Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Carta de Salvador de Bahia
06 feb 2010
l'Assemblea de moviments socials divulga la Carta de Salvador de Bahia // Durant el Fòrum Social Temàtic de Bahia va ser realitzada una Assemblea de Moviments Socials. A continuació la carta i el calendari de mobilitzacions llençat pel conjunt dels moviments i organitzacions presents a la plenària (Fòrum Social Mondial,FSM)
ASSEMBLEA DE MOVIMENTS SOCIALS
Salvador de Bahia, 31 de gener, 2010.


10 ANYS DE FSM
UN ALTRE MÓN ÉS POSSIBLE I NECESSARI

Nosaltres, militants de diverses organitzacions dels moviments socials reunits al FSMT de Salvador, realitzàrem l'Assemblea dels Moviments Socials com intent de consolidar una plataforma de banderes unitàries i calendari de lluites.


El Fòrum Social Mondial sorgí a 2001 com una forma de resistència dels pobles de tot el planeta contra l'allau neoliberal dels anys 90. D´eixa forma guanyà força i es tornà un gran pol contra hegemònic al capital financer. Al llarg d´eixos 10 anys passà pel Brasil, Veneçuela, Índia i Kenya i altres països, portant l'esperança d'un món nou.


Fou d´eixa manera que el Fòrum Social Mondial aconseguí contagiar cors i ments per a la idea que sí que és possible construir un altre món amb justícia social, democràcia, sense destruir el planeta i valoritzant les cultures nacionals. El FSM fou fonamental per a la construcció d'una nova cojuntura que valoritzi la integració i la solidaritat entre els pobles. I és així que partirem cap a noves lluites i a construir el proper Fòrum Social Mundial a Dakar el gener de 2011.


Amb el declivi del neoliberalisme i la crisi del capitalisme els valors representats per eixe sistema passen a ser qüestionats per la societat. Així, el capitalisme depredatori que destrueix el medi ambient causant greus desequilibris climàtics, que desrespecta els pobles de tot el món i les seves sobiranies, que explota el treballador i desestructura el món del treball, que exclou el jove, discrimina l´homosexual, oprimeix la dona, marginalitza el negre, mercantilitza la cultura és ara vist amb cautela.


La crisi financera mondial és una crisi del sistema capitalista. Aquesta exposa les contradiccions intrínseques d´eixe model i fa miques les certeses i l'hegemonia del mercat com un déu regulador de les relacions comercials i socials. Aquesta crisi ha obert la possibilitat de rediscutir-se l'ordenament mondial, el rumb de la societat, el paper de l'Estat i un nou model de desenvolupament. Malgrat això, sabem que el moment pel qual passem és de profundes adversitats per a la classe treballadora de tot el món en funció de la crisi financera i climàtica en curs. La conseqüència de les crisis és l'augment de la desigualtat i per eixe motiu reafirmem el nostre repte amb les lluites i amb la solidaritat de classe.


El nostre continent, l´Amèrica Llatina, atrau els ulls de tot el planeta davant la seva onada transformadora. Per un altre costat, l'hegemonia mondial encara és capitalista i les elits no entregaran el continent que sempre fou vist com la quadra de l'imperialisme besamans. No és d'estranyar la promoció del cop d'estat contra Chávez a 2002, a Honduras a 2009, la tentativa de cop contra Lula a 2005 o la mateixa desestabilització de Fernando Lugo està en curs a Paraguai.


Al mateix temps, les elits utilitzen i enforteixen nous instruments de dominació. La seva arma principal avui és la gran media i els monopolis de la comunicació. Eixos organismes funcionen com a veritables portaveus de les elits conservadores i colpistes. Per això guanyen força els moviments de cultura lliure i les ràdios i diaris comunitaris que aconsegueixen driblar el monopoli mediàtic.


El poble nord-americà escollí Barack Obama en un gran moviment de masses carregant en ell les esperances de superar l'era Bush. Entretant, amb Obama l´imperialisme continua sent imperialisme. Els EUA posen el seu ull davant les grans riqueses naturals del nostre continent, com la recent descoberta de pre-sal. Al mateix moment que els EUA reactiven la quarta flota marítima també instal.len més bases militars a Colòmbia i a Panamà, a més d´insistir en el retrògrad bloqueig a Cuba.


Atents a eixos moviments de l'imperialisme, els moviments socials reunits al Fòrum Social Mundial Temàtic a Salvador reafirmen el seu compromís amb la lluita per justícia social, democràcia, sobirania, per la integració solidària d'Amèrica Llatina i tots els pobles del món, per l'enfortiment de la integració dels pobles, per l´autodeterminació dels pobles i contra totes les formes d'opressió.


Al Brasil, molts avenços foren conquerits pel poble durant els 7 anys de Govern Lula. L'Estat fou enfortit aconseguint major ritme de desenvolupament, la distribució de renda i el progrés social avançaren amb la valorització del salaris mínim i polítiques socials com la Bossa Família, la integració solidària del continent fou estimulada. Encara així, molt més ha de ser fet. Les reformes estructurals capaces de fer arrelar les conquestes democràtiques no foren realitzades i la greu desigualtat social perpetrada per més de 5 segles és lluny de ser resolta. Per això, hem de lluitar per l´aprofundiment de les conquestes en eixe període d´embat polític que s´aproxima.


Reafirmem la lluita contra els monocultius depredatoris, les desforestacions, l'ús d´agrotòxics que genera la pol.lució dels rius i d'aire. Seguirem en la lluita contra el latifundi i en defensa de la biodiversitat i dels recursos naturals com a forma de preservació del medi ambient, dels ecosistemes, de la fauna i flora integrades amb l'humà.


Ens unim en el combat al masclisme, el racisme i a l'homofòbia. Lluitem per una societat justa i igualitària, lliure de qualsevol forma d'opressió, on les dones tenen els seus drets respectats i no sofreixen abusos i violències, on els negres no sofreixen prejudici i surten de la condició històrica de pobresa que els és reservada des dels temps de l'esclavitud , on els homosexuals tenen accés als drets civils i no sofreixen discriminació.


Sabem que eixes conquestes vindran de la lluita del poble organitzat. Per això, convoquem tots els militants a fer un gran conjunt de debats a escala dels estats, dels municipis i segments socials en l´intent de construir un projecte de desenvolupament sobirà, democràtic i amb distribució de renda per al Brasil. Sols així serem capaços d'aprofundir els canvis que estem construint i derrotar la dreta conservadora i reaccionària del nostre país a les eleccions que s´aproximen.


Aquest crit que expressa el nostre desig de llibertat i més drets no podia ser donat a lloc millor. Estem a Bahia, terra de tots els sants i de braus lluitadors, valuosos intel.lectuals i lírics poetes i artistes com la banda de tambors de les races que obrí l´Assemblea entonant uns versos.



Des de Salvador de Bahia convoquem el poble brasileny a lluitar per un Brasil lliure, independent, democràtic i just socialment.



Per a això, el conjunt dels moviments socials brasilenys convoca l'Assemblea Nacional dels Moviments Socials per al dia 31 de maig a Sao Paulo i defineix les següents banderes de lluita:




SOBIRANIA NACIONAL

- Defensa de Pre-sal 100% del poble brasileny;

- Per la retirada de les bases estrangeres d´Amèrica Llatina i Carib;

- Defensa de l´autodeterminació dels pobles;

- Per la retirada immediata de les tropes dels EUA d'Afganistan i d'Iraq;

- Per la creació de l´Estat palestí;

- Contra els Cops d'Estat a exemple d'Honduras;

- Contra la presència de la 4rta Flota a l´Amèrica Llatina;

- Per la integració solidària d´Amèrica Llatina;

- Contra la tornada del neoliberalisme

- Per l'enfortiment del MERCOSUD, UNASUD i d´ALBA;

- Per la democratització de les forces armades;

- Per la defensa d'Amazònia i de la nostra biodiversitat com a patrimoni nacional.





DESENVOLUPAMENT

- Per una política nacional de desenvolupament ecològicament sostenible, que preservi el medi ambient i la biodiversitat, i que resguardi la sobirania sobre l'Amazònia brasilenya.

- Per un Projecte popular de Desenvolupament nacional amb distribució de renda i valorització del treball;

- Per l'enfortiment de la indústria nacional;

- Contra el latifundi i els monocultius que depreden el medi ambient

- En defensa de la Reforma Agrària.

- Reducció de la jornada de treball sense reducció de salaris;

- Per les polítiques públiques per a la joventut;

- Defensa de les formes d'organització econòmica basades en la cooperació, l'autogestió i les cultura locals;

- Per la modificació de la Llei General de Cooperativisme i la conquesta d'un Sistema de Finances Solidàries i un Programa de Desenvolupament de l´Economia Solidària (PRONADES), del Dret al Treball Associat i Autogestionat, i d´un sistema de comerç just i solidari;

- Per a un desenvolupament local sostenible.

- Per Polítiques Públiques d'Igualtat Racial;






DEMOCRÀCIA

- Contra els monopolis mediàtics i per la democratització dels mitjans de comunicació.

- Contra la criminalització dels moviments socials;

- En Defensa de la Cultura Lliure

- Per l'ampliació de la participació del poble en les decisions a través de plebiscits i referèndums;

- Contra el cop a Honduras;

- Contra la desestabilització dels governs democràtics i populars d´Amèrica Llatina;

- Per la fi de les patents a remeis

- Contra la intolerància religiosa, en defensa de l'Estat laic.



MÉS DRETS AL POBLE


- L'educació pública, gratuïta i de qualitat per a tots i totes, amb la universalització de l´accès, la promoció de la qualitat i l'incentiu a la permanència, sigui a l´educació infantil, a l´ensenyament fonamental, mitjà i superior. Per una campanya efectiva d´eradicació d'analfabetisme. Adopció de mesures que democratitzin l'accés a l'ensenyament superior;

- Defensa de la sanitat pública, garantint l'accés de la població a una atenció de qualitat. Tractament preventiu a les dolences, atenció digna a les persones a les institucions públiques;

- Per la garantia i ampliació dels drets sexuals reproductius;

- Contra l'explotació sexual de dones.





SOLIDARITAT

- Solidaritat amb el poble haitià davant el recent desastre ocorregut a causa d'una seqüència de terratrèmols.

- Solidaritat amb el poble cubà - per la llibertat dels 5 pressoners polítics de l'Imperi.

- Solidaritat amb els pobles oprimits del món.

- Solidaritat amb els presos polítics del Moviment dels Sense Terra







CALENDARI de MOBILITZACIONS

08 de març - JORNADA DE CONMEMORACIÓ DELS 100 ANYS DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA;

MARÇ - JORNADES DE LLUITA EN DEFENSA DE L'EDUCACIÓ

ABRIL -Jornada de mobilitzacions en defensa de la Reforma agrària i contra la criminalització dels moviments socials.

PRIMER DE MAIG- DIA DEL TREBALL

31 de maig - ASSEMBLEA NACIONAL DELS MOVIMENTS SOCIALS

1 de juny - CONFERÈNCIA NACIONAL DE LA CLASSE TREBALLADORA

SETEMBRE - Referèndum sobre el límit màxim de la propietat

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat