Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: antifeixisme : corrupció i poder : ecologia : guerra : dones
Comença l'any amb Cultura Obrera nº33
19 gen 2010
Com cada dos mesos surt Cultura Obrera, una publicació de reflexió i de lluita de l'illa de Mallorca.

Un any més, arriba l'esperat calendari del nostre periòdic. En ell podreu trobar un resum en imatges d'alguns esdeveniments de protesta i transformació que s'han dut a terme al llarg de l'any 2009. Podeu adquirir-lo al mòdic preu de 5€ als següents llocs de Ciutat: local de la CNT i l'Ateneu Estel Negre (c/Palau Reial,9), llibreria El Globo (c/Pare Bartomeu Pou, 24), Expenedoria 65 (C/Francesc Sancho,8), Llibres Mallorca (Església de Santa Eulàlia,11), llibreria Quart Creixent (c/Rubí, 5) i Tenda Ecològica.

Llegeix Cultura Obrera en www.culturaobrera.org
Aquest és un resum dels continguts que podràs trobar a Cultura Obrera de Gener/Febrer 2010:

ACTUALITAT:
- Un grup anònim realitza dues accions de denúncia pública a Manacor
A l'encara coneguda com ciutat de les perles i dels mobles, dues accions dutes a terme per un grup anònim denuncien tant la brutal ampliació de la carretera de Conies -inclosa dins el Pla de Carreteres- com que després de 34 anys encara hi ha 25 carrers de la localitat que glorifiquen el Franquisme.
- Augmenta el conreu de blat de les índies transgènic a Mallorca
Les dades publicades pel Ministeri d'Agricultura i anàlisis de camp realitzats dins la campanya Mallorca Lliure de Transgènics tornen a confirmar la presencia i l'augment de la superfície d'aquests cultius. Mentrestant continua sense fer-se pública quina és la informació de què disposa el Govern ni es convoca la comissió de bioseguretat.
- Participativa i engrescadora segona trobada de Creant Xarxa
La segona trobada de Creant Xarxa, celebrada el 7 de novembre, aconseguí un dels seus objectius bàsics: recuperar i posar en marxa la feina feta per gent de 13 grups quan feia un any. Els debats i la creació de comissions intergrupals fan que el moviment de les cooperatives de consum doni un pas qualitatiu i en compromisos.

- El Consell de Mallorca ignora les mobilitzacions ecologistes i aprova el Pla de Carreteres
El Consell de Mallorca ha aprovat un pla de carreteres continuista amb el model de depredació territorial. Tot, sense tenir en compte tota una sèrie de mobilitzacions durant els darrers mesos de 2009 convocades per l 'Assemblea de Col·lectius contraris al pla, que no fan comptes desistir. A més, denuncien la manca de credibilitat que té el Pla aprovat amb el vot de corruptes.

- La lluita per Coanegra
Des de l’any 2004 els veïns i veïnes de la Vall de Coanegra han esperat que es fes justícia i que la Conselleria de Medi Ambient fes complir la resolució segons la qual el propietari de Son Oliver havia de retirar les tanques del camí i del torrent amb les que s’havia apropiat de terrenys públics. Cansades de paraules i promeses han decidit organitzar-se per exigir que es retorni al poble el que mai se li hauria hagut de robar.

-Breus:
Assassinat un jove antifeixista rus a Moscou
Manacor també recorda Ferrer i Guàrdia en el centenari del seu assassinat
Novembre antifeixista
Octubre punk a Manacor
Segueixen activistes bascos mitjançant els seus mòbils

ESPECIAL CIMERA MINISTRES DE LA GUERRA:
- Els beneficis corporatius de l'economia de guerra
La generació de conflictes de seguretat nacional i contra el “terrorisme” serveixen d'excusa perquè arreu del món tot un entramat d'empreses, corporacions i entitats financeres es beneficiïn de les situacions de la guerra.

- El militarisme a l’Estat espanyol
Com s'explica que cada dia es gastin 50 milions d'euros en el manteniment de l'exèrcit espanyol? Les causes són diverses: la inèrcia institucional, els compromisos derivats de les aliances militars (OTAN), la influència del lobby de la indústria d’armaments i, sobretot, la persistència d’una mentalitat militarista.
- La Unió Europea i el negoci de la Guerra
- Cronologia de l'antimilitarisme recent a l'Estat Espanyol
-La gestació europea

ENTREVISTA:
“Per què es fa aquest pla de carreteres? Per acontentar UM”. Una de les cares més visibles en la lluita contra el nou Pla de Carreteres ha estat la de Bernat Fiol. Ell i el GADMA s'han implicat molt en aquesta lluita amb altres organitzacions i col·lectius de tota Mallorca. Cultura Obrera xerrà amb ell sobre aquest i altres temes d'actualitat just després de l'aprovació del Pla.

