torno a la manifestación estatutaria del sábado [2]. Extrañeza, sí, porque Fontana es uno de los historiadores que nunca ha desmayado en señalar la fragilidad del suelo donde se asienta la leyenda que presenta a todos los catalanes como un pueblo unido en la defensa de los intereses nacionales de Catalunya (frase abierta a múltiple confusión, pero en fin…). En su calidad de experto en la crisis del Antiguo Régimen (su tesis doctoral versó sobre ella, pero cabe recordar también el magnífico volumen que, dedicado al tema y al proceso industrializador que la siguió, hace algunos años publicó dentro de la Hª de Catalunya dirigida por Pierre Vilar), Fontana conoce perfectamente los “rendez-vous manqués” relativos al amor patrio de la burguesía catalana, siempre dispuesta –¿hay excepciones?- a anteponer la bolsa a cualquier otra consideración. No es preciso remontarse a periodos históricos hundidos en la profundidad de los tiempos (1640, 1714…). En términos generales, puede afirmarse que el catalanismo político ha sido desde su mismo inicio un fenómeno masivamente dominado por una de las burguesías más duras del continente, burguesía que en ningún momento del pasado ha dudado en dar su conformidad a la sangrienta represión que sobre las clases populares catalanas han ejercido los sucesivos gobiernos de Madrid. (y los directos representantes de éstos en las distintos territorios que configuran la región). Piénsese, por ejemplo, en la siguiente secuencia de años y su significado real –efectivo- en la historia de las clases populares catalanas: 1909, 1917, 1923, 1934, 1939…En todas estas fechas, el catalanismo conservador ha conseguido hacer prevalecer sus intereses de clase sin que le haya importado ni mucho ni poco la suerte del grueso de la población.

Junto a esa realidad desplegada en el tiempo, es innegable, cierto, la presencia paralela de sectores populares identificados con un catalanismo republicano de orientación federal y, como tal, con fuertes vínculos con el anarquismo (Josep Termes se ha especializado en sobredimensionar su importancia). Cierto también que durante los años veinte y treinta la cuestión nacional fue objeto de amplios desarrollos por parte de la izquierda comunista y anarquista (los escritos de Andreu Nin, Joaquín Maurín y Joan Peiró a ese respecto no han dejado de tener alto interés). Por otra parte, tampoco puede negarse que amplios sectores de la pequeña burguesía consiguieron aunar fidelidad democrática y sentimiento nacional (bien es verdad que con muy pobre aportación teórica). ERC fue, en apreciable medida, expresión de tal coincidencia, por lo general mediada por una efusión sentimental tartarinesca. E. Ucelay Da Cal en La Catalunya populista confeccionó hace años un vivo y bien documentado retablo sobre las ilusiones generadas por esa efusión, así como sobre el fracaso final al que condujo. Y no hará falta señalar que durante la dictadura, el PSUC y sectores minoritarios del POUM, junto a organizaciones independentistas de muy relativo peso, asumieron el derecho de autodeterminación como uno de los componentes esenciales de cualquier horizonte democrático. Pero ¿qué rastro ha dejado todo ello en el catalanismo de hoy? No creo que, tal como está el patio, sea una pregunta improcedente.

Diría que, considerada en su conjunto, y dejando de lado matizaciones obligadas pero de imposible inclusión en esta nota apresurada, esta historia nos conduce de nuevo a lo de siempre. Acaso carezca de interés recordar ahora que el catalanismo que ha prevalecido hasta hoy mismo es el que tiene su génesis en el idealismo romántico alemán (vale decir que más escorado hacia la agresividad fichteana que hacia la dulzura herderiana, aspecto que los buenos modales impiden reconocer) y, por consiguiente, ha guardado escasa relación con todo el imaginario nacionalista surgido de entre las ruinas de la Bastille en 1789. Sin embargo, sí puede ser relevante recordar que la cuestión nacional sigue ligada estrechamente a otra cuestión: la del dominio de clase. Los límites del catalanismo, el de ayer y el de hoy, derivan de ahí. Para cuantos estimen escandalosamente fuera de lugar el aserto y crean que el catalanismo nunca ha descendido de las altas y puras cumbres pirinaicas donde tan exquisitamente lo colocó mossèn Cinto, reproduzco el siguiente paso del admirable estudio que Borja de Riquer dedicó a L’últim Cambó (lo doy en propia traducción): “El odio de Cambó hacia los comunistas llegaba al extremo de no soportar que hiciesen servir la lengua catalana en sus revistas hechas en los campos de concentración del sur de Francia. Más anticatalán es el rencor comunista (escribe Cambó, el subrayado es mío j. t.) expresado en catalán en los seminarios de Agde que las órdenes contra el uso del catalán que pueda dar un teniente extremeño en castellano” (p.198).

Ante una indignidad semejante perpetrada en circunstancias trágicas por uno de los próceres mayores del catalanismo, con estatua puesta, por cierto, en una de las vías más céntricas de una ciudad gobernada por personas que cada día se gargarizan con el nombre de Catalunya, quizás no sea inútil tener bien presente que, justamente como catalanes, estamos mucho más próximos de cualquier jornalero andaluz, obrero madrileño, campesino aragonés, etc., que de no pocas de las patums catalanas (y corifeos habituales: los F-M Álvaro, los Vicent Sánchis, etc.) convocantes de la manifestación de este sábado.

Te ruego que disculpes la extensión alcanzada finalmente por esta nota.

¡Visca la República Federal Ibèrica!
Notas del editor:

[1] Una carta de Jordi Torrent Bestit al editor que no es imprescindible para seguir el razonamiento desplegado en esta nota.

[2] ¿Debe asistir la ciudadanía de izquierda a la manifestación del 10 de julio en Barcelona? (I) http://www.rebelion.org/noticia.php?id=109152
Mira també:
http://www.rebelion.org/noticia.php?id=109449

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
11 jul 2010
Estaremos encantados que el dia despues de la Independència tengamos al Norte la republica francesa y al Oeste la republica federal iberica. Viva Honduras!
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
11 jul 2010
Pero si al tal Cambó el independentismo lo trata de traidor.
Creo que Duran lo increparon ayer, no se me ocurre un paralelismo mejor entre un personaje y el otro.
Ahora bien, cabe destacar que Unió es un partido minoritario que no representa al grueso de los convocantes, ni mucho menos.
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
11 jul 2010
Luego hablamos de clasismo.
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
11 jul 2010
Bueno, por lo menos van apareciendo artículos que analizan el nacionalismo catalán, el de Vicenç Navarro, ahora este.... creo que es necesario un debate más abierto sobre este tema. Sería interesante desarrollarlo en la columna central de Indymedia Barcelona, desde aquí lo pido con humildad a los que están trabajando en este proyecto. ¿Por qué?. Considero que las clases dominantes están moviendo ficha y colocándose en una posición nueva de cara a gestinar la crisis, para hacer soportable, a las clases populares, TODOS los sacrificios actuales y los que vendrán. Es evidente que este debate no es ingenuo ni que se haga ahora es casual. Es un reposicionamiento de la burguesia local para dirigir, controlar y externalizar la crisis, y hacerlo de manera que ellos puedan seguir beneficiándose del sistema y además salir indemnes, o en el peor de los casos (aquí está lo gracioso) aparecer como los salvadores.
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
11 jul 2010
La manifestació ha estat principalment un clam per la independència. I el moviment independentista català no estat mai un moviment burgés, sinó històricament sostingut per les classes populars. N'és un que al contari que el nacionalisme espanyol,(no criticat en l'article) que és excloent i imperialista, és inclusiu.
D'altra banda per poder fer realitat la idea d'una república federal ibèrica com proposa l'article haurien d'haver a Espanya federalistes que es volguessin federar amb nosaltres en peu d'igualtat i certament això sí que és una utopia. A més, no ens enganyem la idea de fedració ibèrica forma part de l'imaginari imperial espanyol i no de la idea de respecte de la diversitat cultural. Allò que sí que és respectuós i just seria una República Confederal i Socialista dels Països Catalans, integrada per municipis lliures.
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
12 jul 2010
D'acord en quasi tot: el federalisme no forma part de l'imaginari imperial espanyol, si bé és un projecte decimonònic que avui tret de quatre comunistes no proposa ja ningú. Però una cosa és una cosa i una altra, una altra.
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
12 jul 2010
a Internacionalista:

