Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Nova Catalunya independent
21 abr 2010
Davant el sondeig o consulta sobre la independència de Catalunya o els Països catalans, obro aquest fil de conversa per a plantejar debat crític sobre un nou Estat.
Molt diverses són les entitats que recolzen les consultes no oficials d'aquests dies sobre la independència d'un territori ara pertanyent a l'Estat Espanyol.

- Havent participat a una consulta tant massiva com la titulada honestament "consulta contra la guerra" del 2003, i veient els mitjans dels quals es disposava, ara poso en qüestió el finançament d'una campanya al més pur estil electoral amb gran dispendi de recursos fins i tot per a fer-ho semlbar un referèndum oficial.

SOBRE LA PROPOSTA:

"Està d'acord que la..."

- NACIÓ CATALANA: es tracta d'un territori? qui ha proposat les fronteres? S'ha consultat prèviament els pobles limítrofs si volen ser dins o fora la nació proposada? Això exclou franges "perifèriques" com la francesa, l'aragonesa o altres?

- ESDEVINGUI UN ESTAT: això implica exèrcit propi, aduanes i filtre de migrants, cert? A tenir en compte que això val molta pasta...

- DE DRET: bé, es tracta de reproduïr el mateix model d'òrgans de poder que amb l'Estat Espanyol, segons qualsevol definició.

- INDEPENDENT: Necessito que algú m'expliqui en quines coses se seria independent i qui ho interpretaria, això. Perquè en assumptes econòmics, culturals, militars, naturals, etc. no es pot dir que l'Estat Espanyol sigui tampoc molt independent.

- DEMOCRÀTIC: Es tracta d'un terme decoratiu a la papereta, o hi ha redactada una proposta de model de democràcia que la gent pugui conèixer?

- I SOCIAL: Ein???

- INTEGRAT EN LA UNIÓ EUROPEA: Ah, es tractaria d'un estat capitalista associat a la OTAN, correcte? Evidentment això requereix el pertinent pressupost en alambrades frontereres i pressuport militar per a mantenir la guerra a l'Iraq, l'Afganistan, mantenir l'ordre a Serbia, Haití, i traficar amb armes amb el Magreb i altres països d'interès.


M'ha sorprès molt que amb aquest enunciat capciós de la consulta s'hi impliquin tant alguns col·lectius del "jovent independentista revolucionari".

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Nova Catalunya independent
21 abr 2010
A mi lo que me sorprende es que los libertarios sigan empeñados en someter toda su práctica a una supuesta coherencia que no solo no les da resultado, sinó que cada vez los margina más y niega toda posible estrategia. Es eso coherente?
Re: Nova Catalunya independent
21 abr 2010
Ahà, si senyor, una resposta per abordar les qüestions plantejades. Hagués pogut posar el pseudònim "qualsevol", i així no cridar aquesta atenció.
Re: Nova Catalunya independent
21 abr 2010
Capciosos són, en tot cas, els paràmetres en què es plantegen les definicions dels termes (la pregunta no pretén induir a cap error, potser manca concreció però no és capciosa).

A banda, has descobert la sopa d'all. Congratulacions.

Aquest és el debat: qui i com dibuixarà el país?

Els termes utilitzats per formular la pregunta responen, òbviament, a interessos determinats. Això és dolent per una banda i comprensible per l'altra. El que no es pot esperar és que una pregunta formulada per una part de la societat civil en coordinació amb bona part de polítics professionals s'articuli al voltant de termes com anti-autoritarisme, socialisme, comunisme llibertari, Països Catalans, internacionalisme... I menys quan els que teòricament defensen aquest discurs es passen més hores al seu faristol particular (barra del bar) que en assemblees batallant per una consulta digna.

En fi, entrant al que planteges:

- Nació catalana, no té perquè prendre una connotació negativa. De fet, bona part dels catalans de València estan molt a favor d'aquest terme. Més, inclús, que el de Països Catalans.

- Estat, digues-li com vulguis. Una estructura de coordinació que asseguri la divisió de poders i els recursos bàsics serà necessària. Ara, la pregunta és: Quin estat?, un Estat Modern a semblança dels estats absoluts i hereu de les experiències del XIX i el XX? o un estat contemporani del s.XXI? L'últim dels antics Estats o el nou de la nova forma d'organització? ... totes aquestes preguntes són les que si que caldrà respondre i les que possiblement obviem o renunciem a participar des dels MMSS. En definitiva, un Estat hi serà entre d'altres coses perquè és democràtic i obeeix a la voluntat popular (una altra tasca és transformar l'imaginari popular i que expressi la seva voluntat en una altra direcció), ara bé, quin Estat?

- De dret, més del mateix. Evidentment un Estat es configura al voltant d'un codi normatiu. Quin codi? Quins principis? Qui el pensarà? Com s'aplicarà? Que prioritzarà? Promocional o repressiu?...

- Independent, evidentment. Els estats inclouen el terme independent a les seves constitucions per a remarcar la pròpia sobirania. És a dir, per explicitar la seva no dependència a d'altres estats i la seva capacitat de decidir sobre ells mateixos. Si som, més val que siguem independents no com planteja, per exemple, el Doctor Carretero.

