Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
President de Veneçuela: “L'Estat Burgès ha d'extingir-se i ha de nàixer el nou Estat Social, Proletari i Socialista”
24 gen 2010
“Anem pel camí correcte, com Bolívia i Equador van pel camí correcte, com Cuba des de fa estona: pel camí del Socialisme, el camí de l´enderroc del capitalisme salvatge”. Així va parlar el president veneçolà en un acte a Bolivia festejant l´inici del segon mandat presidencial d´Evo Morales.
En un acte multitudinari en la capital de Bolívia, Hugo Chávez va defensar aquest divendres la necessitat d'acabar de desmuntar les bases de l'Estat burgès i capitalistes al continent americà, i construir el Socialisme, perquè la justícia social i la igualtat entre els ciutadans siguin els principis que facin de guia per al destins dels pobles.“A l'Estat Burgès hem d'acabar de desmuntar-lo, ha d'extingir-se i nàixer el nou Estat Social, Proletari i Socialista. Només així assolirem les grans metes que ens hem traçat”, va dir el Cap d'Estat veneçolà, davant més de 30 mil bolivians i bolivianes que van participar en la batejada Festa Plurinacional a l'estadi Hernando Siles, després de la cerimònia de jurament del segon govern d´Evo Morales.Chávez va estendre el que va qualificar de “la felicitació més esplendorosa i solidària” del poble veneçolà a tota la ciutadania de Bolívia per aconseguir aquest dia històric.Acompanyat pels seus homòlegs d'Equador, Rafael Correa, i de Bolívia, Evo Morales; així com del vicepresident de Cuba, el comandant Ramiro Valdés, va dir que els pobles sud-americans són -a més de germans- el mateix poble.“És necessari insistir en aquest codi: nosaltres som el mateix poble, conformem la mateixa i única pàtria, aquesta pàtria nostra; de la nostra-amèrica deia Martí; d'aquesta Sud-amèrica, d'aquest Carib. Una sola pàtria que havia mort perquè l'havien decapitat”, va explicar davant els milers d'espectadors que van aplaudir la presència del mandatari veneçolà.Hugo Chavez va recordar que en aquesta segona dècada del segle 21, gairebé totes les repúbliques alliberades del jou imperialista espanyol festejaran el Bicentenari de la independència i de la llibertat política.
Fent un breu resum de la història de l'alliberament de Bolívia, gràcies als esforços de personatges com Bolívar o Sucre, va advertir que el Gran Mariscal de Ayacucho va haver de xocar amb l'oligarquia boliviana que frenava tot intent de revolució social. “Llavors Sucre ho va dir en una frase memorable: quan els pobles de la nostra Amèrica van anar-se a la guerra per assolir la seva independència, a més de la seva llibertat també ho van fer per la justícia, per la igualtat; perquè ambdues, la llibertat, justícia i la igualtat són germanes inseparables. La una sense les altres no tindria sentit, i s'hagués perdut llavors tot l'immens esforç de la independència”.“I això va ser el que va passar i el Pare Bolívar, en la seva tragèdia, ho va dir també: he llaurat al mar”.Chávez va manifestar que el visionari Bolívar va deixar un gran repte als pobles americans: “en els seus discursos, plens de frustració, va dir que el gran dia de la nostra Amèrica encara no ha arribat, però va agregar: volant entre les pròximes edats veig a aquestes immenses terres lliures, igualitàries, pròsperes, per mostrar-li al món antic la majestat del món modern”.

Fracàs de l'Estat burgès ha produït misèria i pobresa:Chávez va recordar que actualment, gran part dels pobles sud-americans han girat cap a l'esquerra progressista, triant a governs no capitalistes, que estan treballant pels seus ciutadans, en un esforç històric per treure'ls de la pobresa i la misèria on es trobaven. Va lloar els assoliments de la Revolució indígena boliviana, entre altres, la disminució de la pobresa. “ I com que el poble exclòs té ara un govern que l´atén en salut, educació, ocupació, seguretat social”, va dir a l´estadi de la capital boliviana.Va comparar la situació amb Veneçuela, país que des de finals del segle 19 va descobrir el petroli i va començar a tenir a partir de 1925 una riquesa petroliera sense precedents, però que no va redundar en benefici de les grans majories. “A partir de 1925 i fins a 1970 va ser el primer exportador mundial de petroli, i malgrat tot això, al 1996, a Veneçuela de cada 100 persones, 70 vivien en pobresa i quasi 40 en situació de misèria”.“Avui, després de 11 anys de Revolució Bolivariana i Socialista, hem disminuït a menys de la meitat: anem rumb al 20% i la misèria prop del 6%. Estem lluny de la meta, però sens dubte anem pel camí correcte. Com Bolívia i Equador van pel camí correcte; com Cuba va pel camí correcte des de fa estona: el camí del Socialisme, de l'enderroc del capitalisme salvatge”.La lluita Bicentenària del Segle 21:Ovacionat per milers de persones, Chávez va dir que en aquest nou segle, després de 200 anys de la lluita independentista, els llibertadors llatinoamericans han tornat per enfrontar ara altres jous i contra un model capitalista que va suplantar al vell imperi espanyol. “Avui han ressuscitat en col·lectiu, i aquí estan, en el poble de Bolívia, en el poble de Cuba, en el poble d'Equador i de Veneçuela”. Va assegurar que amb les Revolucions de Bolívia, Equador i Cuba, els pobles no cauran en la mateixa situació en la que es va diluir el procés independentista de fa 2 segles. “Hem arribat aquí per a vèncer”, frase que va atronar tot l´estadi.“M'acomiado amb el cor, amb el crit del Ché i de Fidel: Pàtria, Socialisme o mort: nosaltres vencerem!”, va puntualitzar enmig de l'aplaudiment del públic.


VTV

This work is in the public domain

Comentaris

Re: President de Veneçuela: “L'Estat Burgès ha d'extingir-se i ha de nàixer el nou Estat Social, Proletari i Socialista”
24 gen 2010
i sense ganes de buscar polèmiques estèrils, jo estic amb venezuela i el seu projecte bolivarià, però em causa unes contradiccions enormes el fet de veure les excel.lents relacions que té Chávez amb règims autoritaris, masclistes i homòfobs com Iran, com collons es pot justificar això, si Iran és l'antítesi al k hauria de ser una revolució alliberadora?
algú em pot contestar sis plau!?
Re: President de Veneçuela: “L'Estat Burgès ha d'extingir-se i ha de nàixer el nou Estat Social, Proletari i Socialista”
24 gen 2010
Hugo Chávez: el socialista devaluador
Les esquerres i la seva visió del món
24 gen 2010
"Fracàs de l'Estat burgès ha produït misèria i pobresa"

Greu error d'anàlisi, doncs l'Estat Burgès no ha fracassat sinó triomfat. Com es pot vincular la crisi o fracàs dels pobres amb el fet que la burgesia fracassi?
L'èxit del capitalisme es nota sobretot quan hi ha gent immensament rica, i és coherent amb què la majoria sigui pobra.
Re: President de Veneçuela: “L'Estat Burgès ha d'extingir-se i ha de nàixer el nou Estat Social, Proletari i Socialista”
24 gen 2010
evindetment es contradictori tenir aliances amb Iran, però es una necessitat de fer una aliança anti-imperialista, sino com han de resistir tot sols Cuba i Venezuela a les agressions del imperialisme?
A més, la diplomacia es aixi desgraciadament, es supervivencia.
I per cert,jo que sóc català, em preocupa més que en Chavez es reuneixi amb el rey o el zapatero sincerament, i el defenso igual, es diplomacia.
salut
Re: President de Veneçuela: “L'Estat Burgès ha d'extingir-se i ha de nàixer el nou Estat Social, Proletari i Socialista”
24 gen 2010
Mai tants han viscut tan bé com amb l'economia de lliure mercat. Amb els règims anteriors a aquest hi havia moltíssima més misèria i menys llibertat. Per altra banda, els experiments con el prova el Sr Chavez com a alternativa a la llibertat de mercat tots sabem com han acabat: en dictadures sanginàries i més misèria.

Liberalsime o barbàrie.
Sindicat Terrassa