Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
BURKA: La insuportable lleugeresa de la xenofòbia institucional
17 jun 2010
A Lleida, fou “la dignitat de la dona”. A Barcelona, la “seguretat”. Jordi Hereu ha decidit unir-se a la cursa frenètica de resolucions municipals que pretenen prohibir l’ús del burca en l’espai públic. Aquí, la iniciativa ha estat del PSC: convergents i populars, consultats, han donat suport a la decisió de l’alcalde... mentre que ICV, soci de govern, se n’assabentava al mateix temps que la resta de la ciutadania. En altres localitats, ha estat la dreta qui ha fet el primer pas o hi ha hagut un acord entre grups municipals.

Tanmateix, el fet que aquesta prohibició arribi a Barcelona no representa tan sols un nou episodi en aquest procés. Es tracta d’un canvi qualitatiu. D’entrada, perquè allò que passa a la capital marca tendència nacional. Però també perquè s’ha trencat amb una actitud que pretenia ser dialogant i integradora pel que fa als col·lectius immigrants, per passar a sembrar la sospita i atiar la por vers la comunitat musulmana. El pas que acaba de fer l’esquerra institucional representada pel PSC revesteix una enorme gravetat. Tant se val si ho ha fet per “enfortir la imatge de l’alcalde”, per càlcul o per pura irresponsabilitat. D’això se’n diu xenofòbia institucional.

Llevat d’alguna turista saudita, probablement ningú ha vist mai una dona coberta amb un vel integral pels carrers de Barcelona. L’alarma es artificial, i el burca una mera excusa. Darrera l’aparença de nerviosisme, com si calgués fer front a una amenaça imminent per a la societat o la convivència, hi ha la temptativa de desviar l’atenció de l’opinió pública i de manipular-la. Cada dia que passa, ens enfonsem en una crisi que posa en qüestió les condicions de vida de milions de persones. El perill – se’ns ve a dir d’alguna manera - no procediria del capitalisme, ni de les mesures governamentals que ens empobreixen i destrueixen els serveis socials; el mal no vindria de la penúria creixent a que ens condemna la cobdícia dels poderosos. No, el perill vindria de “l’altre”, de l’estranger, de l’immigrant...

L’extrema dreta xenòfoba, racista, demagògica, populista... ja fa temps que va començar la seva agitació en aquest sentit. L’angoixa creixent de la ciutadania i la propaganda sobre la “fatalitat” d’una crisi que no tindria responsables – en qualsevol cas, no les grans corporacions industrials i financeres que fan dels governs mers titelles -, predisposa els sectors més castigats als discursos excloents i a la “preferència nacional”. “Si no hi ha feina ni serveis per a tothom, primer la gent d’aquí.” Es la guerra dels pobres contra els pobres. La iniciativa d’Hereu banalitza, legitima i acredita aquest discurs. Vet aquí la seva gravetat.

No hi haurà més seguretat en mercats, biblioteques, ni centres d’assistència primària. Res –en cap cas una invasió de dones emmascarades– no l’amenaçava. Tampoc farà cap pas endavant la dignitat o l’emancipació d’aquelles dones que, per convicció, per pressions culturals o del seu entorn, porten una vestimenta heretada d’ancestrals tradicions patriarcals. La seva expulsió de l’espai públic conculca drets. Però interromp també diàlegs, construcció de vincles socials i evolucions, afavorint tota mena de replegaments i crispacions comunitàries. Correspon a les dones decidir per si mateixes. Progressarà, per contra, la sospita i la hostilitat vers la comunitat musulmana. En els salons emmoquetats dels ajuntaments, els discurs oficial roman políticament correcte. Al carrer, la seva lectura esdevé racista.

Des de Revolta Global–Esquerra Anticapitalista ens adrecem als moviments socials, al sindicalisme, a les associacions veïnals, a la militància dels partits d’esquerres... i, molt especialment, al moviment feminista. Cal aturar aquesta deriva que divideix les classes populars i les posa en mans de la dreta i de l’extrema dreta. Cal reaccionar contra les mocions i decrets que fomenten la xenofòbia des de les institucions. Per la igualtat de drets! Més que mai, necessitem entesa i solidaritat entre la ciutadania autòctona i nouvinguda. Fora el decret irresponsable de Jordi Hereu!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: BURKA: La insuportable lleugeresa de la xenofòbia institucional
17 jun 2010
Suposo que també estareu en contra de que es prohibexi la mutilació genital a les dones, oi? Total, és una pràctica heretada d'ancestrals costums tribals. Sou uns paranoics, veieu caceres de bruixes pertot.

Ara, això sí, els toros bé que esteu a favor de prohobir-los. De tant progres que voleu semblar feu pena, de debó.

Per què no reconeixeu d'una vegada que odieu occident i tot el que representa i que us sentiu terriblement culpables d'haver nascut en una societat lluire mentre milions de persones vuien sota tiranies?

Un consell: intenteu ser feliços. És viu millor.
Ui ui ui
17 jun 2010
Que racistes que som tots que volem que la gent s'integri al país i no estigui en el seu ghuetto islamofeixista burqa pel carrer.

Sort que els hippies aprofitant que no viuen a un pais islamofeixista poden exercir el dret a la llibertat d'expressió i protestar.
Re: BURKA: La insuportable lleugeresa de la xenofòbia institucional
18 jun 2010
El burka es revolucionari. Els de la ETA porten burka.
Anar sense burka és una estratègia del capitalisme per a que comprem roba.
Re: BURKA: La insuportable lleugeresa de la xenofòbia institucional
18 jun 2010
Ultimament, indymedia sembla escrit per elements del sistema, sinó no entenc pas que pugui acabar odiant els moviments socials quan llegeixo articles com aquest.
Sindicato Sindicat