Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
(Tgna) El vial de Sant Ramon, una altra infraestructura duplicada, paral·lela, innecessària
22 feb 2010
Les entitats GEPEC-EdC, GATA-Ecologistes de Tarragona i la Plataforma Salvem la Platja Llarga volem manifestar el nostre rebuig al projecte de construcció d'un vial a Sant Ramon per unir la N-240 amb l'estació de l'AVE a Perafort, doncs es destruirà un dels principals connectors biològics de l'Anella Verda de Tarragona: el barranc d'en Garrot.
Les entitats GEPEC-EdC, GATA-Ecologistes de Tarragona i la Plataforma Salvem la Platja Llarga volem manifestar el nostre rebuig al projecte de construcció d'un vial a Sant Ramon per unir la N-240 amb l'estació de l'AVE a Perafort, doncs es destruirà un dels principals connectors biològics de l'Anella Verda de Tarragona: el barranc d'en Garrot.

El Pla Territorial Parcial de Tarragona dibuixa un vial per unir Tarragona amb Perafort, tot i que la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha desaconsellat totalment aquesta opció. L'anomenat “Vial de Sant Ramon” passaria pel bell mig d'un dels pocs comellars que es conserven amb certa naturalitat a l'entorn urbà de Tarragona.

La construcció del vial no afectaria només el barranc d'en Garrot, situat a l'est de Sant Salvador i Sant Ramon, sinó que també afectaria una extensa franja agroforestal dels Pallaresos fins enllaçar amb l'estació de l'AVE a Perafort. Més enllà del propi vial, aquest projecte en portaria altres encoberts, relacionats amb l'ARE dels Pallaresos, l'ampliació de l'estació de l'AVE i fins i tot un carril del Tramcamp que l'Ajuntament de Tarragona ja reclama, molt abans de sotmetre el seu traçat a informació pública.

La mala comunicació de l'estació de l'AVE posa sobre la taula un cop més la inversemblant elecció del seu emplaçament: en mig dels camps i boscos que són l’extensió natural de l’Anella Verda de Tarragona, la reclamada Anella Verda Gaià- Francolí, una peça ambiental i paisatgística del Camp de Tarragona que acabarà sent víctima del trinxament d'immillorables corredors biològics i bells paratges de Sant Salvador, Pallaresos i Perafort.

L'alternativa a aquest vial irracional no és altra que l'arranjament dels accessos actuals des de la N-240 a Sant Salvador per la carretera dels Pallaresos (TP-2235) i l'acondicionament d'aquesta via fins a Perafort (TP-2236). És més barat, més sensat i molt més sostenible que no pas fer un nou vial, motivat per no sap ben bé quins interessos i no se sap ben bé amb quins objectius. El suposat pretext de guanyar un minut en un trajecte tan curt no pot condicionar la planificació territorial en una zona prou castigada amb infraestructures desdoblades, urbanitzacions disperses i polígons industrials a tocar de zones habitades.

Recomanem a tots aquells ciutadans que no coneguin el Barranc d'en Garrot, el Comellar de l'Andreu i les planes agroforestals dels Pallaresos, que hi facin una visita a peu o amb bicicleta de muntanya. Gaudiran de molts racons tranquils de pinedes i alzinars amb brolla mediterrània i de la florida de les orquídies silvestres a la primavera. I tot plegat a cinc minuts de Tarragona, sense necessitat d'agafar l'AVE per anar a gaudir de la natura a altres territoris o­n el respecte al medi natural va molt per davant dels interessos especulatius de quatre regidors i alcaldes que quan es parla de natura miren, indefectiblement, cap a un altre costat.

This work is in the public domain

Comentaris

Carreteres d´avui, gana del demà
23 feb 2010
El col.lectiu Repsolmata es posiciona en contra d´aquest nou vial que no fa més que perpetuar aquest model petrodependent sepultant sota tones de quitrà la terra fèrtil que ens alimenta.
Sindicat Terrassa