Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
La destrucció i la crisi no s'atura
03 abr 2010
La greu crisi econòmica que estem sofrint, no ha servit per a que la societat i en especial el polítics i empresaris rectifiquen el model econòmic i productiu de les nostres terres.
Si analitzem localment aquesta crisi veiem com la fallida del sector de la construcció a les nostres comarques s’evidencia en el fet que entre 2006 i 2009 les llicencies per a construcció de nova planta cauen un 98%, mentre augmenten els embargaments i el impagament d’hipoteques, així com la fallida d’empreses i l’atur al sector. Solament el darrer any s’han destruït al conjunt de les comarques castellonenques 10.200 llocs de treball a la construcció, segons font de l’EPA, el que implica un descens d’ocupats del 28% en un any, passant de 36.100 a 25.900. En termes percentuals, la construcció és el sector que més ocupació ha destruït en un any a les comarques de Castelló.

Però la crisi econòmica no sols afecta al sector de la construcció:
- Contracció del sector agrari, degut principalment als alts preus de les matèries primeres i els baixos preus de venda de la producció, que ja obliga a moltes produccions bé a tancar, bé a no cobrir les despeses.
- Retrocés “més o menys important” del sector industrial, afectat per problemes de falta de dinamisme i de finançament, que tenen com a principal conseqüència el important volum de destrucció d’ocupació.
- Davallada de l’activitat constructora propiciada pels alts nivells d’activitat dels anys precedents, la forta sobrevaloració de l’habitatge i l’excés d’endeutament d’empreses i famílies.
- Clara perduda de dinamisme al sector comercial, afectat per l’endeutament del consumidor final, el increment de l’atur i la crisis econòmica general.
- Retrocés de l’activitat turística, degut a la competència internacional, la crisi econòmica i l’atur.

La desorganització i desmobilització dels sectors populars ha impedit fins ara que cristalitze una resposta contundent i transformadora.
En este sentit, correm el risc de deixar la solució de la crisi en mans d’aquells que l’han creada, especialment les elits econòmiques i financeres (grans empreses, bancs i entitats financeres), així com els grans partits i centres de pensament neoliberals i socioliberals. Correm el risc també de que tot canvie per a que no canvie res, perdent l’oportunitat de transformar el model econòmic i social en benefici de la majoria social, treballadora i popular, implantant un sistema socioeconòmic al servei de la justícia, la solidaritat social i el respecte pel territori i el medi ambient.

La seua recuperació de la crisi significa el mateix de sempre, perquè estan atrapats i no saben fer un altra cosa: Persisteix el vell i caduc totxo i sol. Arrossegant i destruint els pocs espais lliures de la voràgine de l'asfalt.
La construcció del primer hotel a la Renega i del TRAM a Castelló, son dos de les últimes agressions al territori. I front aquesta indefensió es produeixen mesures extremes com la vaga de fam pel Parc Ribalta.

Si la destrucció no s'atura, la solidaritat tampoc.

(Centro de medios La Plana Indymedia)

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat