Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[Tarragona] Dotze estudiants més de la URV exigeixen classes en català
07 abr 2010
Ahir estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona van presentar al Rectorat, 12 cartes més en què es denuncia l’incompliment dels seus drets lingüístics per la universitat.
urv.jpg
Demanen, així, a les instàncies corresponents que trobin solucions satisfactòries per tal que els seus drets lingüístics siguin respectats.

Ahir al migdia estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona van presentar al registre general de la Universitat, al Rectorat, 12 cartes més adreçades al rector en què es denuncia l’incompliment dels seus drets lingüístics per part d’aquesta universitat.
Els i les estudiants volen expressar la seva indignació pel fet de no poder rebre, en les seves respectives carreres, assignatures –sovint obligatòries o troncals– en llengua catalana, i demanen, així, a les instàncies corresponents que trobin solucions satisfactòries per tal que els seus drets lingüístics siguin respectats.

Agnès Toda i Bonet, una estudiant de màster de la URV, el passat mes de febrer ja va denunciar que no podia rebre en català les classes d’una assignatura de màster obligatòria per a tots els estudiants de màster de la URV, que s’impartia en vuit ocasions diferents (en cap de les quals el català era possible) i que tampoc en va poder fer l’examen en català. A aquella queixa ara se n’hi sumen 12 més d’altres estudiants de la mateixa universitat.

La Plataforma per la Llengua, la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) donen suport a la iniciativa per reclamar un ús normalitzat de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida universitària.

Cal recordar que, a part del que diu l’Estatut de la URV, que presenta el català com a «llengua pròpia de la Universitat» i, per tant, com a «llengua d’ús normal i preferent de les seves activitats» (article 8.1), la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que «totes les persones tenen dret a rebre l’ensenyament en català» i que «el català s’ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge en l'ensenyament universitari i en el no universitari» (article 35.1); i que la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística indica que «El Govern de la Generalitat, les universitats i les institucions d’ensenyament superior, en l’àmbit de les competències respectives, han d’adoptar les mesures pertinents per tal de garantir i fomentar l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits de les activitats docents, no docents i de recerca» (article 22.2).

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat