Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
La corrupció, escandalitza?
27 abr 2010
La corrupció escandalitza, però no sempre. Només segons com.

La corrupció urbanística, amb la implicació d’autoritats municipals (per la requalificació de terrenys, etc.), sí que escandalitza. Els diaris en parlen a bastament. La gent ho comenta i se’n fa creus. Els polítics en treuen conclusions per evitar-ho. Alguns implicats van a la presó. Però això només passa quan han intervingut la justícia i la policia. Abans, se sap, o se suposa, però no s’hi dóna importància i ningú no en diu res.

Ara bé, hi ha altres formes de corrupció, és a dir, de prevaricació amb l’objectiu de treure’n guanys, que no escandalitzen. Se saben, es diu que passen, però no s’hi actua. S’accepten com a «normals». Són la prevaricació empresarial en la contractació i el frau fiscal.

Els empresaris han abusat i abusen de la utilització dels contractes temporals. Aquests contractes, legalment, només es poden utilitzar per a feines «temporals». No es poden aplicar a feines fixes. Per a feines fixes han de ser contractes fixos. Doncs els empresaris imposen generalitzadament contractes temporals per a feines fixes. És el que se’n diu «frau de llei». De fraus de llei n’hi ha a balquena. Però no s’hi fa res. Ni la policia, ni els jutges, ni els mitjans de comunicació. I s’accepta com a normal. No escandalitza.

Empresaris i autònoms que declaren a Hisenda guanys irrisoris i tributen molt per sota del que haurien de tributar, n’hi ha a munts. I altres formes de frau fiscal. Es diu, es publica, però ningú no hi actua. I no escandalitza sinó que es troba normal.

Quants empresaris haurien d’anar a la presó? Quantes planes de diaris s’haurien d’omplir?

El contracte temporal és una situació d’inseguretat que fa patir la gent que s’hi troba. És una cosa que fa mal. I l’evasió fiscal lleva recursos a l’Estat del benestar. Quantes necessitats queden sense cobrir per manca de mitjans?

Per què els jutges i la policia no estan més al cas d’aquestes altres formes de corrupció?

Antoni Ferret

http://www.moviments.net/aferret

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa