Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats
IV Mostra de Cinema Indígena de Barcelona
06 mai 2010
Del 13 al 16 de maig es celebra a Barcelona la quarta edició de la Mostra de Cinema Indígena L’Univers Audiovisual dels Pobles Indígenes, amb la projecció d'una quinzena de pel·lícules de realització indígena i la presència de representants i comunicadors/es indígenes.
muntatge mostra.jpg
Els processos de globalització que han viscut totes les societats en les darreres dècades han afectat de forma especial a les cultures minoritàries. Els mitjans de comunicació juguen un paper important en aquests processos, doncs constitueixen una eina important tant pel manteniment de les estructures dominants, com per la transformació dels models establerts.

Per això, el seu ús i control és l'objectiu de nombrosos interessos socials,
econòmics i polítics. Enmig dels canals de comunicació propis del món
occidental, els pobles indígenes estan trobant espais d'expressió que van en dos sentits. Per una banda, existeix la necessitat de relacionar-se amb les cultures dominants, tant dels seus estats com a nivell global. D'altra banda, cada vegada més fan servir tècniques audiovisuals per a comunicar-se entre els mateixos pobles indígenes i en el si de les seves comunitats.

La IV Mostra de Cinema Indígena de Barcelona vol contribuir al coneixement d'aquests processos de comunicació i a la divulgació dels missatges audiovisuals que s'estan generant des de dins dels pobles indígenes.

Aquest any la Mostra obre les seves portes a l'Espai Francesca Bonnemaison, amb la projecció de documentals, ficcions i animacions elaborades per cineastes i videastes de pobles indígenes d'Amèrica: aimara (Bolívia i Perú), matasigüenga (Perú), mixtecos (Mèxic), mapuche (Xile), aguaruna (Perú), tetetes (Equador), karajá (Brasil), maya (Guatemala), quitxua (Bolívia) i p'urhépecha (Mèxic).

Aquests treballs han estat seleccionats principalment d'entre els participants i/o premiats al IXè Festival Internacional de Cinema i Vídeo dels Pobles Indígenes (Bolívia, 2008) i al Festival Premi Anaconda (Colòmbia, 2009). En ells, es parlen de les lluites dels pobles indígenes, la defensa dels seus territoris, el respecte a la natura, la valorització de les seves llegües i cultures i el coneixement de cosmovisions ancestrals.

Durant la mostra comptarem amb la presència de representants i comunicadors/es indígenes, per generar un intercanvi amb l'objectiu d'apropar al públic en general als processos comunicatius i dinfondre els valors, les problemàtiques i les formes de vida dels pobles indígenes llatinoamericans des de la seva pròpia veu i visió.

Les persones convidades aquest any són:

>> Nicolas Ipamo, realitzador indígena del poble besïro (Bolívia), membre de la Coordinadora Audiovisual Indígena-Originaria de Bolivia (CAIB) i de la Coordinadora Latinaomericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígengas (CLACPI).

>> Mariano Estrada, realitzador indígena del poble tzeltal (Chiapas, Mèxic) i membre de CLACPI.

>> Augostina Mayán Apikai, del poble aguaruna (Amazonas, Perú) i membre de la Asociación Interétnica de Desarrollo de la Selva Peruana (AIDESEP)

>> Alfredo Seguel, comunicador social del poble mapuche (Chile), director de l'informatiu Mapuexpress i coordinador del Grupo de Trabajo Mapuche por los Derechos Colectivos.
Mira també:
http://www.cinemaindigena.alternativa-ong.org
Sindicato Sindicat