Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia
Tancada a Móra d'Ebre contra el cementiri nuclear a Ascó
24 gen 2010
Els membres del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre han anunciat que es tancaran des d'aquesta tarda i fins al dimarts a la seu de l'administració, a Móra d'Ebre (Tarragona), per pressionar l'Ajuntament d'Ascó (Tarragona) i aconseguir que no voti a favor d'emplaçar un cementiri nuclear.
logo_canc.jpg
maniasco1.jpg
maniasco2.jpg
Unes cinc mil persones segons els organitzadors i unes mil dues-centes segons els Mossos d'Esquadra, han participat aquest diumenge en una manifestació a Ascó per demanar que l'ajuntament d'aquesta localitat no presenti la seva candidatura per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC), on es dipositaran els residus radioactius de totes les centrals nuclears espanyoles.

La marxa estava convocada per la Coordinadora Anti-cementiri nuclear de Catalunya (CANC) s'ha desnvolupat en un ambient festiu però a la vegada reivindicatiu. Els manifestants han fet un recorregut d'uns 15 minuts, des de la Rambla de Catalunya fins a la porta de l'Ajuntament, on han corejat consignes com les de "Ascó, Catalunya diu que no" i "Alcalde dimissió". Aquesta tarda els membres del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre es tancaran a la seu per demanar que l'alcalde d'Ascó voti en contra de la instal·lació del magatzem nuclear.
El portaveu del CANC ha demanat a Montilla que deixi d'actuar com a ministri espanyol d'Energia i que faci de president, trencant el seu silenci per a posicionar-se amb les veus presents avui a Ascó contra el magatzem nuclear.

A l'acabar la manifestació, els membres del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre han anunciat que es tancaran des d'aquesta tarda i fins al dimarts a la seu de l'administració, a Móra d'Ebre (Tarragona), per pressionar l'Ajuntament d'Ascó (Tarragona) i aconseguir que no voti a favor d'emplaçar un cementiri nuclear.

Recordem que l'Ajuntament d'Ascó té previst aprovar dimarts que ve en un ple extraordinari la presentació de la seva candidatura per acollir l'ATC, instal·lació a la qual ja opta oficialment la localitat de Yebra (Guadalajara). Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ja ha advertit que si l'alcalde i els regidors d'Ascó (militans de CDC) voten afavor, el partit els obrirà un expedient.

Dimecres l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals nuclears (AMAC) formalitzarà la candidatura d’Ascó per a la instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que ha de rebre els residus radioactius de tot l’Estat espanyol. Per aquest motiu s’ha convocat una concentració anticementiri nuclear davant la Generalitat de Catalunya a Barcelona a les 20h.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Tancada a Móra d'Ebre contra el cementiri nuclear a Ascó
24 gen 2010
El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre iniciarà a les 17.00 hores d'avui una tancada a la seu de la institució en protesta perquè la localitat d'Ascó vulgui ser candidata a acollir el magatzem temporal centralitzat (ATC) nuclear que projecta el Govern.

El president d'aquest consell comarcal, Bernat Pellisa, ha indicat a Efe que tant ell com els nou restants membres de la institució -deu en total-, iniciaran la tancada a les 17.00 hores d'avui, i que prolongaran aquesta mesura fins dimarts que ve, dia 26, a les 11.00 hores, quan està convocat el ple extraordinari de l'Ajuntament d'Ascó que aprovarà que aquesta localitat sigui candidata a acollir l'ATC.

"Ahir a la nit vam aprovar -ha assenyalat Pellisa- tancar-nos els deu a la seu del Consell i seguirem treballant per tractar que es desconvoqui el ple d'Ascó. A més, altres càrrecs locals ens han confirmat que també s'uniran a la tancada".

Pellisa espera amb aquesta mesura de força dissuadir la corporació d'Ascó, localitat on avui s'han manifestat més de 6.000 persones per expressar la seva negativa que aquest municipi, d'uns 1.500 habitants, aculli l'ATC.
Re: Tancada a Móra d'Ebre contra el cementiri nuclear a Ascó
26 gen 2010
L’Estat espanyol va inaugurar la seva primera central nuclear en plena època del “desarrollismo” franquista, concretament l’any 1968, tan sols una dècada després que es construís la primera central nuclear del planeta. És obvi, doncs, que l’elecció d’utilitzar l’energia nuclear per a la producció elèctrica i les conseqüències de la gestió dels residus radioactius d’alta activitat és només de l’Estat espanyol. En el cas dels residus, fa més de 40 anys que se n’estan generant sense tenir cap pla per a la seva gestió.

L’Estat espanyol ha actuat de manera irresponsable en aquesta qüestió, autoritzant una activitat industrial que genera residus radioactius d’alta activitat sense haver-ne previst prèviament la seva gestió. Sense un pla de gestió dels residus, qualsevol indústria podria operar i tenir llicència d’activitat.

Pel que fa a la gestió de residus radioactius, una premissa important és el de la “concentració i el confinament”. Això vol dir que és preferible tenir un únic dipòsit controlat que diversos dipòsits repartits pel territori. Té menys impacte, és més econòmic i de més fàcil gestió.

Aquestes setmanes el govern espanyol està recollint candidatures de municipis que es presentin voluntaris per allotjar el futur cementiri nuclear de tots els residus nuclears d’alta activitat de l’Estat, però s’està passant per alt que segons la normativa europea una decisió d’aquestes característiques obliga a tenir en compte un territori més ampli que no pas el directament afectat per una instal·lació d’aquest tipus.

Davant d’aquesta suma de despropòsits, Catalunya ha de rebutjar de totes totes la ubicació d’un dipòsit destinat a allotjar els residus radioactius de tot l’Estat espanyol. I no ha de caure en la trampa de territorialitzar les centrals i parlar de residus de les “centrals catalanes”. Degut a l’elevada interconnexió de la xarxa elèctrica, les centrals nuclears ubicades a Catalunya formen part del sistema elèctric espanyol i l’electricitat produïda en elles no és només per a Catalunya, sinó per a tot l’Estat.

Què fem amb els residus nuclears a Catalunya, doncs? Retornar-los a Espanya (són residus originats per una planificació energètica pre-democràtica) i cessar gradualment la producció de nous residus i d’electricitat mitjançant la fissió atòmica al Principat. A nivell estatal les nuclears tenen una contribució d’un escàs 18%, per tant, la seva contribució és substituïble mitjançant fonts renovables a mig termini.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more