Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: educació i societat
Xerrada "Una vida per la llibertat Francesc Ferrer i Guàrdia" Esparreguera
05 mar 2010
ferre.JPG
Com ja tots deveu saber, el 13 d’octubre de 2009 s’han complert cent anys de la mort de Francesc Ferrer i Guàrdia, pedagog català pioner en la proposta d’un mètode pedagògic lliure: l’Escola Moderna.
Entre d’altres coses, Ferrer i Guàrdia va ser un pioner en plantejar molts aspectes educatius que avui estan vigents però que quan ell ho proposà semblaren descabellats a un sector de la societat

De les seves propostes destaquen, sobretot, el plantejar la coeducació de sexes per primera vegada a l’estat espanyol. Aquesta proposta era inconcebible no solsament en les escoles religioses sinó en els centres públics de l’estat.

Plantejava l’educació laica en un context de monopoli de l’ensenyament per part de l’església, que pretenia adoctrinar dogmàticament als infants perquè acceptessin i no es revelessin davant les greus diferències socials del moment.

En l’àmbit ecològic, s’ensenyava a respectar el medi i a conviure amb ell molt abans de l’aparició del moviment ecologista. També era novedosa en plantejar una coeducació de classes, de manera que tots els infants compartirien pedagogia independentment de la capacitat econòmica dels pares.

Tot aquest mètode pedagògic anava encaminat a una futura transformació de la societat, cap a un sistema polític i econòmic més just per a tothom. Ferrer i Guàrdia era un revolucionari declarat davant una societat injusta amb els més dèbils i desfavorits.

La seva mort injusta, acusat d’uns fets que mai va cometre juntament amb les pressions i que va rebre dels que no agradava el seu projecte, l’han fet tot un icona de l’àmbit educatiu i la seva figura es reconeguda arreu d’Europa. Va ser el fundador de la Lliga Internacional per a l'Educació Racional de la Infància on s’establien les bases del que seria l’educació racionalista i científica. Recollim breument el que deien els seus estatuts:

* L'educació de la infància ha de fonamentar-se sobre una base científica i racional; en conseqüència, cal separar d'ella tota noció mística o sobrenatural.

* La instrucció és part d'aquesta educació. La instrucció ha de comprendre també, al costat de la formació de la intel·ligència, el desenvolupament del caràcter, la cultura de la voluntat, la preparació d'un ésser moral i físic ben equilibrat, les facultats del qual estiguin associades i elevades a la seva màxima potència.
* L'educació moral, molt menys teòrica que pràctica, ha de resultar principalment de l'exemple i en donar-se suport sobre la gran llei natural de la solidaritat.
* És necessari, sobretot en l'ensenyament de la primera infància, que els programes i els mètodes estiguin adaptats el màxim possible a la psicologia del nen, cosa que gairebé no succeeix enlloc, ni en l'ensenyament públic ni en el privat.

Tot i així la seva figura no ha estat reconeguda com es mereix, i com molts altres personatges que han aportat tant a la societat han catgut en l’oblit, sovint intencionadament. Però el més sorprenent de tot és que aquest reconeixement institucional prové més de països d’Europa (com Bèlgica) que en la seva terra natal.

És per tot això que reivindiquem la figura de Francesc Ferrer i Guàrdia i de la seva obra pedagògica. Així doncs, demanem a l’Ajuntament d’Esparreguera que es doni el nom de Francesc Ferrer i Guàrdia a algun carrer de la nostra localitat així com al proper centre d’educació infantil que s’inauguri al poble. Ja hi ha municipis que han fet aquest pas com: Mollet Del Vallès, Reus, Montcada i Reixac, Elda, Terrassa, Santa Perpetua De Mogoda‎ entre d’altres. Així com també s’ha posat el seu nom a diferents centres educatius i biblioteques a Sant Joan Despí, Alella, Barcelona‎, El Masnou etc.

Adjuntem un link on hi trobareu l'entrevista de Ràdio Esparreguera sobre la campanya de reconeixament

http://esparreguera.cnt.es/FILES/radio18-12FerrerGuardia.mp3
Mira també:
http://esparreguera.cnt.es/index.php/noticies/3-newsflash/144-xerrada-quna-vida-per-la-llibertat-francesc-ferrer-i-guardiaq
http://esparreguera.cnt.es/index.php/noticies/3-newsflash/144-xerrada-quna-vida-per-la-llibertat-francesc-ferrer-i-guardiaq

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Xerrada "Una vida per la llibertat Francesc Ferrer i Guàrdia" Esparreguera
08 mar 2010
Quan us han sablat pel rotllo del senyor Prujà?
Quina vergonya aquesta gentussa de la Ferrer i Guàrdia que cobra quantitats abusives... i a sobre no en te pajotera idea del tema! És un simple yupi que ha anat circulant de fundació en fundació... quina gran senyor! quanta hipocresia!
Sindicat Terrassa