MÓN:
- Balutxistan: la lluita silenciada d'un poble oblidat
Mentre que l'ofensiva de l'exèrcit pakistanès contra els anomenats talibans a la vall del Swat va ser publicitada pels mitjans de comunicació comercials, l'ofensiva del mateix exèrcit contra els balutxis i la seua resistència no apareix enlloc. D'igual manera, Occident es permet qüestionar la democràcia a l'Iran des de les darreres eleccions presidencials, però no diu res quan aquest Estat executa balutxis sota l'acusació d' “enemics de Déu”. Ens apropem una mica a aquest poble oblidat.

FEMINISME:
- Canvio Anorèxia per Excomunicació
L’Aminetu Haidar està essent portada a tots els diaris i informatius radiofònics i televisius... Se n’està fent un seguiment aprofundit? Com sempre, sembla que no. No hi ha hagut encara cap anàlisi feminista d’aquesta situació a cap de les grans cadenes estatals. Una dona en doble situació de desempar: per qüestions de gènere i per qüestions de nacionalitat. Deixar-se morir de fam pot ésser un llenguatge alternatiu.

LABORAL:
- La CNT contra les polítiques laborals de MERCADONA
Els abusos de continu animen els treballadors/es a passar a l'acció

HISTÒRIA:
- El moviment llibertari autònom durant la Transició
El moviment llibertari durant la Transició és un tema desconegut, gairebé ignorat per la historiografia i de molt difícil estudi. En primer lloc, difícil per l’escassesa de documentació que han deixat i per la inexistència d’arxius i, finalment, per la no continuïtat de la majoria dels grups llibertaris fins a avui dia.

OPINIÓ:
- Anarquisme i responsabilitat
L'autor reflexiona sobre la importància que per a ell té el compliment dels compromisos individuals, valora les conseqüències de la irresponsabilitat i la incoherència i assenyala possibles causes d'alguns fracassos de nombrosos col·lectius llibertaris actuals.

CULTURA:
- Cinema: Crònica d'una injustícia. “Sacco i Vanzetti” de Giuliano Montaldo.
- Música: Fameliars, aire fresc de la veïna Eivissa. “Construcciones y reformas” de Fameliars.
- Llibres: Reivindicant el passat per afrontar el futur. “Naturaleza, Ruralidad y Civilización” de Félix Rodrigo Mora.

CONTRAPORTADA:
- Copenhaguen: els doblers o la vida
L'accidentada cimera acaba sense deixar satisfet a ningú.

I MÉS:
- Editorial
- Agenda anticapitalista i contracultural
- (Sa)tira crítica

NOTA DE REDACCIÓ:
A partir d'aquest número 33 de Cultura Obrera el periòdic passa a tenir 16 pàgines de manera permanent. Els canvis quant a maquetació dels darrers números havien significat una retallada en la llargària dels articles. Així, com continuem amb moltes coses a dir i amb ganes de dir-les, prenem aquesta decisió en la línia d'anar millorant aquesta publicació que, avui com ahir, trobam ben necessària.
També volem comunicar-vos que el proper número, el 34, segurament no respectarà els terminis de publicació i distribució. La presidència de la Unió Europea i els seus ministres de la guerra han decidit venir a Mallorca a emprenyar-nos i, si en aquest tema algú ha d'emprenyar hem de ser nosaltres, els moviments socials. Per tant, com qui toca campanes no pot anar a la processó, per ventura els i les que fem el periòdic no podrem fer dues coses a l'hora.


Fem que Cultura Obrera sigui una publicació de llarga vida:
Cultura Obrera és un projecte autogestionat que no rep ni vol rebre subvencions i que no ven ni vol vendre les seves pàgines per a publicitat. Això és així perquè volem dir el que pensam sense que ningú ens condicioni. Però sobretot és així per coherència amb les nostres idees. Pensam que aquest projecte s'ha de finançar amb l'esforç i aportacions de la redacció, amb les vendes i amb la col·laboració de totes les que estam interessades en que es mantingui viu i que creixi. Cosa complicada: les despeses són moltes.
Nosaltres, per la nostra banda seguirem fent tot el que podem per què Cultura Obrera continuï el seu camí. I a tu, si creus que val la pena el que feim i que és necessari que aquesta publicació existeixi, millori i s'escampi, et demanem la teva participació. Subscriu-te aportant 10 euros anuals (si en vols aportar més ningú no t'ho recriminarà).

Subscripció Cultura Obrera:
Ingressa 10€ indicant el teu nom al número de compte de “Caixa Colonya” 2056 0011 85 4218002526.
Envia'ns les teves dades: nom, llinatges, adreça, població, CP, província, correu electrònic (o telèfon) a:
“Cultura Obrera
Llista de correus núm. 30
Costitx 07144
Balears”
O envia'ns un correu electrònic a cultura_obrera (at) riseup.net

A partir d'ara pots fer una domiciliació bancària del pagament de la teva subscripció. Només cal que ens enviïs un correu electrònic a cultura_obrera (at) riseup.net, indicant el teu nom complet, DNI i número de compte. Així, et cobrarem la renovació anualment pel teu banc, amb comoditat per tu i per la nostra gestió, i sense que et suposi cap despesa extra. Si vols cancel·lar la domiciliació també pots fer-ho a la mateixa adreça.

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicato Sindicat