Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: dones
[Lleida] “Dones, la crisi ens fa més precàries”, l’estendard dels moviments socials per a la manifestació d’aquest proper dilluns 8 de març
07 mar 2010
Continuen a Lleida els actes en motiu del 8 de març. El dilluns de la setmana que ve, coincidint amb el dia de la dona treballadora, gran part dels moviments socials de la ciutat han convocat una manifestació que s’iniciarà a les 19.30h davant de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i que portarà com a lema “Dones, la crisi ens fa més precàries”.
La convocatòria està recolzada per l’Assemblea de Joves de Lleida, el Casal l’Ocell Negre, la Confederació General del Treball de Lleida, la Candidatura d’Unitat Popular de Lleida, el Centre Social Autogestionat La Maranya i el Sindicat d’Estudiants pels Països Catalans.
Cartell definitiu conjunt.jpg
Entre els motius que fonamenten que enguany la manifestació giri entorn a la crisi hi ha el fet que “les dones continuem sense ocupar llocs qualificats en la mateixa proporció que els homes, que els sectors laborals més flexibles i precaris són els ocupats àmpliament per les dones, que tenim la majoria dels contractes a temps parcial, treballs mal remunerats i amb escassa cobertura social i que continuem treballant fora de la jornada laboral com a dones – cuidadores de famílies dependents, atenent les necessitats d’infants i avis que no són atesos per l’estat neoliberal”.
A més a més des dels moviments socials que “lluiten per una veritable societat lliure i igualitària” es continua reivindicant que hi ha múltiples fronts d’actuació: “la lluita per a decidir sobre el nostre propi cos, contra la violència masclista, per a la igualtat d'oportunitats laborals, la lluita contra el patriarcat, contra el capitalisme i contra tota forma d'opressió”.

Les jornades, que ja van iniciar-se el passat dia 2 de març i que compten amb 13 actes en total, continuaran el dimarts i el dimecres amb dues conferències organitzades pel SEPC que porten per nom “L’avortament, legalitat vigent i debat” i “Els cànons de bellesa en la societat actual”. El dijous al CSA La Maranya es durà a terme una reflexió entorn al tema “Alternatives de lluita del feminisme, ni patriarcat ni autoritat”. El dia següent es farà la xerrada sobre “Dona i Islam” que es va haver d’anular el divendres. I com a últim acte del calendari restarà la presentació de l’estudi “La lluita de les dones preses” que es farà el dimecres 26 de març a les 19h a la Biblioteca Pública.

El manifest que es recolza és el següent:
Estem a 8 de març de l’any 2010 i la lluita per la igualtat entre dones i homes, per la igualtat en els llocs de treball, en l'àmbit familiar, en les organitzacions socials, sindicals i polítiques continua essent una necessitat vital i urgent per a la construcció d'una veritable societat lliure i igualitària.

En el context de crisi econòmica del capitalisme les dones ens afrontem a un augment de la precarietat, discriminació laboral i una disminució dels nostres drets com a treballadores. En general, les dones ens trobem en una situació més feble per a poder suportar i superar l’actual crisi econòmica. Després de més de 25 anys en què les dones d’aquest país van iniciar la seva incorporació general al mercat de treball, podem constatar que avui encara estem molt lluny de la igualtat en drets: continuem sense ocupar llocs qualificats en la mateixa proporció que els homes, el sectors laborals més flexibles i precaris són els ocupats àmpliament per les dones, tenim la majoraria dels contractes a temps parcial, treballs mal remunerats i amb escassa cobertura social, a més les dones continuen treballant fora de la jornada laboral com a dones - cuidadores de famílies dependents, atenen les necessitats d’infants i avis que no són atesos per l’estat neoliberal; aquesta manca de recursos i d’interès de l’estat per a atendre a les persones no productives obliga a les dones a demanar reduccions de jornada, permisos no retribuïts o afrontar-se a l’acomiadament. Les retallades en els drets laborals i en les ajudes socials deixen en una posició molt crítica a les dones. Tots aquests condicionants comporten la segregació en el món laboral i l’exclusió social.


Els nostres fronts són múltiples: la lluita per a decidir sobre el nostre propi cos, contra la violència masclista, per a la igualtat d'oportunitats laborals, la lluita contra el patriarcat, contra el capitalisme i contra tota forma d'opressió.

El context de crisi ens ha de servir per a repensar i impulsar noves formes d'organització social, les reivindicacions i les accions per a la igualtat de gènere les hem d'inscriure en la lluita de classes, no ens hem d’equivocar en assenyalar culpables de les condicions de desigualtat, és l’esta neoliberal i els seus acòlits qui obstrueixen la igualtat i l’alliberament de les persones.

Som nosaltres: treballadores actives o aturades, estudiants, jubilades, mares, filles i àvies les que podem i hem d'impulsar una societat lliure i conjuntament aturar la refundació del capitalisme per tal d'aconseguir una veritable transformació social.

La nostra lluita l'hem d'exercir cada dia en els centres de treball, les associacions, la família i tots els àmbits de relació. Una societat més justa tan sols l'aconseguirem amb l'organització, el treball i l'aportació d'homes i dones amb igualtat de condicions, sense cap tipus d'exclusió. Davant la crisi hem d'obrir un front de lluita per la llibertat, la igualtat i la justícia social, amb accions i mobilitzacions en tots els fronts.

Lleida, 6 de març de 2010


Assemblea de Joves de Lleida
Casal Independentista l'Ocell Negre
Confederació General del Treball
Candidatura d'Unitat Popular de Lleida
Centre Social Autogestionat La Maranya
Grup d’Aprenentatge Col•lectiu (GAC)
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat