Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
La ciutat de déu i el CSIC en l'actualitat
16 feb 2010
Amb la Llei fundacional creant el CSIC el 24 de Novembre de 1939, se li van transferir els locals i competències de la Junta per a Ampliació d'Estudis, de la Fundació Nacional de Recerca científica i Reformes, els que havien estat creats uns mesos abans per l'Institut d'Espanya i tots aquells que pertanyent al Ministeri d'Educació Nacional no estaven vinculats a la Universitat., donant per vàlid el Decret del 19 maig 1938 que dissolia la JAE en plena guerra civil.
portada_0134_2009.jpg
És interessant observar el que posa aquesta Llei en l'exposició de motius, on es fa una valoració negativa del període anterior, amb en clar interès de desprestigiar la tasca duta a terme per la JAE, proposant com a alternativa una institució amb plantejaments ideològics oposats, que van ser els que van portar a la ciència espanyola a un retard, del qual encara som deutors, amb una economia que al no tenir una base industrial i sense una potent recerca teòrica, no pot reaccionar abans l'actual depressió, demarcacions dels grans països industrialitzats europeus com França, Itàlia, Alemanya, etc.
Posem alguns paràgrafs d'aquest preàmbul: "... En les conjuntures més decisives de la seva història va concentrar la hispanitat les seves energies espirituals per crear una cultura universal. Aquesta ha de ser, també, l'ambició més noble de l'Espanya de l'actual moment, que davant la paralització i pobresa passades, sent la voluntat de renovar la seva gloriosa tradició científica ... Aquest afany s'ha de fonamentar, en la restauració de la ciència clàssica i cristiana unitat de les ciències destruïda en el segle XVIII. Per a això cal esmenar el divorci i discòrdia entre ciències especulatives i experimentals, i promoure en l'arbre total de la ciència seu harmoniós increment i la seva evolució homogènia, tot evitant el monstruós desenvolupament d'algunes i anquilosament d'altres ... Cal imposar, en suma, l'ordre de la cultura, les idees essencials que han inspirat el nostre Gloriós Moviment, en què es conjuguen les lliçons més pures de la tradició universal i catòlica amb les exigències de la modernitat ... .. "

El CSIC representa, per tant, la connexió ideològica entre el règim franquista i el que aquest considerava que havia de ser la ciència: sempre vinculada a la religió ia la política i sense cap criteri d'independència, tot el contrari del que havia estat la Junta per a Ampliació d'Estudis, imbuïda de l'esperit de la Institució Lliure d'Ensenyament.

El químic especialitzat en agricultura José María Albareda seria el primer secretari del CSIC, i que va insuflar l'esperit dels vencedors, sent sens dubte la persona més poderosa en la política científica del franquisme. Va ser membre destacat de l'Opus Dei., I actualment hi ha una escultura seva al Campus del CSIC.

Un clar exemple d'aquesta nova política científica la tenim en que un dels primers edificis del nou CSIC va ser la transformació de l'Auditòrium de la JAE en una església dedicada a l'Esperit Sant. El seu artífex va ser l'arquitecte també de l'Opus Dei, Miguel Fisac. L'església, al carrer Serrano de Madrid, segueix actualment en ús, i dins hi ha una escultura de Monsenyor Escrivà de Balaguer, fundador de l'Opus Dei.

Segons paraules del propi Fisac "... davant el problema de proposar una adaptació del auditorium per alguna cosa que pugui ser útil, sorgeix la idea de la seva demolició ... és el procediment més radical i fàcil ... però estèril ... Si de les basíliques romans van sorgir les primitives esglésies cristianes, per que d'un teatre o cinema, on es pensava anar embrutant i enverinant, amb xacres de cultura i d'art, a la joventut espanyola, no pot sorgir un oratori, una petita església perquè sigui l'Esperit Sant, el veritable orientador d'aquesta nova joventut d'Espanya .. "

Amb motiu de la inauguració del CSIC a l'octubre de 1940, el ministre franquista i de l'Opus, José Ibáñez Martin va dir:

"... Els actes religiosos amb els que hem inaugurat les tasques d'aquest Consell signifiquen, en l'ordre de la vida cultural espanyola, l'expressió autèntica de la plena harmonia entre la fe i la cultura, ... Gràcies al suport del nostre egregi Caudillo-que viu en plena i absoluta entrega al servei de la Pàtria-el Consell és avui un poderós instrument posat al servei dels valors espirituals de l'estat ... Volem una ciència catòlica, això és una ciència que per sotmesa a la raó, suprema de l'univers, per harmonitzada amb la fe, arribi a la seva més pura nota universal. Liquidem, en aquesta hora, totes les heretgies científiques que van treure i agost les vies de la nostra genialitat nacional i ens van sumir en l'atonia i la decadència "(1)

portada_0134_2009Pero el terrible és que aquest mateix discurs d'una manera resumida el trobem avui en dia plasmat en el frontispici de l'edifici principal del CSIC de Madrid, construït per Fisac el 1942, on traduït del llatí posa, més o menys:

Part esquerra: "EL victoriós Francisco Franco va fundar i va afavorir el Consell Superior d'Investigacions Científiques. M. Desembre de 1939 "

Part dreta: "El mateix Franco va erigir feliçment l'edifici de l'administració i biblioteca al 5è any de la Victòria. M. Desembre de 1944 "

El que està molt clar és que encara que l'edifici es va construir el 1942 sobre els terrenys dels camps d'esports de la Residència d'Estudiants, van voler deixar palès que aquest CSIC va ser fundat el 1939, és a dir per la Llei fundacional de novembre de 1939, basada en la dissolució il.legal de la JAE proposada pel Decret del 19 de maig de 1938.

Com a clara conseqüència de tot això, és el no reconeixement, mitjançant aquest text del frontispici, que la JAE va seguir funcionant fins a març de 1939, i que el meu avi el Dr Luis Calandre Ibáñez, va ser el Delegat de la JAE a Madrid per nomenament oficial del govern legítim de la República l'octubre de 1938. Una veritable ofensa actualment a la vista de tots, al seu honor i al dels científics de la JAE del Front Popular., Així com a la història de la II República.

Però no és l'únic exponent d'aquesta política manipulada de la història republicana, atès que hi ha altres més en aquest Campus del CSIC, tan evidents com una placa on es rendeix homenatge a la JAE per part del CSIC a l'any 1986, sent President del CSIC, Enric Trillas i Ministre d'Educació i Ciència José María Maravall, en lloc de posar any 1939 com a final de la JAE posa 1938:

"A la junta per ampliació d'estudis i investigacions científiques 1907-1938 Consell Superior d'Investigacions científiques, 1986.

Per tot això, ia través d'una Plataforma que he fundat per Defensar a la memòria, la Història de la JAE i la ILE, i en aplicació de la coneguda com a Llei de la Memòria Històrica, he demanat al costat d'altres persones de famílies institucionistes o vinculades a la JAE que es treguin o corregeixin aquests símbols que van contra l'honor dels nostres avantpassats.

1 .- Memòria CSIC, 1942
Mira també:
http://www.loquesomos.org
http://picasaweb.google.con/lqsgalileo/VerdadReparacionYJusticiaParaLaJuntaDeAmpliacionDeEstudios?feat=directlink#slideshow/5435

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa