Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : laboral
Vaga i mobilitzacions laborals al sincrotró ALBA
25 jun 2010
Els treballadors del laboratori insígnia de la recerca a l'estat espanyol (el sincrotró ALBA) faran vaga contra la política autoritària de la seva Direcció.
El passat dia 22 de juny els sindicats representats al comitè d’empresa del Consorci gestor del sincrotró ALBA, amb acord previ de la majoria de l’assemblea de treballadors, van convocar a la vaga i a un seguit de mobilitzacions contra de la política laboral que s’hi està seguint.

L’esca que ha fet esclatar el conflicte és la negativa de la direcció a negociar l’aplicació de la retallada salarial que afecta tots els treballadors sostinguts amb fons públics. D’entrada, la direcció va proposar que els alts càrrecs directius del consorci, de designació política, tinguessin una retallada de només el 7%, més baixa que l’estipulada per als alts càrrecs d’altres administracions. Després de rebre una contraproposta del Comitè d'Empresa més progressiva i negar-se a negociar-la, va plantejar que, si no acceptaven la proposta de la direcció, aplicarien un 5% a tota la plantilla. Finalment, la direcció ha imposat unilateralment aquesta retallada del 5% a tots els treballadors, tot i que a la plantilla hi ha diferències salarials enormes, amb sous que van des de menys de 20.000 € l’any fins a d’altres de superiors als 85.000€.

Però els motius de la protesta van més enllà d’un desacord puntual, i es refereixen a la mala gestió dels recursos humans que està portant a terme la direcció. Així, es remarca que, des de gener del 2005, un total de 70 ha deixat de treballar al projecte, xifra considerable si es té en compte que la plantilla ha passat dels 60 treballadors del 2005 als 148 de juny de 2010. És remarcable, per exemple, que entre els anys 2005 i 2006, fins a 7 científics provinents del CERN (el laboratori de física de partícules més gran del món i un dels centres de recerca de més excel·lència mundial) van abandonar CELLS després de menys d’un any de vinculació amb el sincrotró, la majoria per diferències amb la direcció. Casos com el succeït en una assemblea de treballadors l’any 2008, on va irrompre el director sense invitació i al següent dia hàbil es va finiquitar el contracte d’un dels treballadors que li havia recriminat la seva presència, en un gest que va ser interpretat per la majoria de la plantilla com una revenja, demostren, a parer dels convocants, immaduresa, irresponsabilitat i inexperiència en la gestió de personal en projectes complexos. Hi ha queixes per la distribució del complement de productivitat que, vulnerant l’establert al conveni, es reparteix anualment de forma arbitrària. Finalment, els treballadors es queixen de les negatives reiterades de la direcció a facilitar al comitè informació a què tenen dret.

Els treballadors del consorci del sincrotró creuen que un projecte d’aquesta magnitud requereix una gestió del personal eficient, empàtica i predisposada a la negociació, actituds que disten molt de ser les de l’actual direcció. En aquest sentit, remarquen les carències que es manifesten en una direcció formada per científics políticament designats a dit, que no tenen experiència en la gestió de recursos humans d’alta qualificació i de caràcter multicultural.

Cerdanyola del Vallès, 22 de juny de 201
Mira també:
http://sites.google.con/site/comitedempresacells/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat