Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
(Junta Repsol 2010) Comunicat contra amenaces de Repsol YPF als pobles aïllats de Perú
30 abr 2010
El dia de la Junta General d´Accionistes de Repsol-YPF 2010, es difòn carta pública denunciant les intencions de Repsol YPF d´ingressar al Bloc 39 amenaçant la supervivència dels darrers pobles en aïllament voluntari
itt_image008.jpg
pegata perforaciones.jpg
NOTA DE PREMSA



“REPSOL YPF sol·licita l’inici d’operacions en territoris d’indígenes en aïllament voluntari al Perú posant en perill la seva supervivència"



La companyia presentarà a la seva Junta General d'Accionistes, que se celebra avui a Madrid, els comptes anuals del 2009 que reflecteixen un benefici net de més del 30% respecte l’exercici anterior. Mentrestant, els pobles indígenes Tagaeris i Taromenane en aïllament voluntari ubicats al Bloc 39 de l’Amazònia peruana veuen amenaçada la seva supervivència per l’inici d'activitats d'extracció petroliera que REPSOL YPF preveu realitzar en territoris indígenes.





Barcelona, 30 d’abril de 2010-

El ministeri d'Energia i Mines del Perú feia públic en un informe que el gegant petrolier hispano-argentí Repsol YPF ha sol·licitat al Govern peruà construir 454 km de línies sísmiques i 152 heliports com a part de la seva activitat de recerca de reserves de petroli en àrees de la selva amazònica on està demostrat que hi ha pobles indígenes en aïllament voluntari.


La construcció de línies sísmiques, un component clau en l'exploració petroliera, implica la tala d'arbres per obrir camins a través de la selva i la detonació d'explosius a intervals regulars. Els efectes de les fases d'exploració que s'han donat en altres zones properes de l'Amazònia peruana han estat la pèrdua de recursos per a l'alimentació de la població autòctona, contaminació d'aigües, flora i fauna, aculturació, malalties venèries, etc.


L'àrea on Repsol espera desenvolupar el seu treball, coneguda com a Bloc 39, es troba just a la frontera amb l'Equador, al costat del Parc Nacional i Reserva de la Biósfera Yasuní, i és la llar d'almenys dos dels últims pobles indígenes no contactats del món, els Tagaeris i els Taromenane. Els seus membres podrien patir greus conseqüències si es produeix contacte entre ells i els treballadors de l'empresa. Es tracta de pobles que viuen a un costat i l’altre de la frontera entre el Perú i l'Equador. El seu territori a l’Equador està protegit com a “Àrea Intangible” creada pel govern equatorià al 1999, els límits de la qual es van acabar establint el 2007, després que la Cort Interamericana de Drets Humans dictés mesures cautelars a Equador i recomanés la seva adopció també al Perú.


El Bloc 39 inclou extenses zones del que havia estat proposat com a reserva per a indígenes no contactats, mentre l'organització indígena AIDESEP ha interposat una demanda contra les empreses que treballen allà. Una investigació recent per part d'un gran equip de científics mediambientals que es va publicar a la revista PLoS ONE va determinar que aquesta és una de les regions de major biodiversitat del món (http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0002932).



Organitzacions que signen la nota de premsa:



alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes

Associació Catalana d’Enginyeria sense Fronteres

Campanya d’Afectats per Repsol YPF

Entrepobles

Lliga dels Drets dels Pobles

Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització
Mira també:
http://repsolmata.ouproject.org
http://indigenes.cat/

This work is in the public domain

Comentaris

Carta a Brufau
30 abr 2010
REPSOL YPF pretén iniciar operacions en territori de pobles indígenes aïllats al Perú

En motiu de la Junta General d’Accionistes el proper divendres 30 de d’abril envia una carta de queixa a Antoni Brufau, President executiu de REPSOL YPF.
Envia un correu a Antoni Brufau President de Repsol YPF COPIANt els paràgrafs de baix
A sr. Antoni Brufau, president executiu de REPSOL YPF:

Li exigim que l’empresa REPSOL YPF que vostè representa, aturi les seves operacions al bloc 39 que se’ls ha concessionat a l’amazònia peruana, ja que l’ingrés de companyies petroleres en aquestes zones suposa una alarmant amenaça a la supervivència dels pobles indígenes en aïllament voluntari. En experiències similars, s’ha documentat que es pot arribar a una mortalitat del 40 al 60% de la població (ràtios habituals de mortalitat pels contagis durant el primer contacte). D’altra banda, s’han documentat els impactes irreversibles de les activitats de REPSOL YPF en altres blocs que la companyia opera a Perú (Blocs 88 i 56) on les condicions de vida de les poblacions locals s’han deteriorat així com també la qualitat de l’aigua potable i al producció o accés als aliments.

L´Estat Espanyol ha ratificat l´any 2007 el Conveni Nº169 de la OIT que obliga als Estats a prendre mesures legals per evitar qualsevol activitat extractiva dins de territoris indígenes sense haver realitzat prèviament una consulta prèvia informada amb les comunitats afectades que garanteixin el compliment de la voluntat d´aquestes poblacions encara que aquesta no coincideixi amb els plans de les empreses que hi volen operar. Repsol-YPF, afirma en els seus Informes de Responsabilitat Social Corporativa que compleix “les obligacions establertes pels estats firmants del Conveni 169 sobre pobles Indígenes i Tribals de la Organització Internacional de Treball (1989) i la Declaració sobre els Drets dels Pobles Indígenes de l´Assemblea General de Nacions Unides (2007)” (REPSOL-YPF, Informe de RSC, 2008. p.69) i aquests principis impedeixen expressament realitzar activitats que poden posar en perill la supervivència dels pobles més aïllats i desprotegits del planeta. Els hi exigim per tant, que per coherència amb els principis els qual afirmen subscriure, i que han estat presos pel propi Estat espanyol, aturin les seves operacions al Bloc 39 de Perú.
Sindicat Terrassa