Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Perruquer@s en lluita contra l'SGAE!
19 gen 2010
1_campanya_sgae.pdf
campanya_sgae.pdf (238,82 KiB)
Els perruquers es rebel·len amb ironia contra la SGAE

1. • Alguns locals de BCN pengen un cartell convidant els clients a portar els seus discos
2. • La campanya critica l’obligació de pagar un cànon per posar emissores de música

«A partir d’ara, quan vinguis a la perruqueria no oblidis portar-te la música de casa. ¡Ah! I tot original», diu amb evident sorna un pòster a la porta de la petita barberia Germans Caballé, al Poblenou. El cartell mostra una noia en una perruqueria moblada al més pur estil Cuéntame amb el cap sota un assecador amb uns enormes cascos posats i un globus de text en què es llegeix un irònic: «Jo porto vinils perquè sóc més fashion».
Aquesta humil perruqueria no és l’única en què es pot veure el mateix cartell. Es tracta de la peculiar fórmula de protesta del gremi de perruquers per reivindicar la seva oposició al contracte que la Societat General d’Autors (SGAE) els obliga a firmar per poder posar una emissora de radiofórmula al local, una obligació que consideren injusta.

La polèmica es va desfermar quan el novembre passat un delegat de la SGAE va visitar la perruqueria d’Esteban Criado, ubicada al centre de l’Hospitalet, i li va dir que per poder posar música al comerç tenia l’obligació de firmar un contracte i abonar una quota mensual de 12 euros, i el va amenaçar amb accions legals en cas que no ho fes.

CONTRACTE FIRMAT / Finalment no han estat 12 euros sinó més, uns 19 euros al trimestre. «En el moment en què el tema va saltar a la premsa, hauria d’haver-ho aprofitat i fer una recollida de firmes per denunciar la situació. A internet n’hauria recollit milers», explica Criado, que afirma que se sent indefens. «És una situació que no puc denunciar davant la llei, ja que és la mateixa llei la que diu que he de pagar», lamenta el perruquer.

«Es fiquen amb els col·lectius petits perquè no tenim força, però en canvi no s’atreveixen amb els taxistes», denuncia Criado, que va firmar el contracte al desembre, però que paga la quota des del mes de novembre. «Té efecte retroactiu, i a sobre he de pagar la quota per avançat», s’escandalitza.

Com a reacció al seu cas, i al de molts altres que reben la inesperada visita d’un delegat de la SGAE, la Federació Catalana de Perruqueria i Bellesa ha enviat als seus socis una carta en què fa una crida a tots els que rebin l’aleatòria inspecció a posar-se en contacte amb ells, per gestionar la situació. Juntament amb aquesta carta, reben també un provocador pòster com el descrit, que alguns no s’han atrevit a penjar, per por de convertir-se en un reclam per als delegats de la SGAE.

«Jo sóc un oient de la ràdio i les emissores que escolto ja estan pagant els drets», explica Manel Caballé, propietari de la perruqueria del Poblenou, molt sensibilitzat amb la causa. Al ser preguntat sobre si, a més a més de penjar el cartell, pretenia anar més enllà i instal·lar el tocadiscos –cosa que no desentonaria en absolut amb l’estilisme del local– Caballé es decanta més perquè els clients portin el seu propi MP3.
Mira també:
http://www.fedcat.net
http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=679080&idseccio_PK=1022

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat