Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
L'acusació contra els treballadors d'Iberia es basa en una llei franquista
06 feb 2010
La defensa manté que el delicte de sedició que se'ls atribueix és «inconstitucional»
06/02/10 02:00 - Barcelona - l.sayavera email protegit

[Els empleats d'Iberia acusats, ahir a l'Audiència. Foto: G.MASSANA.]

Els empleats d'Iberia acusats, ahir a l'Audiència. Foto: G.MASSANA.


1

Notícies relacionades

* Comença el judici per la invasió de les pistes del Prat el juliol del 2006
http://www.elpunt.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/133133-come


Notícies de ...

* Barcelona http://www.elpunt.cat/barcelona.html
* El Prat de Llobregat http://www.elpunt.cat/elpratdellobregat.html



«Una llei preconstitucional i de naturalesa feixista.»

Així va definir ahir la defensa dels empleats d'Iberia acusats per la invasió de les pistes del Prat la llei de navegació aèria promulgada l'any 1964, que serveix de base a les acusacions per atribuir als treballadors el delicte de sedició pel qual se'ls jutja a l'Audiència de Barcelona. La defensa manté que els empleats no poden ser acusats d'un delicte «clarament inconstitucional», però la fiscalia reclama que se'ls condemni a penes de tres i quatre anys de presó.

«Defensar el teu lloc de treball no és un delicte.» Aquest és un dels lemes que es podia llegir a les pancartes que portaven els prop de 200 sindicalistes de la UGT, CCOO i la CGT que es van concentrar ahir a les portes del Palau de Justícia de Barcelona per mostrar el seu suport als 27 empleats d'Iberia acusats per la invasió de les pistes del Prat el 28 de juliol del 2006, entre els quals hi ha dos líders sindicals de la UGT. El judici pel caos que la vaga dels empleats d'Iberia va provocar al Prat va començar amb dues hores de retard, ja que un treballador no va comparèixer i va haver de ser localitzat pel tribunal. Enmig d'una forta expectació mediàtica, els 27 empleats van ocupar finalment els cinc bancs habilitats per als acusats, mentre els seus companys omplien la sala de vistes.

Les acusacions i les defenses van plantejar les seves qüestions prèvies durant la primera sessió del judici, que va quedar eclipsada pel debat jurídic derivat de les al·legacions de les parts. L'advocat Rafael Núñez, el bufet del qual defensa 24 treballadors, va aprofitar el tràmit per rebatre l'acusació per sedició que pesa contra els empleats, ja que entén que la llei penal i processal de navegació aèria que la sustenta, promulgada el 1964, és una norma «feixista» que nega el dret a la llibertat de vaga i que, en plena dictadura franquista, només suposava «un plus de duresa repressiva per als treballadors de l'aeroport». En definitiva, Núñez entén que els empleats no poden ser acusats d'un delicte «inconstitucional» com el de sedició, sinó que els fets s'encabirien més aviat en un delicte de desordres públics. Es dóna el cas, però, que és precisament el delicte de sedició el que determina que el judici se celebri a l'Audiència i no en un jutjat penal i que, per tant, la defensa dels treballadors considera que la primera no és l'òrgan competent per jutjar-los, en contra del que opinen les acusacions. El tribunal es pronunciarà dilluns sobre aquesta qüestió, que podria suposar l'ajornament del judici en cas que l'Audiència no es considerés competent per celebrar-lo. La defensa dels empleats, d'altra banda, va demanar que no s'admetin com a prova les imatges de la invasió gravades per les càmeres de l'aeroport i pels mitjans de comunicació, ja que manté que s'han incorporat al procés judicial «de manera irregular».

La fiscalia reclama tres anys de presó per a 25 treballadors i quatre anys per als dos sindicalistes. L'acusació particular exercida per Aena, per la seva banda, reclama als acusats els 7,3 milions d'euros que va destinar a indemnitzar una part dels afectats, a serveis de menjar i de neteja i a pagar les hores extra del personal, quantitat de la qual s'haurà de fer càrrec Iberia com a responsable civil subsidiària.


Darrera actualització ( Dissabte, 6 de febrer del 2010 02:00 ) http://www.elpunt.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/133730-lacu

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa