Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal
Tallers sobre decreixement
19 gen 2010
Tallers sobre decreixement
Resulta evident el fet que la societat de creixement ha superat els seus límits. Aquest model, no és desitjable des d'un punt de vista ambiental i social, ja que es troba construït sobre la misèria de la major part dels sers humans i sobre el deteriorament de l'entorn de què depenem. L'actual crisi va ser causada pel ser humà, correspon i és la facultat de la humanitat ser artífex de les solucions.

Podem viure sense capitalisme. I anem a fer-ho. El gran repte del decreixement en els països enriquits és aprendre a produir valor, llibertat i felicitat reduint significativament la utilització de matèria i energia, així com els residus. Aquests Tallers, el dissabte 30 de gener i 27 de febrer del 2010, es dediquen sobretot a investigar, comunicar i crear alternatives, eixint del discurs exclusivament crític.



En aquest interés, SODEPAU I ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE VALÈNCIA volem animar-vos a participar.



TALLER I

Dissabte, 30 de gener de 2010. De 10 a 13,30 hores.


* Història de l’ecologisme social i polític

* La vessant francesa; la vessant italiana

* Enfrontant el productivisme i el creixement continu

* Un clamor en mig de la societat de consum

* Construint una cultura de la suficiència

* Ecofeminisme

* Indigenisme ecològic: l’harmonia i el “bon viure”

* Qüestionant el desenvolupament sostenible



* Conceptes clau del decreixement

* Elements d’una societat del decreixement

* Factors de l’ecologisme polític i del decreixement imprescindibles per a una esquerra alternativa.



Per a inscriure's:

SODEPAU. Tfn.: 96.3917694 VESPRADES DE 18 A 20 HORES

ECOLOGISTES EN ACCIÓ. valencia ARROBA ecologistesenaccio.org




cont,



Manifest de València

Menys per a viure millor: “decréixer” amb criteris d'equitat

Fa deu anys, centenars de grups ecologistes de tot l'estat vam decidir sumar esforços per a multiplicar la lluita contra el deteriorament ambiental i social i impulsar la construcció d'alternatives que permeteren caminar cap a la sostenibilitat i la justícia. Naixia així Ecologistes en Acció. En el nostre document fundacional destacàvem el moment crític que vivia l'espècie humana i denunciàvem els efectes sobre l'entorn i l'aprofundiment de les desigualtats que causava el sistema socioeconòmic imposat per Occident.
Deu anys després podem comprovar que a escala planetària quasi tots els factors fonamentals per a la vida han anat a pitjor: el clima, l'aigua, l'alimentació, la biodiversitat, la qualitat de l'aire, l'accés a recursos, l'articulació social i comunitària...
La humanitat viu canvis sense precedents i cada vegada més accelerats. En els últims 50 anys, els sers humans han transformat els ecosistemes més que en cap altre període de temps comparable de la història humana. No obstant totes les persones depenem de la natura i dels serveis dels ecosistemes per a poder portar una vida digna, saludable i segura. A més, només ara s'estan posant de manifest els verdaders costos associats amb els suposats beneficis d'aquesta transformació a favor d'una minoria de la població mundial.
Ecologistes en Acció recorda que el canvi climàtic avança sense que les actuacions del poder econòmic i els governs desemboquen en una reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle; s'ha posat en perill la producció d'aliments; la biodiversitat disminueïx a un ritme esgarrifós, desapareixent així potencials solucions a malalties, plagues o altres problemes; els recursos s'esgoten, amb especial menció als combustibles fòssils, dels que depén ara mateix el sistema econòmic global; l'accés a l'aigua cada vegada es complica més; i a més, la crisi ambiental es dóna en unes circumstàncies de desigualtat social cada vegada més aguditzada. La crisi és, per tant, ecològica, però també política, econòmica, cultural i social. La crisi ambiental és una crisi moral d'institucions polítiques, d'aparells jurídics, de relacions socials injustes i d'una racionalitat instrumental en conflicte amb la trama de la vida.
Els tímids i escassos avanços en la conscienciació ambiental i en les polítiques posades en pràctica no guarden relació amb la gravetat del problema que tenim davant. Seguim sense afrontar l'element central de la crítica ecologista des de fa diverses dècades: el conflicte bàsic entre, d'una banda, un planeta Terra amb recursos limitats i finits i, d'un altre, un capitalisme globalitzat, basat en la necessitat creixement i acumulació constants, que produeïx un consum energètic a l'alça, i s'ancora en la idea de creixement “sense fi”.
Els recursos que els sers humans utilitzem cada any com a font de materials i energia i com a embornals de residus superen fa temps la producció anual de la Terra. Els càlculs de petjada ecològica mostren que hem sobrepassat els límits que el planeta imposa i ho hem fet a costa de les generacions del futur i de les injustes desigualtats socials en el present, Violant sistemàticament els drets humans de la majoria en el món.
El creixement econòmic, basat en un ús creixent de recursos i en una ingent generació de residus, tal com dèiem fa deu anys, continua sent un problema en un món finit i no un indicador de progrés. Després d'algunes dècades de malbaratament frenètic, els efectes són palpables per a tot el món: desorde climàtic, guerres pel petroli, conflictes per l'aigua, milers de milions de persones empobrides i abocades a emigrar, extinció massiva d'espècies, amenaçant encara més el nostre propi benestar, creixent dificultat d'accés als aliments que afecta en major grau a les persones més empobrides, ciutats contaminades en les que respirar malalta, desocupació i precarietat que augmenten per la crisi financera mundial, estrés, ansietat...
A fi del creixement econòmic, el treball productiu ha sigut portat al màxim culte i va ser acceptat com el “millor que et pot passar”, mentres el treball reproductiu va ser invisibilitzat i generalment dut a terme per dones. El primer ha comportat l'augment de la producció i l'hiperconsumisme. El segon, en canvi, ha tingut com a valor principal l'atenció de la vida. Sota aquesta lògica de domini del productiu, cada vegada es dedica més temps a realitzar treballs que, lluny de cobrir realment necessitats, estan associats a l'estrés, al malestar i a la impossibilitat de portar una vida digna i feliç.
Per a Ecologistes en Acció resulta evident el fet que la societat de creixement ha superat els seus límits. Aquest model, no és desitjable des d'un punt de vista ambiental i social, ja que es troba construït sobre la misèria de la major part dels sers humans i sobre el deteriorament de l'entorn de què depenem. El creixement econòmic no es relaciona unívocament amb el benestar. La guerra o la malaltia, per exemple, són importants negocis que creen creixement monetari, mentre que els seus efectes generen destrucció, dolor i mort.
Ecologistes en Acció considera que decréixer en la despesa global d'energia i materials, així com en la generació de residus no és senzillament una opció, és una necessitat que imposa un planeta amb recursos limitats. Òbviament, qui pot decréixer és qui gasta de forma majoritària els recursos i genera els residus, és a dir, els països més enriquits.
En aquesta reducció de pressió sobre els recursos naturals i els embornals del planeta, la tecnologia i l'ecoeficiència podrien jugar un paper important. No obstant, sent ambdós necessàries, no són suficients. Els exemples d'augments de gasto de matèria i energia associats a la millora de l'eficiència i al progrés tecnològic són nombrosos: mitjans de transport més moderns i eficients permeten l'increment de les distàncies que es recorren; el desenvolupament de l'electrònica crea milers de nous productes que es consumixen en massa; l'estalvi en combustible de cotxes que consumeixen menys queda anul·lat davant de l'augment de la quantitat de cotxes.
Per tant, a l'ecoeficiència li hem d'afegir una reducció significativa. Si les persones volem portar una vida decent en el futur, en un entorn sense violència i en condicions d'equitat, hem de preguntar-nos com reconduir l'estil de vida, de producció, de consum, de transport, d'ocupació del territori, de concentració de poder, cap a la sostenibilitat... Un horitzó de sostenibilitat ambiental i justícia social requerix accions, no sols tècniques, sinó fonamentalment polítiques que suposen canvis radicals.
Per a començar aquest camí és necessari realitzar una revisió dels nostres valors: prioritzar la cooperació davant de la competència, la solidaritat davant de l’egoisme; adaptar les estructures econòmiques i productives al canvi de valors; ajustar la producció i el consum essencialment a escala local; revitalitzar els mons rurals; reduir la mobilitat motoritzada; redistribuir amb criteris ecològics i d'equitat l'accés a recursos naturals i les riqueses; limitar el consum a les capacitats de la biosfera; basar el nostre consum energètic en el sol; tendir cap a béns que duren, que es puguen reutilitzar, reparar i conservar; i reciclar en totes les nostres activitats.
Açò no pot ocórrer sense un replantejament del concepte de treball, de manera que servisca realment per a cobrir necessitats i que incloga el productiu i el reproductiu, perquè, prioritzant sempre aquelles tasques que cuiden la vida, puga ser repartit per igual entre totes i tots.
Ecologistes en Acció considera que si l'actual crisi va ser causada pel ser humà, correspon i és la facultat de la humanitat ser artífex de les solucions. El gran repte del decreixement en els països enriquits és aprendre a produir valor, llibertat i felicitat reduint significativament la utilització de matèria i energia, així com els residus. Es tracta d'aprendre a viure millor amb menys per a poder passar d'una cultura de guerra amb els territoris i el conjunt dels sers vius a una cultura de pau que permeta construir una altra forma d'estar en el món. En aquest interés ens reafirmem i tornem a trobar el motiu de la nostra unió deu anys després.

València a 9 de desembre de 2009






TALLER II

Dissabte, 27 de febrer de 2010. De 10 a 13,30 hores


El nivell micro: les accions de cadascú


El nivell meso: el compromís social - la projecció movimentista


El nivell macro: la lluita política i social


Bases i elements d’una societat postcapitalista


L’ecosocialisme



Lloc: SODEPAU Carrer Carnissers, 8 baix. València.


ORGANITZEN:

SODEPAU I ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE VALÈNCIA

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat