Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
99ena sessió de la Conferència Internacional del Treball i Jornada Europea d´Acció de la Confederació de Sindicats
16 jun 2010
John Monks, Secretari general de la Confederació Europea de Sindicats (CES) ha pres part a la 99ena sessió de la Conferència Internacional del Treball a Ginebra a la qual participen cada any els Estats membres de l'Organització Internacional del Treball (OIT). El secretari general de la CES n´ha expressat la preocupació del moviment sindical europeu front les mesures d'austeritat. D´igual, ha reafirmat la necessitat d´annexar un protocol de progrés social als tractats europeus en referir-se a la incompatibilitat entre les normes de l'OIT i el dret europeu que contravé el dret de vaga. Aquesta incompatibilitat ha estat constatada pels òrgans de l'OIT dins el cas BALPA.


John Monks ha declarat: « Quasi tots els governs europeus adopten avui mesures d'austeritat que condueixen a retallades en la despesa pública, sota la pressió dels mercats financers, el Fons Monetari Internacional i l'Ocde. Aquestes decisions són insensates ja que arrisquen de portar l´Europa tot recte vers la recessió. Per expressar llur oposició a les mesures d'austeritat, la CES organitza una Euro-manifestació el 29 de setembre proper a Brusselles. » John Monks ha retornat també sobre el cas BALPA *. Ell ha advertit que la CES utilitzarà les conclusions del Comitè d'Experts de l'Organització Internacional del Treball per a fer pressió sobre les autoritats europees a fi d´assegurar-se que els principis de lliure circulació dins la Unió Europea no tenen prevalença sobre els drets dels treballadors, comprès aquí el dret de vaga. A recordar, els reglaments recents de la Cort de Justícia Europea (CJE) dins dels casos Laval i Viking, entre altres, han establert que els drets econòmics eren superiors als drets dels treballadors. John Monks ha conclòs: « L´UE ha d'adoptar un protocol de progrés social afirmant que els drets fonamentals són fonamentals i no han de ser considerats com a drets de segona classe ».


Discurs de John Monks a 99ena sessió de la Conferència Internacional del Treball
[Anglès] http://www.etuc.org/a/7377



* Dins l´afer BALPA (Sindicat de pilots i de mecànics navegants i associació professional representant els membres de les línees aèries britàniques) de març 2010, la Comissió d'experts de l'OIT ha conclòs dins un llenguatge remarcablement clar que la legislació britànica viola les normes de l'OIT a raó dels jutjaments de la CJE dins dels afers Viking i Laval. En aquest cas, els membres del sindicat britànic de pilots (BALPA) havien votat de manera esclatant per la vaga tot seguit de la decisió de llur empleador de crear una filial a d´altres estats membres. L´acció de vaga va ser efectivament entravada per la decisió de l'empleador de demanar una acció preventiva basada sobre l'argument que l'acció de vaga seria il.legal en virtut dels jutjaments de la CJE. L'empleador va afirmar que en cas d´aturada del treball, reclamaria una indemnització tan elevada que el sindicat s´arriscava a fer fallida. La Comissió d'Experts de l'OIT han criticat vivament les conseqüències negatives dels afers de la CJE, observant amb molta d´inquietud les limitacions pràctiques sobre l'exercici efectiu del dret de vaga.




« NO A LES RETALLADES, SI A UN MILLOR CREIXEMENT » - JORNADA EUROPEA D´ACCIÓ


La Confederació Europea de Sindicats (CES) organitzarà una jornada europea d´acció el 29 de setembre per coincidir amb el Consell europeu d´afers econòmics i financers.

La CES organitzarà una mobilització europea en resposta al moviment col.lectiu dels governs europeus vers una disminució de despesa pública, a saber, la feina, els salaris i les pensions, a un moment on l'economia europea continua fràgil, vulnerable i prop d´una nova recessió. Aquesta reacció consistirà en una gran manifestació a Brusselles. Però al mateix temps, la CES demana als seus afiliats d´implicar-se un màxim dins les accions col.lectives dins de tots els països de la Unió Europea. Aquestes accions poden prendre la forma d'aturades laborals, manifestacions, reunions amb els ministres de finances dels governs, etc.

La CES sosté igualment la Jornada Mundial del Treball Digne, organitzada per la Confederació Sindical Internacional (CSI) el 7 d'octubre.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat