|
Notícies :: laboral |
Com ens afectarà la crisi? (Endavant)
|
|
per Endavant |
16 jun 2010
|
Comunicat d'Endavant que palesa el sentit antisocial de la reforma laboral aprovada avui i es fa un repàs a les reculades en drets patides pels treballadors des del 1976 fins la present retallada. |
|
|
Com ens afectarà la Reforma Laboral?
- Rebaixa general i històrica de les indemnitzacions per acomiadament
- Nous poders als empresaris per a poder reduir salaris a pesar dels Convenis col·lectius, i per modificar horaris, torns i funcions
- Extensió de les possibilitats del contracte de formació juvenil, amb salaris de 374 euros mensuals per jornada complerta.
- Eliminació de les darreres barreres a les ETT en treballs perillosos
- Noves bonificacions als empresaris que pagaran menys a la Seguretat Social, en detriment de les prestacions socials
Des de l'esquerra independentista portem mesos denunciant que la patronal, el govern espanyol i CCOO i UGT estaven pactant una nova Reforma Laboral en detriment dels drets de la classe treballadora.
Després de mesos de públiques negociacions amb la patronal i CCOO i UGT, finalment l’executiu espanyol ha posat per escrit el passat 11 de juny la seva proposta de Reforma Laboral, que un cop més, i tal com ja va passar amb les Reformes Laborals dels anys 1984, 1994, 1997, 2001 i 2006, única i exclusivament busca augmentar el benefici empresarial, a costa de la degradació de les condicions de vida de la classe treballadora, que comptarà amb menys drets laborals, menys pensions, menys capacitat adquisitiva i menys capacitat de control sobre la riquesa que produeix.
La proposta del govern espanyol de Reforma Laboral encara és només una proposta, però a l’espera dels tràmits parlamentaris que previsiblement s’allargaran fins al 22 de juny, i dels pactes amb CiU, PNB i PP, de ben segur que les modificacions que s’introdueixin encara agreujaran més l’agressió als drets laborals que es planteja.
Des d’Endavant (OSAN) volem denunciar que la proposta de l’executiu espanyol és una radical agressió als drets laborals, i que a pesar de no recollir totes les maximalistes propostes de la patronal, significa una rebaixa històrica del poder de la classe treballadora sobre les seves condicions de feina.
La proposta de l’executiu espanyol es basa en:
1. Rebaixa general i històrica de les indemnitzacions per acomiadament
Les indemnitzacions per finalització de contracte patiran una important rebaixa amb la Reforma Laboral per diferents àmbits. La primera via de rebaixa serà l’extensió a tots els nous contractes (sense pràcticament excepció) de la indemnització per acomiadament improcedent de 33 dies per any treballat, substituint els 45 dies actuals.
Alhora, la nova norma permetrà aplicar en molts més casos i de forma extremadament extensiva l’acomiadament objectiu de 20 dies, podent acollir-se l’empresari a aquesta indemnització menor només en al·legar 6 mesos de pèrdues.
Finalment, s’augmentarà de 8 a 12 dies la indemnització de finalització dels contractes temporals, però curiosament aquest augment no es començarà a aplicar fins al 2012, en que pujaran inicialment a 10 dies, i s’acabarà d’aplicar a partir del 2014, amb 12 dies, sempre que una nova reforma normativa no ho torni a modificar abans d’aquesta llunyana data.
2. Nous poders als empresaris
L’executiu espanyol també proposa noves possibilitats de modificació substancial del contracte de treball per part de l’empresari. Concretament, el nou redactat dona més amplis poders als empresaris per reduir salaris, encara que hagin estat pactats per Conveni Col·lectiu, sempre que al·legui estar passant pèrdues econòmiques. Aquesta nova possibilitat de “descuelgue” (en terminologia del govern) permetrà a les empreses no complir el pactat als Convenis Col·lectius.
Alhora, la proposa governamental dona poders legals a l’empresari per modificar horaris, torns i funcions dels empleats, simplement al·legant que amb aquests canvis es millora la competitivitat de l’empresa al mercat. Aquesta històrica modificació de la normativa donarà poders de control a l’empresari molt més alts i arbitraris.
3. Contractes precaris juvenils
L’executiu espanyol també regularà mesures per estendre l’ús a les empreses dels contractes de formació juvenils, que comptaran amb una bonificació del 100% i per tant no tindran cap cost per a l’empresari a la Seguretat Social.
Els joves afectats per aquest contracte podran percebre salaris del 60% del salari mínim interprofessional (establert en 624 euros mensuals) el primer any, per tant amb salaris de 374 euros mensuals per jornada complerta de 40 hores setmanals, i del 75% del mateix mínim el segon any de contracte.
4. Eliminació de les darreres barreres a les ETT
La proposta del govern del PSOE suprimeix les darreres limitacions que existien per a les ETT, que podran cedir treballadors en feines perilloses i a l’administració, que fins ara li eren vetades.
5. Noves bonificacions als empresaris que pagaran menys a la Seguretat Social, en detriment de les prestacions.
La proposta governamental augmenta les bonificacions a la Seguretat Social en diverses modalitats contractuals, deixant de cotitzar les empreses entre 800 i 1.400 euros en molts casos.
Aquesta nova rebaixa, que ve a sumar-se a les anteriorment regulades en els darrers anys, redueixen novament les entrades a la caixa de la Seguretat Social, i comporten noves possibilitats de retallades en les prestacions, tal com ja ha anunciat el propi Zapatero.
Evolució dels drets laborals en els últims 30 anys:
Indemnització per acomiadament improcedent
- 1976: 60 dies per any treballat, amb el límit de 5 anualitats
- 2010: Indemnització de 45 dies, amb el límit de 3,5 anualitats
- Reforma Laboral: 33 dies, amb un límit de 2 anualitats
Indemnització per acomiadament procedent (20 dies)
- 1976 a 2010: Ampliació dels casos d’aplicació
- Reforma Laboral: encara més ampliacions, i només al·legant sis mesos de pèrdues
ETT
- 1976: prohibició
- 2010: legalització amb limitacions a treballs perillosos i administracions
- Reforma Laboral: sense limitacions
Contracte juvenil
- 1976: contractes fixos indefinits
- 2010: S’han anat incorporant nous tipus de contractes eventuals i precaris
- Reforma Laboral: extensió contracte 100% bonificat sense cap cost per l’empresari, i amb salari del 60% del mínim de 624 euros mensuals
Modificació substancial de les condicions laborals
- 1976 a 2010: No es permeten a l’empresari modificacions d’horaris, torns o funcions pactades
- Reforma Laboral: permet modificacions si ajuden a la competència de l’empresa al mercat
Davant d’aquestes clares i radicals agressions als nostres drets laborals, hem de donar una resposta unitària i contundent. Aquestes mesures no tenen com a objectiu superar la crisi. El sacrifici que exigeixen no tindrà contrapartides per als treballadors en el futur, per què responen a la mateixa filosofia que ens ha dut a la crisi. La retallada dels salaris i les pensions, l'abaratiment de l'acomiadament, la privatització i precarització dels serveis públics, han estat una constant des de fa 30 anys i ara s'intensificaran amb el pretext de la crisi. Només tenen un límit: el que hi posem els treballadors i treballadores dient prou, mitjançant la lluita, la mobilització, la vaga general i les vagues parcials, la desobediència a l'Estat i el capital. La resistència dels treballadors i les treballadores, aturats i aturades, immigrants i estudiants, sense el tutelatge dels sindicats còmplices i pactistes (CCOO i UGT) ni dels partits al servei de la patronal (PSOE, PP, CiU), és l'únic camí en una lluita que va molt més enllà de la vaga general.
Endavant (OSAN)
Països Catalans, juny de 2010 |
Mira també:
http://www.endavant.org http://www.youtube.com/watch?v=lopSxX_TbFw |
This work is in the public domain |
Re: Com ens afectarà la crisi? (Endavant)
|
per aurora |
17 jun 2010
|
no sé qui us assessora en temes històrics, però pretendre que el 1976, quan encara era vigent la legalitat i les institucions franquistes, estàvem millor que ara, em sona a acudit. podríeu afegir a les vostres estadístiques el nombre de persones mortes en manifestacions, el nombre de detinguts per repartir propaganda, el nombre de detinguts per fer vaga, etc. |