Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
L’Assemblea de Joves de l'Eixample Nord reactiva la campanya contra el TAV per denunciar el seu caràcter elitista i les molèsties que causa
14 feb 2010
Des de que van començar les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV, més conegut com a AVE en castellà) al barri, els veïns i veïnes de Sagrada Família en som les principals perjudicades. El tall de carrers, el soroll i la pols, l'agreujament de la situació del petit comerç i demés incomoditats són un petit preu a pagar per consolidar un model de transport elitista, no respectuós amb el medi ambient i territorialment desequilibrat.
TAV2010.jpg
Com ja vàrem fer els anys 2005 i 2006 l'Assemblea de Joves de l'Eixample Nord (AJEN), juntament amb altres assemblees de la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI), ens reafirmem en la denúncia de model econòmic i social que implica el TAV. Aquest és el debat de fons, no les incongruents i mediàtiques discussions sobre els seu traçat. En quin model es fonamenta el TAV i qui en paga les conseqüències és el que hauria d'importar els polítics i no la data en que podrem anar de Barcelona a Paris en tres hores i mitja.

Perquè estem en contra el TAV?

El Tren d’Alta Velocitat és un mitjà de transport ideat per unir les grans ciutats de negocis europees. Aquest model de transport només connecta les grans aglomeracions urbanes en detriment dels pobles que travessa, marginant els municipis i comarques menys poblades. Afavorint un model de transport centralitzar s'enterra tota voluntat de construcció d'un projecte d'ordenació territorial equilibrat i descentralitzat.

El TAV és un transport car i elitista per naturalesa, dirigit clarament al sector de la població amb més poder adquisitiu. No espot parlar del TAV com un servei públic o universal: aquesta milionària infraestructura la pagarem entre tots però pels seus recorreguts i els preus, només l’utilitzaran uns pocs.

D’altra banda el TAV no serveix per solucionar els problemes de transport existents ja que no és un model de transport públic i de qualitat pensat per al conjunt de la població. No absorbirà els desplaçaments motoritzats que es realitzen diàriament, ni millorarà la xarxa de rodalies i tampoc ajudarà a reduir el trànsit de camions.

Al mateix temps, no podem obviar que les zones on s’ubicaran les parades estan esdevenint past d’especuladors de sol i de vivenda. Un clar exemple d’això és tot el que està envoltant la nova estació de la Sagrera, amb la construcció de més oficines i luxosos hotels dels quals només uns pocs en podran gaudir. El desenvolupament de la xarxa d’alta velocitat també ocasionarà irreparables danys al medi ambient: efecte barrera, trencament de corredors biològics, elevada despesa energètica, gran impacte acústic i visual, impacte sobre ecosistemes...

En definitiva, tan el TAV com les grans infraestructures de transport estan directament relacionats amb la internacionalització i globalització dels mercats i la economia. L’alta velocitat, com a clar exponent de la racionalitat neoliberal, ve a reforçar un model social i econòmic que genera un creixent desequilibri ecològic i cada cop més desigualtats socials.

I els veïns i veïnes del barri?

Paral·lelament, no podem deixar de denunciar totes les molèsties que des de fa massa temps estan causant aquestes obres. A dia d’avui especialment insostenible és la situació a les cinc illes compreses en el tram Mallorca/Padilla i al tram Mallorca/Sardenya/Marina. De dilluns a divendres des de les 8 fins les 22 hores el frenètic ritme de les obres genera grans quantitats de pols i de contaminació acústica (l’Ajuntament a aixecat excepcionalment el nivell acústic autoritzat) que encara fan més difícil la vida al barri.

D’aquesta situació n’està sortint especialment perjudicat el petit comerç de la zona, que ja estava prou malament a causa de la situació actual de crisi. Diverses botigues han hagut de tancar i moltes altres estan passant una situació molt complicada, mentre l’Ajuntament se’n frega les mans i es preocupa de finalitzar les obres per tots els mitjans possibles. A tot això cal afegir els nous problemes de mobilitat que s’estan generant i que ja eren presents amb anterioritat per l’impacte que té el turisme.

Des de l’Assemblea de Joves de l’Eixample Nord ens reafirmem en que cal donar una resposta seriosa i conscient, que mostri un rebuig integral al TAV i a les seves implicacions. Per molt que les obres segueixin i que aquest any molt probablement la tuneladora passi per sota el barri, no ens farem enrere i seguirem portant a terme la nostra tasca de conscienciació i difusió per deixar clar que aquest no és el nostre model de desenvolupament ni el futur que volem pel barri ni pel país.

El jovent diem NO al TAV!

Ni al litoral ni enlloc!

Assemblea de Joves de l'Eixample Nord
Febrer de 2009
Mira també:
http://www.joveseixample.cat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat