Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[AEP-UPF] Enclaustrats per la democràcia
17 mai 2010
Amb motiu de la nova onada de censura de mocions, promoguda pel Secretari General de la UPF, Josep Fargas, i el Rector, Josep Joan Moreso, per evitar que es parli de determinats temes al Claustre d’aquesta universitat, l’AEP-Associació d’Estudiants Progressistes convida l’estudiantat a passar la nit de dilluns 17 de maig davant l’auditori del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, lloc on l’endemà al matí començarà una nova sessió il·legítima del Claustre.

Abans del Claustre de l’any 2009, la Mesa del Claustre, la funció de la qual és únicament administrativa, va decidir rebutjar cinc de les mocions presentades per diferents grups d’estudiants tot i que aquestes estaven presentades d’acord amb la normativa. Tots els i les estudiants claustrals van manifestar en conjunt el seu desacord amb aquesta imposició i van demanar la incorporació de les mocions a l’ordre del dia. Donada la negativa de la Mesa, molts estudiants, convocats per l’AEP, el SEPC i les Assemblees de la UPF, van impedir la continuïtat d’un Claustre que no era democràtic.

Enguany, després de la contundent resposta de l’estudiantat l’any passat, l’AEP va aconseguir que la Vicerectora d’Estudiants posés el gabinet jurídic de la Universitat a disposició dels Claustrals per aconseguir assessorament i que les mocions no fossin rebutjades per la Mesa. Tot i aquesta actitud constructiva i fetes les modificacions aconsellades, la Mesa del Claustre ha seguit amb la seva postura censora en rebutjar-ne cinc.

Sobre la taula hi ha les propostes d’aquells a qui no els agrada l’autonomia i la democràcia universitàries, com ara les incloses en l’esborrany de la Estrategia Universidad 2015 o les que hi ha en ment d’algunes institucions i rectors segons indica el Document de Muntanyà. Tot i que un Claustre en el que falten mocions presentades conforme a la normativa és un Claustre il·legítim, impedir-ne o dificultar-ne la realització per segon any consecutiu podria esperonar aquestes propostes contràries a la democràcia en lloc d’aconseguir el context adequat per fer-hi front amb contundència. Això no obstant, els fets són greus, i exigeixen una resposta: fem canviar d’opinió la Mesa del Claustre, enclaustrem-nos per la democràcia a la UPF!

Llista de mocions presentades per l’AEP que han estat censurades.

Moció de desacord al catedràtic Josep Joan Moreso pel seu càrrec de Rector, en la qual es proposava que el Claustre posés de manifest el seu desacord amb el fet que el Rector ocupés el càrrec ignorant l’elevat nombre de vots en blanc (73 %) i que reconegués aquest com a vot de càstig.

Moció sobre la normativa de disciplina acadèmica de 1954, en la qual es demanava al Claustre que instés les autoritats competents a elaborar una nova normativa en substitució de la llei franquista actualment vigent. A més es proposava que la Universitat oferís la possibilitat més garantista possible per a l’estudiantat en casos d’expedientació amb la possibilitat d’acudir a la justícia ordinària i instant a la institució que elaborés una normativa pròpia del com s’ha fet a altres universitats espanyoles.

Moció sobre l’entrada de la policia a la UPF, en la qual s’instava el Claustre a mostrar el seu desacord amb la intervenció de cossos policials com a resposta a protestes estudiantils pacífiques i, més específicament, amb l’actitud violenta exercida pels Mossos d’Esquadra en aquestes intervencions.

Part d’una esmena als nous Estatuts de la UPF presentada per AEP també ha estat censurada, concretament aquella part en què es demana que el vot en blanc sigui considerat a l’hora d’impedir, si és majoritari, la presa de possessió d’un Rector o Rectora en el cas que a les eleccions hi hagi un sol candidat.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [AEP-UPF] Enclaustrats per la democràcia
17 mai 2010
Que la lluita no pari a la UPF!
Sindicato Sindicat