El moviment independentista ha sigut i és burgés, per diverses raons:
1- La seva representació parlamentaria està formada per ERC, un partit que ajunta la petita i mitjana burgesia local.
2- El independentisme NO ha sigut mai una reclamació de la classe treballadora d'aquest pais, tant sí t'agrada com no, aquí no existeix LAB!!!
3- Sou imperialistes: Paissos Catalans? Vinga home, l'anexió ficticia, però anexió, de València o part de França no és imperialista????
4- Els discursos identitaris son feixistes, i això s'aplica tant a l'independentisme com al nacionalisme en general.

Tú parles d'exclusió??? Tú?????
Fes t'ho mirar, tens un problema
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
12 jul 2010
Nomès hem de veure els videos (si no has anat a la mani), per veure el tipus de gent que a anat, i es molt, molt evident que el tipus de gent que majoritariament va anar, es de families de classe mitjana i bastants de mitjana-alta...
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
12 jul 2010
Molts de nosaltres som fills o nets d'immigrants que arribaren a la gran ciutat buscant millorar econòmica i culturalment. Un movimemnt que espero que algun dia tingui la seva rèplica contrària. El resultat és la massificació metropolitana actual, un bassal de merda on difícilment queda res defensable. Jo mateix sóc nét de pagesos i menestrals catalans i, sincerament, no he buscat mai embolicar-me en afers bruts i aventures especulatives com aquest personatge. Va intentar fer negocis amb De la Rosa, però de què cony es queixa ara!
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
12 jul 2010
1. Les dades et desmenteixen. Un 70% del vot a ERC prové d'assalariats.
2. La reivindicació nacional catalana existeix des de molt abans de que existís LAB. Per cert, el dissabte també convocaven quasi tots els sindicats de classe catalans.
3. Qui diu en ens hem "d'annexionar" la resta de Països Catalans? On està escrit?
4. A Cuba hi ha un sistema feixista? A Holanda mana el feixisme? A Venezuela hi ha feixisme? A...tots aquests llocs es fan discursos identitaris des dels poders públics.
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
12 jul 2010
S...

Saps que n'hi han d'assalariats que cobren 3 i 4 mil euros al mes? Fes una cosa, ves a la web de l'idescat i mira el percentatge de vots que te esquerra republicana en la tradicional perifèria urbana de barcelona. Mes fàcil ja t'ho faig jo, i que consti que m'importen ben poc els resultats electorals perque nomes reflecteixen el nivell d'influencia que te la maquinaria mediàtica sobre la població.
A les eleccions al parlament de Catalunya del 2006, al Baix Llobregat (comarca tradicionalment proletaria) ERC va treure un 10% dels vots i ICV gairebé el mateix percentatge. Com molt be sabem aquest territori es dominat pel PSC desde fa anys. Pero això tampoc vol dir que aquests votants siguin treballadors conscients i combatius, al contrari. El que esta clar que de independentistes tenen poca cosa.
Ara, dintre de la mateixa comarca, pendrem com a exemple la població que va viure una de les vagues mes salvatges que es van produïr durant la transició: La vaga de la Roca a Viladecans. I resulta que ERC va treure el magnific resultat del 0,07 % dels vots. Inciativa un 0,09 %. Això ens ve a dir que Viladecans tampoc te res de independentista i ni tan sols (al menys d'aquells i aquelles que voten, doncs per sort no tothom ho fa) s'enrecorden del seu passat dintre de la autonomia obrera. Podriem posar molts exemples. I que es venen a dir al cap i a la fi? Que les eleccions no ens diuen res que no poguem veure directament al carrer, i es que la cultura popular catalana va ser ferida de mort a la revolució del 36 pels motius que tots i totes sabem i que fa molts d'anys la petita, mitjana i gran burgesia catalana te el domini gairebe amb exclusivitat de la cultura catalana. I que, per desgracia aquesta no te practicament presència als nuclis on es concentra la població que avui podriem identificar com mes propera al proletariat. I es totalment normal que tots i totes no pensem el mateix, i que tot tingui matisos. Pero enganyar-se a un mateixa no condueix enlloc.
Fixem-nos ara en un altra població de la mateixa comarca amb tradició industrial i proletaria on, a més d'ERC, les CUP tenen presencia: Martorell. I com les CUP només es presenten a les municipals hem de mirar les dades de 2007. Aquest any ERC va treure a Martorell 0,06 % i les CUP un 4,45 % un resultat molt millor, tot s'ha de dir.
Fa falta molta humilitat, treballar força la base i menys esencialisme etnicista. Si es juga al joc que vol la clase dominant amb els seus simbols i banderes anem fotuts.
No oblidem que som anticapitalistes, i que molta gent que parla castellà, dintre i fora de catalunya també ho es. No cal guanyar-se mes enemics dels que ja tenim.

Salut!
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
13 jul 2010
Ei, D, potser q paris de donar lliçons.

L'independentisme ha estat històricament un moviment popular (només cal llegir la biogradia de l'anarcosindicalista Oliver, i les seves reflexions sobre la lluita en la clandestinitat contra Primo de Rivera ,i les afinitats establertes entre independentistes i anarquistes); i també ho és en l'actualitat (tot i q, és cert, la classe mitjana hi participi activament).
De totes formes, no crec q el debat sigui a quina classe social pertany cap partit polític, sinó quina és la seva contribució en lluitar contra qualsevol classe d'explotació.

I, com diu "S": "el dissabte també convocaven quasi tots els sindicats de classe catalans".

És un error polític demencial qualificar els discursos identitaris de feixistes. Quan les identitats, individuals o col·lectives, es veuen agredides, des de les esquerres cal lluitar-hi, ja sigui identitat de gènere (o creus q despatologitzar la transexualitat és feixista?), ètnica (o creus q els black panther eren feixistes?), i les reivindicacions nacionals (o és q quan Bakunin lluitava per la independència de Polònia era feixista?, i com diu "S": són Cuba, Holanda o Venezuela feixistes?).

La complexitat dels moviments polítics fa que siguin una mica més difícils de definir en una línia i equiparar-los mecànicament a un sol sector de la classe social, en una demostració de barroeria banal i de marxisme de parvulari (unes tesis q ni Marx recollia; ni, en la simplicitat q ho expresses, un Solé Tura, p.ex.).
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
13 jul 2010
No ens confonguem la burgesia catalana és i ha estat regionalista/autonomista des dels inicis del catalanisme polític fins avui. El fet que a l'àrea metropolitana ERC tingui pocs votants no demostra que l'independentisme (que jo distingeixo del nacionalisme) no sigui un moviment de les classes populars, sinó en tot cas pot significar que els treballadors immigrants d'origen espanyol no hagin assumit en general aquesta lluita com a pròpia.
És veritat que ERC "és" principalment un partit de les classes mitjanes de comarques, però cal distingir-les de l'alta burgesia barcelonina: no és el mateix. A més fora d'ERC, a la seva esquerra, i abans que aquest l'asssumís també hi ha independentisme. El qual no és incompatible amb l'anticapitalisme ni la solidaritat internacionalista, més aviat tot el contrari.

Defensar una confederació de Països Catalans no és imperialisme. La mateix fet de parlar de països en plural ja mostra respecte per l'entitat política de cadascún i la proposta de confederació la reafirma. Proposta en base a una realitat lingüística i cultural comuna (ni imposició ni submissió).
Re: Sobre la manifestación del 10 de julio de 2010 en Barcelona
25 jul 2010
Muy interesante
Sindicato Sindicat