Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
El proper 30 de maig es celebrarà un referèndum sobre la independència de Catalunya, la pregunta serà la següent: Està vostè d'acord amb que Catalunya es converteixi en un Estat de Dret independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea? Sabadell, serà la única població que realitzarà la consulta el 30 de maig i la que té més nombre d'habitants de les que fins el moment s'ha realitzat el referèndum. És a dir, una prova de foc per la plataforma per l'Autodeterminació de Sabadell, per la resta de Plataformes que han organitzat i organitzen les consultes a diferents poblacions de Catalunya i per la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència.

Qui hi ha el darrere de la Plataforma per l'autodeterminació de Sabadell? Entitats de tot tipus: Diverses associacions de veïns, associacions culturals i partits i associacions polítiques que van des de l'esquerra independentista (Casal independentista i popular “Can Capablanca, Endavant, Moviment per la Defensa de la Terra, etc) fins a partits polítics com Entesa per Sabadell, ICV, ERC, CiU i Reagrupament. També si han adherit 156 ciutadans.

De moment en les poblacions que s'ha realitzat la consulta, el total de vots afirmatius és de 454.206 (94,89%), el no de 20.707 (3,21), en blanc 9.973 (1,54%). La majoria de gent que ha votat ho ha fet afirmativament, però cal destacar també l'alta abstenció, un 72,59%, tot i que s'ha realitzat a nombrosos municipis de majoria nacionalista catalana. És per això que la Plataforma per l'Autodeterminació de Sabadell s'ha bolcat en fer campanya per la participació en la consulta (De fet, aquí al sindicat van aparèixer a sobre les publicacions llibertàries, diversos pamflets demanant la participació a la consulta).

Les diferències ideològiques dels organitzadors han quedat aparcades, per la unitat patriòtica. Dins els partidaris dels referèndums podem trobar personatges i agrupacions polítiques i persones ideològicament oposades com la dreta nacionalista; CiU, Reagrupament, el Cercle d'Estudis Sobiranistes, Joan Laporta, etc; i per altre banda l'esquerra independentista; CUP, Casals independentistes, Endavant, MDT,etc.

Nosaltres no ens oposem a que el poble de Sabadell elegeixi entre crear un nou estat, democràtic i social integrat a la UE o entre continuar pertanyen a l'estat espanyol. Ara bé, com a llibertaris, estem en contra de qualsevol forma d'opressió i per tant de qualsevol estat. El que volem és anar creant estructures començant pel nivell local, comarcal, de Catalunya o més enllà si així ho decideixen els diferents pobles; que posin en dubte la necessitat d'estructures estatals. És cert que la CNT s'organitza de forma estatal, ja que el marc laboral és l'espanyol, tot i això, estem organitzats amb els diferents anarcosindicats mitjançant la AIT. Si Catalunya fos independent segurament que hi hauria un marc laboral català i per tant ens hauríem d'organitzar únicament a nivell de Catalunya.

Nosaltres creiem que la llibertat comença en els propis individus i que mai podrem ser lliures dins aquest sistema que ens explota com a treballadors/es, que fomenta la competència i l'egoisme, que s'està carregant el planeta i que només ens té en compte per posar una papereta al polític demagog de torn cada quatre anys. En una Catalunya independent la gent deixaria d'estat hipotecada fins el coll? Desapareixerien les ETT'S? Deixaríem d'estar contínuament en crisi? Pensem que no, segurament que no hauríem de pagar tants impostos, però s'hauria de veure com els invertiria el govern, a més també s'haurien de pagar impostos com a nou estat membre de la Unió Europea i mantenir un exèrcit propi. Cal recordar també, que estem davant d'una U.E extremadament antisocial, la dreta és la que controla el Parlament europeu, la “socialdemocràcia” li fa el joc i arreu d'Europa estan augmentant els partits d'extrema dreta.

Hi ha qui dirà, que per no votar, estem fent el joc a l'espanyolisme o directament que som uns espanyolistes. Així segurament que també pensaran que els que s'oposaven a la constitució europea, estaven fent el joc a l'extrema dreta. No per no ser independentistes o nacionalistes som menys catalans, una cosa és el catalanisme o el nacionalisme i l'altre la catalanitat. Nosaltres pensem que la política no es pot deixar en mans de professionals que és el mateix poble el que ha de solucionar els seus problemes, no volem cap estat que defensi unes classes privilegiades, tampoc un estat socialista, que defensi un grup de buròcrates que parlin en nom del poble treballador.

Nosaltres no diem que ha de fer ningú, que tothom faci el que cregui convenient. Ara bé, no participarem. Nosaltres estem al costat de tots els oprimits, parlin l'idioma que parlin, vinguin d'on vinguin i mai ens ajuntarem amb la dreta nacionalista, encara que es posi barretina i parli en nom del bé del poble.

Cap estat ens fa, ni ens ens farà lliures.
Mira també:
http://sabadell.cnt.es

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
Em sembla que el comunicat rellisca una mica.Més enllà de la pregunta (que a molts no ens agrada) o de qui pugui arribar a sumar-se a una plataforma així, que el poble s'autoorganitzi i faci un referèndum és una cosa admirable i a tenir molt present. Des de l'anticapitalisme, sigui de la corda que sigui, tenim davant un exemple brutal de com un poble decideix avançar i decidir per si mateix a banda d'estat i institucions. Em sap greu no veure aquesta reflexió en un comunicat, que novament es treu ara i no en la quotidiana submissió a l'estat espanyol que patim els catalans i catalanes.
Com a reflexió final, la catalanitat vs l'independentisme o el catalanisme, és el conte de sóc xò no m'agrada l'etiqueta que m'hauré de posar?
Em sap greu que hi hagi sectors que necessitin treure comunicats així, i desmarcar-se públca i fogosament, quan el poble decideix fer un referèndum per la independència.

Salut, i com ve diuen CAP ESTAT ENS FARÀ LLIURES!
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
Per cert, d'on treue'n tanta pasta per enviar tants pamflets, enganxines i fins i tot agafar un local per la campanya del referèndum en ple centre de Sabadell??
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
El meu punt de vista es simple, o amb nosaltres o contra nosaltres. Historicament vosaltres sempre heu estat contra, contra tot estat suposadament, altrament curios venint d'un sindicat que s'anomena Confederacion NACIONAL.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
Aquesta és la gran claus: El que volem és anar creant estructures començant pel nivell local i això és el que es té en comú amb l'esquerra independentista contra la que crec que aquest text no s'hi oposa en absolut. Senzillament l'esquerra vol un estat per a crear aquestes estructures perquè creu que sinó no les pot fer i l'anarquisme creu que amb els sindicats independents de l'estat però no del capitalisme, n'hi ha prou.

Crec que l'anarquisme està més a prop de la llibertat pel que fa a l'independència de l'estat, però encara no desenvolupa estructures econòmiques independents del capitalisme, tot i que no cobri per a sostenir-les diners de l'estat.No hem aconseguit encara aquesta emancipació i llibertat a la qual aspirem. Però bé, treballar a favor de la llibertat i crear estructures crec que es un bon camí.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant el centenari de la CNT
09 mai 2010
Tenint en comte que no son capaces ni de posar/se d-acord les dues CNTs pel centenari.....
Que no estiguin amb la resta del pais amb lu de les consultes no m'extranya.

Nomes el profud espanyolisme de molts dels seus militants pot justificar no aderir/se a una cosa tant autoorganitzada i de base com les consultes.

Un cop mes patineu.....el dia que madureu una mica i sigueu capaces de raonar com adults poder no estareu tant marginats.... que ni entre vosaltres us enteneu, ara si toters dues son la AUTENTICA, la RADICAl I S'ON ELS ALTRES ELS EQUIVOCATS....
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
Vosaltres no sou el país, en tot cas sou una part de Catalunya. Però clar, vosaltres sou els ÚNICS CATALANS, ELS PURS, ELS ALTRES SÓN UNA COLLA D'ESPANYOLIS QUE ESTAN EQUIVOCATS I SÓN UNS IMMADURS.

Tan autorganitzada?? A veure, hi ha de tot. Que aquí també hi ha el Cercle d'Estudis Sobiranistes, empresaris, partits polítics,etc. Si ver vosaltres aquests són el poble i això és autorganització, doncs endavant. Però jo tinc clar que aquests estan a l'altre costat de la barricada.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
o ets un ignorant o un mentider. Les dues CNTs estan fent els actes del centenari de forma conjunta.

A lo altre que dius, no té ni cap ni peus.. osigui, qualsevol mostra de que el poble expressi la seva opinió és vàlida i s'hi ha d'estar d'acord perquè surt del poble? Hitler va guanyar unes eleccions, va ser el poble el que ho va decidir, em d'estar d'acceptar la decisió del poble?

Penso que no, doncs si acceptessim el que vol la majoria del poble nose que coi estem fent lluitant contra el capitalisme, al poble ja li va bé tal i com estan les coses, no veig a masses obreres organitzant-se per fer front als abusos del sistema. Tot i així seguim lluitant contra el capitalisme, encara que la gran majora de la gent passi de nosaltres.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
em referia al de dalt del de dalt, osigui al "antinacionalistes espanyols"
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
Papá/mamá, encara no vull madurar, això ho deixo per els/les qui se senten que assumeixen les responsabilitats del seu temps, i no s'adonen, que efectivament, són les del seu temps: capitalista i patriarcal. Ara li pots posar el vestit més madur que trobis, jo prefereixo el "món infantil", no em salveu del meu infantilisme, que no em vull salvar. Cooper ja ens advertia sobre el que era la família... Sabem que ho feu pel nostre bé, independitzeu-vos, però a els altres, deixeu-nos en pau.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
No em desagrada el to del text. El trobo respetuós,cosa que em plau. No obstant això, crec que és necessari tenir en compte algunes considrecions, que faig tot seguit, per tal de no menysprear les consultes populars ja que són un avenç en una causa justa.

No és pot ser llibertari i renunciar a la lluita d’alliberament nacional quan es viu en una nació oprimida, a més de socialment també nacionalment.
El fet de voler ignorar l’opressió nacional equival a esdevenir còmplices de l'Estat (en aquest cas l’espanyol) i fer el joc al Capital. Un estat que no accepta la diferència i que desitja uniformar la població per poder dominar-la millor. A més, també al capitalisme interessa l’homogeneïtzació cultural per construir un mercat global en què poder vendre més fàcilment un mateix producte.

Perquè sóc anarquista sóc internacionalista i com a internacionalista crec que cap poble ni cap identitat nacional no és superior a cap altre ni té el dret a imposar-s’hi. El que és just són les relacions (o no) en pla d’igualtat entre nacions (pobles) i no la submissió nacional; ni la subordinació de la nostra identitat catalana a una identitat espanyola o francesa opressores, que discriminen persones concretes, per exemple, per raó de llengua.

Personalment veig la lluita d’alliberament nacional com una lluita més per una causa justa. De la mateixa manera que ho són el feminisme (lluita per la igualtat i contra l’opressió de la dona) o el antiracisme, per posar algun exemple.

Des del meu punt de vista la independència dels Països Catalans és completament compatible i fins i tot necessària per aconseguir una societat lliure. Em refereixo amb això a lliure d’estats, també. Perquè vull la independència no per desfer-me d’un estat forà i crear-ne un altre de propi, sinó per desfer-me de qualsevol estat.

Per què no, una federació (Confederació) de països, catalans, que a la vegada fossin federacions de municipis o comunes lliures.
La CNT segurament estava al bàndol nacional, je, je..
09 mai 2010
A vore, diu que "el poble decideix fer un referèndum..." Qui és el poble?
Cap problema amb què un sector de la població decideixi organitzar una consulta, però és una mica pretenciós anomenar-ho "EL poble" com si fos tothom.

N'hi ha un que es pregunta el tema del local; bé, Sabadell té 200.000 habitants, però a Figueres amb 40.000 habitants també van llogar un local comercial a la mateixa rambla durant tota la campanya, i Girona la van emplenar de cartells de lona de la bona d'aquests que es pengen aparellats als fanals. Mai no havia vist un finançament tant "popular" en una consulta del poble, ni tan sols a la consulta contra la guerra del 2003.

I afegir que, amb la consulta anés associada la idea de crear estructures començant a nivell local, la pregunta no predeterminaria el territori de Catalunya ni de la Unió Europea.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
2 de cal i 2 de arena.

En positiu:

1- És un text força coherent des d'un punt de vista (o dogma, ara no entrarem en matisos de llenguatge) anarquista, el no-suport a la conformació d'una estructura estatal de cap tipus.

2- Està fet des d'un punt de vista força respectuós, sense insultar altres posicions sinó intentant defensar la seva en la mesura del possible (és lògic que han de dir el perquè no estan d'acord amb altres, però no hi ha una falta de respecte continuada o en excés); a dife`rencia de molts altres comnicats (i en els temps que corren, és d'agrair).

Com a negatiu:

- El victimisme argumental de "i no per això som emnys catalans" propi de l'espanyolisme, suposo que està posat inconscientment, però denota molt. El "som igual de catalans" és allò que diuen els Vidal Quadres, els Boadelles i altra fauna quan en realitat t'estan dient "defenso Espanya i sóc d'aquí com tu". Al loro amb certes patinades argumentals inconscients.

2- L'anarquisme no té projecte, no té alternativa, no té proposta. No m'extendré perquè no sóc anarquista, però recomano a tothom llegir-se que diu el primer dels dos articles sobre les consultes del darrer número del Pèsol Negre (el num 47), una exceent publicació per cert. A vegades hi escriuen autèntics desgraciats, però igual és això la que li aporta un toc d'interès i qualitat (una publicació sense un poc de "xispa" només serveix per posar després de fregar).
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
Crec que no es refereix al poble, com els organitzadors de la consulta. Sinó la gent que decideixi votar en el referèndum. No seran tot el poble, però seran una part d'ell. Potser falta matitzar-ho.
Re: La CNT-AIT Sabadell davant la consulta sobre la independència de Catalunya
09 mai 2010
No estic d'acord amb el que diu el del Garraf que l'anarquisme no té projecte. Hi han molts anarquismes. L'anarcosindicalisme té un projecte ben clar, sinó llegeix el llibre de Rudolf Rocker sobre anarcosindicalisme, teoria i pràctica o els estatuts de la CNT. Per això alguns insurreccionalistes fins i tot ens acusen de "marxistes", jeje.

Sobre el victimisme el trobo bastant lògic, quan bastanta gent t'acusa d'espanyolista per no votar al referèndum, i més si el text prové de la CNT que té la mala fama d'espanyolista (tot i que penso que no és gens certa).
Colera camping CNT