Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
La Brigada d'Informació espia la presentació de 'Més enllà del mur' a València
14 jun 2010
Una denúncia del PP ha tret a la llum pública un cas d'espionatge policial a un acte cultural en un recinte de la Universitat de València. Tot i les múltiples evidències, la Delegació del Govern ho va tornar a negar ahir. Agustí Cerdà, ex diputat al Congrés i assistent a l'acte, ho resumeix així: “flipe”.
Lucas Marco, L'Informatiu, 14 juny 2010.- Qui anava a imaginar que la denúncia del Partit Popular destaparia un cas d'espionatge als moviments socials valencians? El passat dijous 10 de juny dos actes d'orientació ben diferent es desenvolupaven a pocs metres. Per una banda, en el saló d'actes de la seu del Partit Popular, situada al carrer Quart número 102, l'alcaldessa de València, Rita Barberà, presentava el seu nou web davant els seus simpatitzants -”sou els millors pilots per al bòlid, que sóc jo”, els va dir-. A pocs metres de la seu del PP, al saló d'actes del Jardí Botànic, es presentava el documental Més enllà del mur -tal com va informar aquest diari en el seu moment- sobre el viatge d'un grup de músics valencians i catalans, entre ells Obrint Pas, als territoris ocupats palestins. I entre ambdós actes, al principi del carrer Beat Gaspar Bono, una furgoneta model Citroën Berlingo de color blanc, amb al menys un agent de la Brigada d'Informació de la Policia Nacional fent tasques de vigilància i espionatge.

A qui vigilava?
Un escolta de Rita Barberà (agent de la Policia Local), havent detectat moviments sospitosos en la furgoneta, va demanar al conductor que s'identificara. Aquest es va identificar com a agent de la Policia Nacional, més concretament de la Brigada d'Informació, i, segons la versió de Ricardo Peralta, delegat del Govern al País Valencià, l'agent descobert va indicar als responsables de seguretat del PP que es trobava realitzant tasques de vigilància al Jardí Botànic. Segons un comunicat de premsa de la Delegació del Govern a València, Peralta atribueix el dispositiu policial a “temes i actes completament aliens al Partit Popular encara que es desenvoluparen en les inmediacions de la seua seu”. Una portaveu de la Delegació es va negar ahir a confirmar a l'Informatiu si el dispositiu policial estava vigilant la presentació del Botànic. “Ens remetem al comunicat”, va dir.

Segons ha pogut saber l'Informatiu es tractaria d'un dispositiu de vigilància de la Brigada d'Informació -cos policial que s'ocupa del control i de la infiltració als moviments polítics radicals de tot tipus, inclús terrorisme islamista, possiblement una de les motivacions de l’actuació- de la presentació del documental que es desenvolupava al saló d'actes del Jardí Botànic, un espai gestionat per la Universitat de València, la qual, prèviament, havia autoritzat la presentació. De fet, expliquen els organitzadors de l'acte, la presentació estava oberta a tothom i inclús s'havia fet una roda de premsa eixe mateix dia, a les 12 hores, al Centre de Cultura Contemporània Octubre.

Denúncia judicial del PP
Tot i les explicacions de Peralta, Silvestre Senent, president del PP de la ciutat de València, va denunciar el passat divendres al Jutjat d'Instrucció número 17 de València que la seua formació havia patit espionatge per part d'un membre de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat. Segons indicà -erròniament- Antonio Clemente, secretari general del PP valencià, en el moment que es descobreix al funcionari de policia, es celebrava al Botànic un curs sobre boscos (en l'accés al saló d'actes del Botànic, situat a una desena de metres de la seu del PP, es celebrava a eixa hora la presentació de Més enllà del mur).

Ahir José Císcar, vicesecretari general del PP valencià tornava a acusar al Ministeri de l'Interior de controls il·legals al seu partit -seguint la línia argumental que ha utilitzat la formació conservadora per a defensar-se (mediàticament) de les acusacions del Cas Gürtel- i explicava que “els ciutadans han de viure tranquils i saber que poden confiar plenament en les institucions com ara la Policia Nacional, la Policia Local o la Guàrdia Civil que vetllen per la nostra seguretat”.

Abu Zor creu que “cada cop que fem alguna cosa la gent palestina, hi ha sospites per part de les forces policials”

L'acte (organitzat per La Taca Produccions, la Plataforma per Palestina i la Comunitat Palestina de València comptà amb la participació del director del documental, Josep Pitarch, del músic i escriptor Xavi Sarrià, del cantautor Pau Alabajos i del periodista valencià David Segarra. Entre el públic presumptament espiat per la Policia Nacional, a banda de palestins residents a València, estudiants universitaris, músics, una xiqueta amb sa mare, un sociòleg, un consultor social o l'autor d'aquesta informació, també figuraven un ex diputat del Congrés a Madrid, un membre de la direcció d'Esquerra Unida del País Valencià i el president de la Comunitat Palestina de València.

A Agustí Cerdà, ex diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés dels Diputats a Madrid, li “sembla del passat que un acte així tinga que ser vigilat per la policia”. “Allí no hi havia cap perill, només drets humans i pau”, va recordar Cerdà, un dels assistents a l'acte. “Igual Peralta no recorda la seua època de comunista”, va afegir l'ex diputat.

Per a Kayed Abu Zor, president de la Comunitat Palestina de València, la vigilància policial “és per a denunciar-la i demanar explicacions”. Abu Zor, un altre dels assistents presumptament vigilat policialment, es va mostrar “indignat i sorprés”. “Estàvem fent un acte anunciat a Internet, estàvem oferint música i cultura al patiment de Palestina, som gent pacífica”, va explicar el dirigent de la Comunitat Palestina. Per a Cerdà “pareix allò dels esperpents de Valle Inclán”. “Poc informada està la Brigada d'Informació quan l'acte era el que era”, va apuntar.

Pau Alabajos, cantautor i col·laborador d'aquest diari, es mostrava ahir indignat: “és increïble i està totalment fora de lloc que un acte obert que volia posar unes idees en comú” siga controlat policialment. Per a Antonio Arnau, membre de la Comissió Executiva d'EUPV i assistent a l'acte del Botànic, “si Peralta reconeix que l'acte estava sent vigilat, no s'han emprat correctament els recursos públics”. “Tenen un poc de paranoia aguditzada”, va afirmar. “Eixa furgoneta l'únic que estava fent allà és malbaratar recursos, de fet, per no haver no hi havia ningú significat ni de Maulets...”, va explicar Arnau. Aquest diari va tractar ahir, sense èxit, conèixer l'opinió de la Universitat de València, gestora del Jardí Botànic.

Control policial de les comunitats musulmanes
Abu Zor creu que “cada cop que fem alguna cosa la gent palestina, hi ha sospites per part de les forces policials”. De fet, segons explica una font molt ben informada de la direcció de les comunitats musulmanes, “hi ha una forma de control policial generalitzada a tots els col·lectius musulmans”. “Sempre rebem visites d'una o dues persones per a interrogar-nos, estem molt acostumats a ser vigilats exageradament, amb lupa”, relata la mateixa font. “Som un perill”, va assegurar amb ironia.
Mira també:
http://www.linformatiu.com/nc/portada/detalle/articulo/si-lespionatge-no-era-al-pp/
http://www.linformatiu.com

This work is in the public domain

Comentaris

Peralta acusa al PP de inventar el espionaje policial para desacreditar la trama Gürtel
14 jun 2010
J. L. GARCÍA VALENCIA El delegado del Gobierno, Ricardo Peralta, censuró ayer que el PP haya elevado a categoría el episodio ocurrido el pasado jueves junto a la sede de la calle Quart, cuando un escolta de la alcaldesa de Valencia, Rita Barberá, detectó una furgoneta camuflada de la Policía Nacional; un hecho que el partido ha denunciado en el juzgado por presuntas grabaciones y escuchas ilegales.

Según recordó el delegado, el propio agente de la Policía Nacional que estaba en el vehículo ya explicó en el momento que estaba realizando labores de vigilancia en el Jardín Botánico, que está en las inmediaciones de la sede, extremo en el que ayer insistió el delegado. "Por ello sorprende que a pesar de esta explicación los dirigentes del PP decidieran presentar una denuncia, informando seguidamente y convocando una rueda de prensa sobre el tema", censuró Peralta. "Se trata de una maniobra para justificar la estrategia del PP de denuncia de supuestas persecuciones, puesta en funcionamiento a raíz del caso Gürtel", opinó.

Las palabras de Peralta, cabe recordar, llegan un día después de que Silvestre Senent, presidente del PP de Valencia ciudad, presentara una denuncia en el juzgado de guardia para que se investiguen unas presuntas grabaciones y escuchas ilegales. Los hechos se produjeron el jueves por la tarde, cuando la alcaldesa de Valencia, Rita Barberá, presentaba en la calle Quart el rediseño de su página web. Según denunció Senent, un escolta de la alcaldesa -policía local-, se percató de la presencia de un vehículo sospechoso, una furgoneta Citroën Berlingo blanca con las lunas tintadas.

Requerido por el escolta, el conductor del vehículo se identificó como agente del grupo IV de la Brigada de Información de la Policía Nacional. El agente le explicó que realizaba labores de vigilancia en el Botánico.
Eso fue el jueves. Y tras presentar el viernes la denuncia, como contó este diario, ayer el secretario general del PPCV, Antonio Clemente, el presidente del PP de Valencia, Silvestre Senent, y el concejal de Seguridad del ayuntamiento, Miquel Domínguez, detallaron el suceso en rueda de prensa.

Añadieron que el mismo vehículo -la furgoneta de las lunas tintadas- había sido localizada el miércoles en la calle Doctor Lluch, en el Cabanyal, aparcado en zona prohibida. Según desveló el concejal Domínguez, un policía local advirtió al conductor de que estaba mal estacionado. "El conductor estaba nervioso y se identificó como policía nacional, que hacía grabaciones en la zona. Que hay un operativo importante", señalaba el informe de la Policía local.

Tras dar cuenta del suceso en la rueda de prensa, los populares denunciaron la existencia de un "estado policial" en su contra, un "gran Hermano gigante" en el que sus "dirigentes y los cuadros del PP" están sufriendo una "persecución".
El 'número dos' del PPCV no concretó de dónde procede esa persecución, pero señaló que "hay un Gobierno que piensa que en política vale todo para mantenerse en el poder", en referencia al Ejecutivo de Zapatero. En este sentido, citó la sesión en las Corts en la que el portavoz del PSPV, Ángel Luna, exhibió un "documento bajo secreto de sumario"; y se refirió a otras polémicas, como las escuchas a los implicados del caso Gürtel, "noticias preocupantes en un estado de Derecho", señaló Clemente.

Finalmente, preguntado por si el partido no temía haber frustrado una investigación policial sobre otro asunto, Clemente señaló: "En política no creo en las coincidencias", y argumentó que el delegado del Gobierno no había dado ninguna explicación pasadas 24 horas del incidente. Ya por la tarde, el concejal Domínguez señaló a través de una nota que las explicaciones de Peralta -ratificando que la Policía Nacional investigaba otro asunto- "no aclaran nada" y son "insuficientes".
Mira també:
http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2010/06/13/peralta-acusa-pp-inventar-espionaje-policial-desacreditar-trama-gurt
http://www.levante-emv.com
Re: La Brigada d'Informació espia la presentació de 'Més enllà del mur' a València
15 jun 2010
Aquests d'EU no perden la ocasió: ... per no haver no hi havia ni ningú de Maulets... cosa que sembla que justificaria la repressió!

Al principat no oblidarem mai el conseller d'interior més repressor de tots: Joan Saura el Feixista.
El PP manté el victimisme tot i saber que la policia vigilava l'acte sobre Palestina
15 jun 2010
L'INFORMATIU, 15 juny 2010.- El PP ha engegat el ventilador i continua amb la seua estratègia antiGürtel d’atacar a tothom per a presentar-se davant la societat com una víctima. I no estan reparant ni en mitjans ni tampoc, si cal, en saltar-se tots els codis ètics i deontològics de la vida política. I és que els màxims dirigents del PP saben que els dos agents que es trobaven prop de la seu del PP al carrer Quart de València no estaven investigant res relacionat amb el que allí passava sinó que vigilaven un acte de la societat civil valenciana en defensa de Gaza, com ja va publicar ahir l’Informatiu.

Perquè el primer que va fer el delegat del Govern, Ricardo Peralta, quan els membres del PP de València van presentar la querella, es posar-se en contacte amb tots els directors dels rotatius valencians, segons ha pogut saber este diari de fonts de tota solvència. A ells els va explicar de quin tipus d’operació es tractava: concretament prevenció del terrorisme islamista.

A més a més, les mateixes fonts van assegurar que membres destacats del PP també coneixen estes explicacions, encara que malauradament no han variat la seua estratègia, com va demostrar ahir l’alcaldessa de València, Rita Barberà, que va tirar més llenya al foc. En concret, Barberà va ratificar la denúncia d’escoltes il·legals i va anar més enllà afirmant que “hi ha tres furgons més pegant voltes a València”. Una temeritat, agreujada pel nivells d’influència que Barberá té en alguns espectres socials.

Però encara que el PP negara que els haguera arribat esta informació, no seria estrany que algun dels diaris afins al Consell i l’alcaldessa, com Las Provincias, ABC o La Razón, hagueren comunicat estes explicacions de Peralta en privat. Encara que a confrontació sempre és més rendible.

Per la seua banda, el delegat del Govern va tornar a explicar ahir que no havien espiat el PP i que tot és una estratègia per a desgastar al Govern. El que no va fer és demanar disculpes a les associacions cíviques i socials que van acudir a la Universitat de València a un acte pacífic per la defensa de Gaza. Tampoc va donar explicacions de per què la Brigada d’Informació vigila reconeguts cantants, artistes i polítics del món progressista valencià.

En eixe sentit, el coordinador d'Esquerra Unida a València, Amadeu Sanchis, va reclamar a la Delegació del Govern que explique si la Policia Nacional “va espiar” la presentació de Més enllà del mur, un documental sobre un viatge de músics catalans i valencians al territori ocupat palestí, en la sala d'actes del Jardí Botànic.

Sanchis va qualificar de “rocambolescos i esperpèntics els fets ocorreguts als últims dies, després d'una denúncia del PP de València ciutat sobre un possible cas d'espionatge per part de la Policia Nacional”.

Així, va explicar que "sembla que l'espionatge s'ha produït a la presentació de Més enllà del mur, un documental sobre un viatge de músics catalans i valencians al territori ocupat palestí, en la sala d'actes del Jardí Botànic". Per esta raó, va reclamar a Delegació de Govern que "done explicacions sobre esta qüestió, perquè es tracta de fets molt greus i si es confirma, es demostraria que la voluntat del govern espanyol és continuar criminalitzant tots aquells moviments que, de manera pacífica i democràtica, donen suport a la legítima lluita del poble palestí”.

Sanchis va dir que “les acusacions del PP estan tramades de manera molt conscient; la història que el PP s'ha muntat sobre un presumpte cas d'espionatge al seu partit és absolutament delirant. Resulta molt difícil que este partit no sabés quin era l'acte que estava desenvolupant-se al seu costat, just al jardí Botànic”.

Paral·lelament, va indicar que "el PP intenta celebrar una cerimònia de confusió, intoxicar la ciutadania, fent-se passar per víctimes d'un suposat espionatge per a així incrementar la idea que són un partit perseguit i que la presumpta trama de finançament il·legal a partir de Gürtel és un invent per acabar amb ells".

Finalment, va reclamar al PP que d'una vegada per totes “deixe funcionar a la Justícia, no atac més l'Estat de Dret i assumisca la neteja democràtica interna que tanta falta els fa”.
Mira també:
http://www.linformatiu.com/nc/portada/detalle/articulo/el-pp-mante-el-victimisme-tot-i-saber-que-la-policia-vigilava-lacte-sobr
http://www.linformatiu.com
Sindicato Sindicat