Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Qué va passar ahir a les Cases Barates de Bon Pastor
20 jun 2010
Des de sempre al barri de Cases Barates està clar que el que intenta l'Ajuntament és amagar fins i tot la seva existència. Quan al 2007 van tirar-se les primeres 145 cases – la primera fase de les 784 cases - la versió oficial que van donar els mitjans és que “ja non hi ha cases barates”. Pues en continuen havent més de 600: algunes en molt bon estat, amb molta feina feta pels veïns, altres destartalades, algunes amb lloguers molt baixos, altres massa alts, algunes habitades per gitanos, altres no.
Feia mesos que amb un grup de veïns estavem recollint firmes: de les cases de la tercera i quarta fase, que encara faltaràn molts anys perquè les enderroquin, ja una vintena han quedat tancades; i el Patronat Municipal (propietari de tot el conjunt) es nega a assignar-les, no obstant la falta d'habitatge que padeixen moltíssimes famílies del barri. Hi ha cases ón viuen 8 o 10 persones que necessiten un habitatge nou, i el Patronat s'entesta a obligar a entrar als nous pisos a les famílies que no volen marxar de la casa, perquè la tenen en bon estat.

Arrel del desallotjament d'una parella jove, nascuts al barri, la noia embaraçada, que havien intentat que els deixessin viure a una casa de la quarta fase que s'havia quedat buida, va començar a pujar la tensió al voltant de la injustícia de les cases tancades. Alguns grups de veïns van reunir-se, tant gitanos com “payos”, per parlar de si hi havia manera de pressionar el Patronat a través d'una ocupació. No és un fet nou al barri: a finals dels vuitanta, 29 famílies van obrir cases que el Patronat tenia tancades, i ara estàn vivint a dintre, alguns han obtingut fins i tot un pis nou.

Però ningú s'imaginaria que de cop, sense cap tipus d'organització, molts sense saber el que feien, més d'una vintena de famílies del barri treiessin maces i martells i comencessin a obrir les Cases Barates. Més que una ocupació, semblava una acció de protesta: molta gent va obrir cases ón no pensava viure, o no es va atrevir a entrar-hi; altres van obrir cases de la segonda fase, que no li falten més de 3 mesos de vida. És cert que van participar en això familiars de gent del barri, que vivien a altres barris de l'extrarradi: però la majoria de cases les van obrir persones “de tota la vida” de les cases barates. I qui hi era ho ha vist.

Aquestes cases es van obrir: Arbeca 9, Claramunt 71, Tallada 3, Novelles 1, Floresta 7, Salomó 7, Isona 9, Novelles 26, Novelles 19, Biosca 36, Biosca 31, Biosca 39, Tàrrega 43, Granadella 37, i vàries més. A la majoria de les cases hi van anar famílies amb nens petits. Especialment representatiu és el cas de la família que va obrir la casa del carrer Novelles 1: amb un cop de mà, una familiar havia entregat les claus al Patronat després de la mort de la titular, tot i haver-hi fills i néts amb dret a continuar vivint-hi. Van ser els propis fills de la titular a obrir el tapiat.

Ningú va oposar resistència a la hora de deixar les cases. La gran majoria de veïns estaven a favor d'aquesta acció de protesta: això es va veure clar en el moment de la ruptura dels tapiats, tothom coneixia als que les obrien, i ni les persones majors van oposar-se. Una desena de membres de l'Associació de Veïns van dedicar-se a sembrar discòrdia, insultant i gritant pels carrers, dient allò de sempre: que tots els veïns estaven manipulats per "gent de fora". La idea que els veïns del barri saben el que estàn fent, obrint cases que estàn tancades, els molesta, tot i qué van ser dels promotors de la famosa ocupació de cases dels anys 80, perquè demostra que a les Cases Barates ningú està dacord amb la seva política. Van estar explicant als antidisturbis de la Guàrdia Urbana ón eren les cases tancades, facilitant així la feina de desallotjament i la posterior destrucció de sostres de les cases.

Possiblement el dilluns el Patronat intentarà tirar al terra aquestes 20 cases, més o menys una de cada illa, que ara estàn tapiades i amb els sostres tirats. La violència d'aquesta institució és fa cada vegada més palès, al preferir enderrocar cases que es quedaràn anys tancades (i amb la retallada de despeses públiques, encara més anys) abans que veure-les habitades per veïns del barri. I el despreci que comporta obligar als altres habitants a viure amb grans forats al mig de les illes de cases.

Però aquesta vegada els veïns van donar un missatge clar, que qui voldrà entendre-ho sabrà escoltar. Tot i que està clar que els negocis que s'estàn fent amb aquests habitatges són massa grans com perquè es pugui prioritzar el benestar dels seus veïns. Als que menys recursos tenen, que s'esperin, i si tenen sort, un de cada deu rebrà un pis d'emergència social. Els altres, fora del barri. Els pisos, als que puguin pagar-los, i pels partidaris de l'Associació de veïns: i els terrenys, ben netejats d'habitants, per sempre, al Patronat Municipal de l'Habitatge, llestos per a la construcció.

This work is in the public domain

Comentaris

fotos
20 jun 2010
Modificat: 10:45:44
19-06-10-bp.jpg
..
Re: Qué va passar ahir a les Cases Barates de Bon Pastor
20 jun 2010
Quina imatge, la grua rebentant els sostres un a un, sense contemplacions; la grua de l'ajuntament vandalitza cases buides de vida en plena crisi econòmica i la seva policia garrula formant en linea per protegir la obra destructora i foragitar els habitants.
Això és TERRORISME
Re: Qué va passar ahir a les Cases Barates de Bon Pastor
20 jun 2010
las casas vacias se ocupan y si son publicas mas todavia, ya que son de la comunidad y para la comunidad.

Solidaridad a los ocupantes
Re: Qué va passar ahir a les Cases Barates de Bon Pastor
21 jun 2010
Todo lo que esta pasando en el barrio es una injusticia. La asociación de vecinos y sus partidarios, que casualmente todos estan acomodados, se están encargando de difundir mentiras sobre como fue la protesta masiva de nuestro barrio para deslegitimar la protesta vecinal. Son unos corruptos que se han dejado convencer por el dinero, y por las promesas de los politicos traicionando a su barrio y engañando a su gente. hasta hemos escuchado a una de la asociación gritar "fascistas" a los que abrían las casas...
Re: Qué va passar ahir a les Cases Barates de Bon Pastor
21 jun 2010
Bon Pastor Reisteix!!!!!!!!!!!
Sindicato Sindicat