- Social, aquest és precisament el concepte més rellevant i vas i me l'obvies. Esdevenir un estat realment social ha de ser el màxim repte de l'esquerra durant aquest procés. Equitat en impost, prestacions, oportunitat, regulació econòmica, redistribució de béns, limitació de la propietat privada... i un llarg etcètera.

- Integrat a la unió europea, segurament aquest és l'etern debat. És fàcil i queda molt bé la crítica a aquesta unió europea, imagino que la comparteix molta gent. Ara bé, quins seran els nostres elements de coordinació? Una Europa dels pobles? de quins pobles? Pobles amb Estat? quin tipus d'Estat? un bloqueig econòmic? ...

En fi, hi ha moltes preguntes a respondre i sobretot a fer-se. La crítica destructiva sempre resulta molt senzilla, sovint massa.

I menys hores a Indy i més treballant-s'ho arreu. Cal participar dels debats amb gent normal on es plantegen problemes reals que afecten a la realitat política i social que ens envolta de debò.

* Per cert, molt bo l'article del Presi de l'AAVV de Vallcarca
A veure el Barça-Madrid
21 abr 2010
Ja veig... más de lo mismo.
El mateix discurs per a una Espanya democràtica, de dret, europea, social, etc.

Per a quedar-nos amb tot això ja tenim el PSOE, el PSC i homòlegs laboristes d'arreu del continent.
Re: Nova Catalunya independent
21 abr 2010
una mica més nodrida la rèplica i et doctores eh company...
Re: Nova Catalunya independent
22 abr 2010
oye, llibertari:
de mi réplica, con un mínimo de comprensión lectora contextualizada, se podía extraer lo siguiente:
¿Que hay de malo en desestabilizar?
¿Que hay de malo en el derecho a decidir? (teniendo en cuenta que, para sentar las bases de un nuevo estado, se puede exigir un consenso sobre materias tan diversas como "que tipo de relaciones económicas deben regirnos"?
¿Que hay de malo en expulsar al ejército español y la policía del estado?
¿Que hay de malo en poder juzgar a los mossos como represores extremos de los independentistas?
Si el nacionalismo es malo porque divide el pueblo... ¡pues garantizemos que no será nunca más un estorbo! ¡Divorcio ya!
Re: Nova Catalunya independent
22 abr 2010
Hay mucha palabrería electoral en el enunciado de la papeleta, propia de los partidos promotores de la consulta.

- ¿Desestabilizar el qué? Si ni siquiera ningún ayuntamiento asume ninguna consulta! Es como si el partido del Barça-Madrid desestabilizara la centralidad de la capital, y fíjate que el tema tiene más eco.

- Yo defiendo el derecho a decidir, pero, igual como se mete una retahila de cosas en la pregunta de la consulta, también hicieron un bonito paquete con el referendum de la constitución de 1978. ¿Tu crees que hubo derecho a decidir los contenidos de esa constitución?

- Reitero mi crítica política a crear (con bases o sin) un nuevo estado. No se va a expulsar ningún ejército ni policía igual que no se expulsó a la guardia civil el día que los traspasaron a "mossos d'esquadra".

No a la guerra.
No al estado.
Re: Nova Catalunya independent
22 abr 2010
Romper españa, echar un estado de un territorio y empezar a construir uno nuevo es un contexto hipotético bastante inestable.

A mi también me parecen mal algunas cosas de la consulta. ¿Y qué? Algo es algo. ¿Acaso una partida de ajedrez se gana en una jugada?

No solo se van a expulsar las instituciones españolas, sinó que los responsables de los males que el pueblo catalán ha sufrido seran perseguidos y juzgados con dureza, por lo legal o por lo ilegal.
Re: Nova Catalunya independent
22 abr 2010
...y colorín colorado, este cuento de las consultas se ha acabado y fueron felices y comieron perdices, ahora, eso sí, para comerse las perdices, no dispararon ni un solo tiro, ni las mataron..., están vivas en sus barriguitas.
Re: Nova Catalunya independent
24 abr 2010
Un nou Estat en un marc com la Unió Europea, en una economia de mercat globalitzada, no pot decidir pràcticament res! Fixeu-vos que fa uns dies una amiga em comentava que fins i tot la mida i la intensitat de la llum de les faroles del seu poble han vingut imposades per directrius de la UE homogènies i que no tenen en compte les especificitats de cada lloc. Un estat català tindrà les mans i els peus tant lligats com un estat espanyol, si volem decidir de veritat, hem de lluitar per construïr un nou sistema social que deixi enrera l'economia de mercat globalitzada i la "democràcia" representativa, i fer-ho des de baix, organitzant-nos des dels nostres pobles, ciutats i comarques autogestionadament i confederalment. Sinó, si mantenim aquesta estructura de poder que és l'estat, la classe política sempre acabarà fent-nos empassar el que sigui (transgènics, OTAN etc.) per tal de mantenir-se en la seva posició.

www.democraciainclusiva.org
Sindicato Sindicat