Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
Jubilació als 65 anys... o als 63
18 feb 2010
JUBILACIÓ ALS 65 ANYS... 0 ALS 63

La proposta del president Rodríguez Zapatero d’allargar l’edat de jubilació dels 65 anys als 67 és antisocial i innecessària. I ha de ser rebutjada amb energia. Més aviat s’hauria de plantejar reduir aquesta edat a 63 anys. És veritat que, per sort, augmenta l’esperança de vida, i això fa que el nombre de pensionistes augmenti, però en definitiva aquesta qüestió depèn de la fórmula següent:

Nombre de cotitzants x quantia de la cotització = nombre de pensionistes x quantia de la pensió.

Si és veritat que, en els propers 20 anys, augmentarà el nombre de pensionistes, també és probabilíssim que augmentarà el nombre de cotitzants (per augment de població, per augment d’ocupació femenina, per disminució d’atur...). I també hi haurà més riquesa. I es pot mantenir, del tot o en part, la proporció existent en l’actualitat (que és de superàvit). Si amb l’augment del nombre de cotitzants no n’hi ha prou, s’hauria de procedir a augmentar la cotització dels qui cobren per damunt del límit.

Però hi ha encara una altra sortida: les despeses d’administració de la Seguretat Social (sous dels que hi treballen, etc.) podrien carregar-se als Pressupostos Generals de l’Estat, i els recursos procedents de les cotitzacions dedicar-los «íntegrament» al pagament de pensions.

En relació al tema d’augmentar el període de càlcul de la pensió, en principi aquesta proposta tampoc s’ha d’acceptar, perquè és una mesura perjudicial per a la majoria de treballadors/es, ja que, en general, a mesura que augmenten els anys de vida laboral es van produint millores en el sou (i en la cotització), per canvis d’empresa per millorar, per petits augments extraordinaris, etc. Però actualment la situació està canviant, i hi ha molts treballadors/es que els últims anys de vida laboral han empitjorat el sou i la cotització, per haver estat en l’atur, per haver hagut d’acceptar una feina amb menys sou, etc. Per tant proposem:

Mantenir els 15 anys de càlcul, però permetent que el treballador/a pugui triar aquells 15 anys que li siguin més favorables: dels 50 anys als 65, dels 35 als 50, dels 20 als 35, etc.

Vine el dia 23, manifestació, 18 h, p Urquinaona (CCOO i UGT)

Antoni Ferret

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jubilació als 65 anys... o als 63
22 feb 2010
No hi aniré per les raons exopsades en els següents enllaços. Aquesta mobilització la convoca UGT i CCOO, els que ens estan perjudicant amb la nova reforma laboral. Sindicats que no tenen res de combatius ni de classe, pactistes i anti-obrers. No volem pau social, volem combat real!

Aquí ho expliquen millor. I la JUBILACIÓ, ALS 60 ANYS!

http://www.cgt.es/cgtcatalunya/spip.php?article3645
http://www.sindicatcos.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=:cos&catid=41:comunicats&Itemid=75

http://revoltaglobal.cat/article2716.html
Sindicato Sindicat