Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
AEP exigeix al BBVA que la banca de la guerra se'n vagi per on ha vingut, i el rector amenaça amb denúncies
05 mai 2010
Amb motiu de la presentació corporativa que el banc BBVA tenia previst realitzar avui, 5 de maig del 2010, al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, l’Associació d’Estudiants Progressistes ha realitzat una acció consistent en omplir l’aula que havia d’acollir l’acte de cartells que denuncien les pràctiques d’aquesta empresa, relacionada amb la indústria de l’armament i la guerra.
A més, en paral·lel i per iniciativa de l’Assemblea d’Estudiants de Ciències Polítiques –a la qual l’AEP mostra el seu suport i que ha comptat també amb el recolzament de membres d’altres sindicats i estudiants a títol individual—, s’han bloquejat temporalment les portes de l’aula en què s’havia de realitzar l’acte coincidint amb l’hora d’inici, com a mostra del rebuig de la comunitat universitària al fet que la Universitat doni veu a empreses que inverteixen en armament. Durant aquests instants ha fet acte de presència el rector Moreso i ha amenaçat l’AEP amb retirar les subvencions i amb denúncies als tribunals, amenaces aquestes que no han aconseguit acabar amb les protestes. Després, la presentació del BBVA s’ha realitzat sense incidents amb la presència d’una pancarta reivindicativa firmada per l’esmentada Assemblea.

Tot i que als Estatuts de la Universitat Pompeu Fabra s’indica que aquesta universitat s’ha de regir pels principis de “llibertat, democràcia, justícia, igualtat, independència, pluralitat i solidaritat”, la seva Oficina d’Inserció Laboral no ha tingut cap escrúpol a organitzar una presentació del BBVA, empresa que, de manera directa o indirecta, participa en l’accionariat de les armamentistes CESCE, Ibérica del Espacio, Hisdesat, INDRA, Inmize i especialment RYMSA, empresa de la qual controla la majoria de les accions, segons dades del Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs del 2007.

No és l’única participació en la indústria de la guerra que ha realitzat el BBVA, sinó que també és responsable de finançar operacions d’exportació d’armes i de concedir crèdits a empreses de la guerra. No sembla, ni tan sols, que es faci propòsit d’esmena: ben recentment, a la Junta del 12 de març de 2010, un accionista d’aquest banc va denunciar que el BBVA havia finançat, entre d’altres, el consorci EADS, que participa en la producció de míssils amb càrrega nuclear.

L’AEP, que té entre els punts del seu programa universitari treballar per evitar la investigació militar a la universitat pública, exigeix a la Universitat Pompeu Fabra que deixi de fer d’altaveu de les empreses armamentistes. D’altra banda, denunciem que el senyor Rector i altres membres del seu equip hagin anat a donar suport institucional a aquest acte, obviant el fet que una resolució al Claustre aprovada fa anys demana l’elaboració d’un codi ètic que mai s’ha arribat a redactar. Que la banca de la guerra se’n vagi per on ha vingut!
Mira també:
http://www.aep.cat/spip.php?article362
http://www.aep.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat