Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : guerra
[Perpinyà] grossa manifestació i jornada d´aturades per les pensions dels treballadors retirats
24 jun 2010
En organitzar una nova jornada d´accions contra la reforma de les pensions just avant de l´estiu, els sindicats feien una aposta arriscada, però esperaven que la mobilització seria dopada per la presentació, el 16 de juny, de l´avant-projecte de llei que pot adoptar-se pel Consell de Ministres el 13 de juliol.


Amb una llarga mesura, la CGT, la CFDT, la CFTC, l´UNSA, FSU i Solidaris han guanyat la seva aposta. La jornada general de vagues i manifestacions ha donat lloc a una mobilització netament ascendent a la jornada precedent del 27 de maig. Tant al nivell de manifestacions que d´aturades de treball, la participació ha estat molt forta.

"Tenim una mobilització d´alt nivell", es congratula Bernard Thibault. El secretari general de la CGT s'havia guardat de demanar la retirada de la reforma però suggeria la seva reescriptura, en estimar que no devia de ser considerada en la seva versió actual.

En la mateixa longitud d'ona, François Chérèque, ha afirmat que "la sensació d'injustícia en contra d´aquesta reforma brutal munta pel país" de fortes pujades al país". El secretari general de la CFDT, confortat pel seu recent congrès, ha demanat al govern de "reescriure profundament aquesta reforma per a què aquesta sigui justa".


Dos esdeveniments han contribuuït a l'acalorament del clima. L'anunci d'una nova pujada de l´atur a finals de maig que va ser vista pels sindicats com una prova suplementària que la política econòmica del govern de cara a la crisi, aferrat en un rigor i severitat, ha fet trencadissa.


La recepció de Sarkozy al Palau de l'Elisi amb el futbolista blau-i-grana Thierry Henry, al mateix moment on la gran part de manifestacions desmaraven, ha estat sentit com una provocació. El Sr Thibault s´ha sorprès que "23 vaguistes" (els de la Blava) tenen èxit a modificar l'agenda de Nicolas Sarkozy quan aquest no troba temps per rebre els sindicats. "El president de la República, ironitza el Sr Chérèque, pot dormir tranquil, avui hi ha diversos milions de persones al carrer, hi ha milions d´aturats, tenim problemes de poder adquisitiu i passa el seu temps escoltant els estats d'ànim d'un futbolista que guanya 15 milions per any."


Aquesta més forta mobilització s´ha reflexat també en aturades de treball, molt al sector del transport públic amb molta incidència en el servei de trens i transports urbans, encara que pels seus règims especials aquests treballadors no es veurien concernits per la reforma fins al 2017. A l´administració pública, amb la perspectiva d'una congelació salarial, la participació també va ser clarament a l'alça. A les escoles primàries, amb el 31,9% dels mestres en vaga, és el moviment reivindicatiu més important des de l'inici de l'any escolar.


No és cert que les condicions similars es troben. Però una nova jornada de vagues i manifestacions s'organitzaria el 7 de setembre, el dia de l'obertura de la sessió extraordinària del parlament sobre la reforma de les pensions.
Mira també:
http://www.la-clau.net/noticia/4640/grossa-manifestacio-per-a-les-pensions-aquest-dijous-a-perpinya-4640

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat