Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: laboral
La Generalitat retalla el sou d'uns 240.000 funcionaris
30 mai 2010
Es preveu reduir el dèficit uns 1.600 milions el 2010. Aquest dimarts s'aprovarà un segon paquet de mesures d'ajust econòmic i al juliol es presentarà l'augment de l'IRPF per a les rendes més altes
El pla d'austeritat que ha aprovat aquest dissabte el Govern afectarà a tot el sector públic, aproximadament a uns 240.000 funcionaris, i es preveu que permetrà reduir el dèficit públic de la Generalitat entre 1.600 i 1.700 milions d'euros aquest 2010. El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha explicat que el pla preveu que d'ara al 2013 s'hagi pogut reduir el dèficit dels 6.370 als 2.000 milions.

Aquest paquet de mesures es concreta en un decret llei que fa referència a dues grans línies d'actuació: les retributives i les tributaries, és a dir, els sous i els impostos. Així, la primera i més coneguda consisteix en retallar el salari dels funcionaris. Castells ha detallat que, en la línia del que ja ha aprovat el Govern espanyol, el sou dels treballadors públics caurà de forma esglaonada entre un 0 i un 7%, amb una reducció del 5% de mitjana. També es reduirà un 5% els conceptes variables del salari dels funcionaris que paga la Generalitat.

Pel que fa als convenis i concerts, el conseller d'Economia ha detallat que es reduirà un 3,2% l'import sobre la tarifa de concert aplicada a la sanitat, un 5% a l'educació i un 1,18% en els concerts dels centres d'acció social públics. En la mateixa línia, les transferències del govern a les societat mercantils amb contracte programa amb la Generalitat es reduiran un 2,8%.

Per la seva part, l'actuació en les normes tributàries acordades aquest dissabte fixen un augment de l'1% en l'impost de transmissions patrimonials, que passarà del 7% al 8%, i un augment de l'impost de matriculació del 15% al 16% per als vehicles més contaminants.

El decret llei aprovat aquest dissabte és el primer de tres blocs d'iniciatives que han de permetre, segons Castells, "tenir un país millor i tornar a entrar en la senda del creixement econòmic". De cara a dimarts, el Govern decidirà el segon bloc del pla, on es concretarà l'alentiment d'inversions, la reprogramació del desplegament d'alguns serveis sanitaris, educatius i d'acció social, i l'aprimament de l'administració catalana.

El tercer bloc del pla d'austeritat també s'ha acordat aquest dissabte, si bé per concretar-se en les pròximes setmanes. Es tracta del capítol dels ingressos. Malgrat que Castells era obertament reaci a plantejar ara un increment impositiu a les rendes altes, la pressió dels socis del Govern d'ICV-EUiA i ERC ha fet que l'executiu hagi aprovat aquest dissabte encarregar al departament d'Economia que en el termini d'un mes presenti un avantprojecte de Llei perquè la gent amb rendes més altes tributin més, ja sigui mitjançant l'IRPF o 'algun altre tribut'.

El text no garanteix que el 2013 els afectats recuperin el poder adquisitiu
Pel que fa les exigències dels socis d'ICV-EUiA per subscriure el pla –que Castells ha constatat que ha aprovat l'executiu per unanimitat-, el decret del Govern no en concreta cap. Així, el text no garanteix que el 2013 els afectats per la retallada de sous recuperaran poder adquisitiu -dependrà de l'evolució de l'economia-, ni s'ha concretat el llindar de 100.000 euros anuals per incrementar els impostos, cosa que es concretarà en el projecte de llei que elabori Economia.

ICV dóna 10 dies de marge perquè el Govern concreti l'increment d'impostos a les rendes altes
El secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha avisat a Castells, que s'oposaran al pla d'austeritat si no concreta en 10 dies l'increment d'impostos a les rendes altes. Herrera considera que l'augment de l'IRPF "als que tenen més" ja s'hauria d'aprovar aquest dimarts i no en un mes. "Sé que algunes d'aquestes mesures s'han incorporat a contracor però el que diu el decret és que dimarts pactarem els trams de l'IRPF i la setmana que ve el projecte de llei anirà al Parlament amb tràmit d'urgència", ha assegurat.


L'oposició critica les mesures

CiU i el PPC no han tardat en criticar les mesures aprovades per la Generalitat. El portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí, considera que el pla d'austeritat de la Generalitat i el decret que ha aprovat el govern de Zapatero "discriminen els catalans" i perjudiquen Catalunya més que la resta de l'Estat. Declaracions semblants ha fet la la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, al criticar que el decret del Govern afectarà "per partida doble" els catalans.

T.D. :http://www.eltriangle.eu/cat/notices/la_generalitat_retalla_el_sou_d_uns
Mira també:
http://www.eltriangle.eu

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more