Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
Casal Popular la Fura, 4 anys construint alternatives
26 gen 2010
4rtaniversari.jpg
La Fura celebra aquest dissabte dia 6 de febrer el 4rt aniversari de la inauguració del local de la Plaça St. Pere amb un cartell ben ple d’activitats, des de bitlles catalanes a un concert passant per jocs populars i tradicionals, una xerrada i un sopar. També es farà el sorteig d’una panera. Us presentem el cartell dels actes d’aquest dia 6 i fem un repas dels 4 anys d’història d’aquesta entitat Solsonina compromesa amb la cultura, els drets socials i el medi ambient.

La jornada començarà a les 10 del matí amb una tirada de bitlles a la part de baix de la plaça, aquesta serà la tercera edició del “torneig de bitlles la Fura”, que cada any compta amb la participació dels equips de bitlles de la comarca i fins i tot en el cas de l’any passat de Sabadell o St. Quirze. A 2/4 d’11, després de les inscripcions dels equips, començarà la tirada, que anirà acompanyada per un esmorzar.

A la tarda hi ha previstos jocs populars i tradicionals per la canalla i tothom qui vulgui distribuïts per la plaça i els carrers del voltant, i seguidament coca i xocolata per tothom. A les 7 hi haurà una xerrada sobre les perspectives de futur que han obert les consultes sobre la independència i quin camí cal seguir ara. Tot seguit hi haurà sopar i per cloure la jornada hi haurà l’actuació musical del grup de rumba “Rumb al bar”. Durant el sopar com cada any es farà el sorteig d’una panera.

4 anys construint alternatives, breu història del Casal Popular la Fura i de les seves aportacions

El 4 de febrer de 2006 obria les portes per primera vegada, des de llavors l’activitat del casal popular que, com tot, ha tingut els seus alts i baixos, ha sigut molt amplia i diversa, tractant molts temes d’actualitat i oferint una agenda cultural continuada.

Un local obert al teixit associatiu; durant aquest temps diverses associacions han fet us del local, des de la ja inexistent Plataforma en Defensa del Solsonès, a l’Associació Cultural Casal Voliac, el grup de diables La Xera els dies de correfoc, la Revista CriTeri que organitza l’últim dimarts de cada mes una projecció de cinema, Riu Amunt (Publicació Independent de l’Alt Cardener) que hi fem algunes de les nostres reunions i actes, la Comissió Organitzadora de la Consulta sobre la Independència a Solsona, i més recentment una cooperativa de consum. Fins i tot els primers assajos del grup musical de la comarca Les Absentes van ser a la Fura.

Les propostes culturals: els jocs populars i tradicionals; els concerts que han portat a molts grups a actuar-hi, amb noms com Roger Mas, Secs Machine, Smoupoc, Les Absentes, Histèrica i els Ninots, Bluestime, Septimo A… a més a més de grups de les comarques que ens rodegen i de més lluny; Les xerrades sobre temes molt diversos; projeccions de cinema; teatre; poesia…

Defensant el medi ambient: als inicis s’hi va reunir una temporada la Plataforma en Defensa del Solsonès, una entitat que poc temps després es dissoldria i que va un puntal molt important en la lluita contra projectes com la urbanització projectada a Prat Berlà (Port del Compte), la Falconeria d’Odèn… Més enllà de la PDS la Fura ha mantingut un clar compromís en la defensa del territori, qüestionant posant a debat el projecte de dos parcs eòlics a la Torregassa i un altre a Pinós per part d’Endesa, organitzant xerrades i actes a favor del decreixement econòmic, o exigint la recollida de la brossa orgànica, entre d’altres.

Construint els Països Catalans: al primer any de vida hi va haver la Campanya Unitària per l’Autodeterminació (CUA, una campanya de rebuig a l’Estatut d’Autonomia i qualsevol de les seves reformes i a favor del dret a l’Autodeterminació. És només un exemple de la voluntat d’alliberament dels Països Catalans que té el Casal Popular la Fura, destaca també la participació en l’organització de la Consulta Sobre la Independència, que ha servit per fer veure la voluntat de molts catalans d’exercir el seu dret a decidir.

Solidaritat: un dels casos més destacats va ser la campanya de suport al jove de Torà que va ser detingut i torturat sota la llei antiterrorista, la Fura va fer actes de suport per aconseguir finançament i per difondre el cas i la situació del Jordi. Cal destacar també la jornada de suport a la població Oaxaca, els actes de suport als encausats per cremar fotografies del rei, al Franki de Terrassa, a l’Amadeu Casellas…
Mira també:
http://lafura.ppcc.cat/
http://riuamunt.info/?p=1835

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat