Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Davos: banquers, empresaris i polítics burgesos parlen, una vegada més, de com salvar el capitalisme
28 gen 2010
inSurGente.- "Millorar l'estat del món: Repensar, Redissenyar, Reconstruir", és el lema de la reunió de Davos l'estació alpina suïssa acull durant cinc dies, fins al 31 de gener, a més de més de 2.500 representants de governs i empreses, Milers de persones s'han mobilitzat per a protestar contra els amos d'un sistema putrefacte.
1. Segons el diari parisenc Le Figaro, l'impacte més fort de la crisi financera internacional va ser l'atur. Mentre en 2007 els aturats al voltant del món sumaven 34 milions de persones, avui la xifra és alarmant: 212 milions d'aturats. Aquestes dades van ser subministrades fa poques hores en la cimera que sosté l'Organització Internacional del Treball (OIT) en Davos (Suïssa).


1. Els països PIGS (Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya) estan en el focus d'atenció. El deute grec i espanyol Encara que l'excessiu endeutament de Grècia és actualment la major preocupació d'Europa, els dubtes sobre la capacitat d'Espanya per a afrontar el pagament dels seus deutes també dóna que parlar a Davos. El gurú que va predir la crisi, com és conegut Nouriel Roubini, veu Espanya com un perill potencial per a l'euro major que Grècia i "un risc de desastre". "El problema no és només Grècia, és també Espanya, Portugal i Itàlia. Tots ells presenten no solament un endeutament públic creixent, sinó un problema de competitivitat", adverteix.


1. Estaran presents les multinacionals, ja que en Davos estaran presents uns 1.400 alts càrrecs de" les mil empreses més importants del món", segons assegura el propi Fòrum. Presidents i consellers delegats de multinacionals com Google, Coca-cola, Volkswagen, Deutsche Bank i ArcelorMittal, entre altres han acudit a la cita. Entre els espanyols estan Francisco González, president del BBVA, Ana Patricia Botín, en qualitat de consellera del Santander, i Rafael del Pino, de Ferrovial.


1. Fortament reprimides en edicions anteriors, les veus de protesta contra el Fòrum Econòmic Mundial de Davos, es manifesten en aquesta ocasió en un programa tan ampli com descentralitzat en diverses regions del país.

La mobilització anti-Davos va començar el dissabte 23 de gener, amb una protesta pacífica en la ciutat de Luzerna a la Suïssa central. Els manifestants van desfilar durant dues hores sota la consigna: “Suprimir el Fòrum Econòmic per una societat solidària”.

Aquest mateix dissabte, a Berna, capital del país, centenars de persones van participar en el ja famós “Tour de la Lorraine” – nom d'un barri popular - , amb una trentena d'activitats culturals i tallers de reflexió. L'escena “alternativa” capitalina a través d'aquesta activitat va expressar el seu rebuig al “Fòrum de Davos i a la guerra”, com la seva consigna d'origen enarborada des de fa deu edicions.


Gairebé en paral·lel a la inauguració del Fòrum Econòmic, el dimecres 27 de gener, fora del seu recinte, però en la mateixa ciutat alpina, dues organitzacions helvétiques realitzen una activitat de protesta sota el signe del “Ull públic sobre Davos”.

La Declaració de Berna i Greenpeace Suïssa, en una solemne “cerimònia” alternativa, atorguen el “Public Eye Award,” premi anual a les empreses públiques o privades del món sencer que hagin tingut el comportament més irresponsable.

Entre les candidates 2010 es troben el Banc Royal de Canadà; Arcelor Mittal, l'empresa metalúrgica més important del món; l'agència de publicitat i relacions públiques Farner de Zürich -que va atacar amb mètodes gairebé de “guerra freda” la recent iniciativa popular que a Suïssa tractava d'oposar-se a l'exportació d'armes- ; i el Comitè Olímpic Mundial, amb seu en Lausana, organitzat ja com un veritable holding empresarial amb mitjans financers de gran envergadura a disposició.

Deu dies abans de l'inici del Fòrum, ambdues organitzacions havia realitzat una protesta nocturna amb reflectors que van enllumenar la façana de la seu central de la trasnacional helvética Nestlé, en Rive-Reine (Suïssa francesa), projectant en gegant la consigna “l'Ull públic els està mirant”.

Serà no obstant això, l'últim cap de setmana de gener, el moment quan l'activitat anti-Davos a Suïssa concentri la major energia i mobilitzi el nombre més significatiu d'actors ciutadans.

Dues mobilitzacions de carrer estan previstes el dissabte 30 a la tarda. Una en Basilea, al nord del país. I altra, convocada per les joventuts dels partits socialista i verd, en Davos mateix.

El divendres 29 i el dissabte 30, per la seva banda, el “Altre Davos”, convida a la seva desena edició, en aquesta oportunitat a realitzar-se en les instal·lacions de la Universitat de Basilea.

Com en la seva primera edició de 2001, el “Altre Davos” – idea original de ATTAC/Suïssa després ampliat a altres amfitrions- s'iniciarà amb una tele conferència de l'intel·lectual nord-americà Noam Chomsky .

En el debat públic, participaran l'escriptor britànic Tariq Ali; Silvia Lazarte, ex - presidenta de l'Assemblea Constituent de Bolívia; la sociòloga alemanya Christa Wichterich; el sindicalista brasilero Dirceu Traveso i diversos representants d'associacions socials , sindicals i altermundialistes helvétiques.

La solidaritat internacional activa; el tema candent de les migracions en el món (i particularment a Europa) així com les reivindicacions i lluita sindical estaran en el centre del debat de la desena edició del “Altre-Davos”.

Que tancarà així, una setmana de molt variades manifestacions –polítiques, culturals, socials- en un país on si bé Davos té la seva història, la protesta anti-Davos ja ha forjat, també, la seva.

Enllaça font arrel aquí:
Mira també:
http://www.internostrum.com/tradurl.php?linkdesc=&direccio=es-ca&inurl=http://www.insurgente.org/modules.php%3fname%3dNews%26fi

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat