Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
(Adheriu) Carta per Bagua a un any de la massacre
01 jun 2010
Organitzacions i persones solidàries de Catalunya es dirigeixen al govern peruà a un any dels esdeveniments de Bagua, on la repressió al aixecament amazònic es va cobrar una trentena de víctimes mortals
peru_poster.jpg
Adheriu-vos afegint comentari aquí o enviant correu a: qatary ARROBA qataryperu.org

Barcelona, 4 de juny 2010

A UN ANY DE LA MASSACRE DE BAGUA
Organitzacions i persones solidàries de Catalunya ens dirigim al govern peruà

El 5 de juny de 2009, vam assistir en aquest mateix Consulat Peruà a Barcelona, alarmats pels tràgics successos de Bagua, on la repressió a l'aixecament amazònic per la policia i l'exèrcit es va saldar amb la mort de desenes de persones i centenars de ferits. Consternats, vam acudir a les portes d'aquesta institució per a pressionar al govern peruà que cessi la fustigació als pobles indígenes, s'aclareixin els fets sinistres ocorreguts en Bagua així com es respectin els territoris indígenes de l'invasió per projectes extractius i agro exportadors.

En aquella ocasió, com d'altres, els pobles indígenes de l 'Amazonia peruana s'havien mobilitzat per la defensa dels seus territoris ancestrals, ocupats en les zones alta i baixa de l Amazonía.
Actualment, aquests territoris es troben afectats per la creixent i irracional explotació de recursos com l'or, la fusta, el petroli i el gas que es porta a terme sense respecte per les desenes de pobles indígenes que mantenen una de les majors diversitats culturals del planeta. Moltes d'aquestes explotacions corresponen a àrees lliurades en concessió pel govern peruà a empreses transnacionals que s'imposen als territoris indígenes, ignorant els drets de les comunitats natives.

Un any després dels successos de Bagua, ens dirigim de nou al Consulat del Perú per a fer una vigília de record a les víctimes així com denúncia pública al model de desenvolupament destructiu que ha encaminat el govern peruà, que ignora i atropella als drets dels pobles indígenes mentre facilita l'entrada d'inversions transnacionals a través de Tractats de lliure Comerç.

A més, vam acompanyem solidàriament a les organitzacions indígenes del Perú, especialment AIDESEP esperant que es respecti tant el seu treball, representativitat així com la llibertat dels seus dirigents.

Des de Barcelona, encara que distants en l'espai, propers en la solidaritat, exigim:

Investigació de les responsabilitats de l'actuació repressiva el 5 de juny de 2009 a Bagua.
Respecte i diàleg amb les organitzacions indígenes del Perú, especialment als dirigents d'Aidesep criminalitzats sota acusacions infundades.
Compliment de totes les lleis que garanteixen els drets indígenes, especialment Conveni Nº 169 de la OIT, ratificat per Perú en 1994, que obliga a no realitzar cap operació dintre dels territoris indígenes sense Consentiment Lliure Previ Informat.
Anul·lar contractes de concessions petrolieres que afectin a territoris indígenes fins que es consulti degudament sobre el consentiment de llurs pobles. Especialment, anul·lar els blocs 39 i 67 , de Repsol-YPF i Perenco respectivament per amenaçar la supervivència de pobles indígenes en aïllament voluntari.
Aturar la privatització i saqueig dels recursos de l' Amazonia, per ser llar i territori dels pobles originaris que sempre l'han habitat sense destruir-la.

ORGANITZACIONS SIGNANTS

Enginyers sense Fronteres
Entrepobles
Lliga dels Drets dels Pobles
Alternativa Intercanvi amb els pobles indígenes
Campanya Internacional d'Afectades per Repsol-YPF
Col.lectiu Repsolmata- Barcelona
Plataforma Qatary Perú
Mira també:
http://www.guardian.co.uk/environment/video/2009/jul/03/peru-rainforest
http://repsolmata.ourproject.org

This work is in the public domain

Comentaris

noves adhesions Carta de Bagua
02 jun 2010
Noves adhesions a la Carta "A un any de la massacre de Bagua":


Centre d'Estudis Amazònics CEAM
Iniciativa per Catalunya Verds ICV
Barcelona en Transició
Centre InternacionalEscarré per a les Minorés ètniques i les nacions CIEMEN
ACSUR- Catalunya
Sindicato Sindicat