Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: un altre món és aquí : antifeixisme : globalització neoliberal : guerra
[Ahmedabad, Índia] Conferència global de la Internacional de Resistents a la Guerra ^
16 gen 2010
Secció: Desobeïx a les guerres
Conferència Internacional, Ahmedabad, Índia, 22 - 25 de Gener, 2010.
Existeix una connexió ineludible entre el desplaçament induït per la globalització, l'atur i la despulla que són el resultat de guerres internes i saqueig a les comunitats indígenes que viuen de recursos naturals. Existeix una connexió entre aquesta i les monstruoses guerres internacionals – sense importar si són combatudes a l´Afganistan, l'Iraq, el Congo o Somàlia. Per la qual cosa el major desafiament és construir aliances que siguin al mateix temps locals i globals, i que no només resisteixin les injustícies sinó que també presentin una alternativa.



Medha Patkar



La Internacional de Resistents a la Guerra (WRI-IRG) ha organitzat en cooperació amb organitzacions índies associades una Conferència Internacional que investigui els vincles entre les lluites locals noviolentes per la supervivència i el militarisme global, incloent als qui es lucren amb la guerra.



Aquesta conferència participant reunirà activistes de tot el món per analitzar el paper dels Estats i les empreses multinacionals en la privació de les comunitats locals de les seves fonts de supervivència, i per a aprendre de les experiències de resistència noviolenta als seus diferents nivells - del comunitari al global - i a les seves vàries fases, des de la prevenció del desplaçament a la planificació per a la tornada.

---------------------------------

Vincles i estratègies: lluites noviolentes i supervivència local v/s militarisme global


Howard Clark

Sempre que arriba el moment d'organitzar una Conferencia Trienal de la IRG (ara Quatrienal), busquem un tema que combini diferents elements de la nostra visió. De la mateixa forma que Gandhi va donar un gir actiu a l'antic concepte de l´ahimsa (no-ferir), convertint-lo en una “acció basada en el rebuig a ferir”, així el “no” de la IRG a implicar-se a la guerra o la preparació de la guerra ens condueix a implicar-nos i a donar suport a l'acció noviolenta en sentit ampli. En última instància ens du cap a la nostra intenció de crear moviments per a la transformació social noviolenta.



El tema de la Trienal d´Ahmedabad a 2010 juxtaposa les lluites noviolentes pel sustent - és a dir, resistència noviolenta de les comunitats a les amenaces locals – amb les forces globals que confronten aquest perill, i en particular l'oposició a nivell global al militarisme. Hi ha moltes diferències en aquestes diferents lluites. Una campanya d'una comunitat per la seva pròpia supervivència i dignitat té un caràcter molt distint al d'una campanya de persones que decideixen implicar-se en el desmantellament de maquinària de guerra. D'alguna manera la solidaritat creada per la unió – d´ allò local i mudial, la comunitat que el seu sustent està en perill amb aquells cridats a qüestionar les estructures de poder de la seva pròpia societat – pot constituir un contrapoder per a desafiar, potser resistir i algun dia detindre les forces de destrucció.



La història de l'acció noviolenta – i naturalment la resistència a la guerra – es caracteritza per aquesta dinàmica dual: d'una banda comunitats locals resistint-se a les imposicions dels seus dirigents i per un altra un sentit d´allò global, d'una humanitat comuna que transcendeix fronteres i travessa les estructures de poder jeràrquic.





El programa de la conferència



La sessió d'obertura a Ahmedabad estarà a càrrec de dos crítics contra les polítiques de la globalització capitalista de l´Índia, probablement Arundhati Roy i Ashish Nandy. Les altres tres sessions plenàries tractaran els assumptes de “Mineria: una amenaça a les comunitats, una contribució a la guerra” amb un conferenciant provinent de la lluita contra la mina de bauxita Vedanta a Orissa, Índia; “Lluita per la terra” amb Maguiorina Balbuena conferenciant paraguaiana de Via Campesina, una xarxa mundial amb la que la IRG no ha tingut massa contacte directe fins ara i “Aliances transnacionals: el seu paper en la lluita noviolenta”, amb Medha Patkar que aconseguí protagonisme a la campanya contra els embassaments de Narmada. No obstant, la major part del temps de la conferència s'emprarà en tallers en els que els participants tindran ocasió de contribuir des de les seves experiències.



Aquesta Trienal serà la tercera celebrada a l'Índia. Es reuniran a la ciutat d´Ahmedabad al Gujarat Vidyapith, una universitat fundada pel propi Gandhi i que el seu més gloriós assoliment va ser probablement ser clausurada en tres ocasions durant les campanyes de desobediència civil dins la lluita per la llibertat de l´Índia. Les altres dues seus són resultat de dues èpoques distintes de lluita noviolenta – el Gujarat Sarvodaya Mandal, fundat a la dècada de 1950 per coordinar la campanya de Bhoodan (donació de terra) dirigida per l'hereu “espiritual” de Gandhi, Vinoba Bhave, i el Sampoorna Kranti Vidyalala (Institut per a la Revolució Total), fundat per Narayan Desai a la dècada de 1970 per a convertir el moviment noviolent contra l'estat d'excepció imposat per Indira Gandhi en un moviment per una revolució total. Tots tres segueixen implicats de prop en diferents tipus de moviments noviolents. Aquestes seran les seus formals. Informalment, no aniríen a l´Índia de no ser per tres esvalotadors de moviments de base que viuen als poblets de Gujrat – Swati Desai, Michael Mazgaonkar i Anand Mazgaonkar. A més de la conferència, hi haurà una excursió per visitar projectes noviolents als voltants d´Ahmedabad, que al passat van ser escenari de revoltes comunals mortals, i tindrem ocasió d'organitzar viatges d'estudi més lluny.



Más que una conferència



Una Trienal de la IRG és més que una conferència. Això és, per descomptat, part del treball continu de la IRG. Les idees que debatem haurien de proveir de cooperació i acció. Les persones amb qui ens reunim es converteixen en col·laboradors i així la nostra xarxa creix en nombre i en eficàcia. Les Trienals segueixen sent un mitjà fonamental en el nostre esforç per construir una comunitat transnacional de resistents que es donen suport mútuament i amplificar el missatge de qualsevol part de la nostra xarxa cap a la resta del món. Per això activistes d'Austràlia des del sud fins a Finlàndia pel nord estan recaptant fons que permetin la participació de les persones amb les quals ells treballen en altres països, i per això també Patrick Sheehan-Gaumer a Nova Anglaterra, EUA, correrà una marató per a recaptar els diners que li permeti participar a ell i a alguns més.



A més del que està a l'agenda, intentem aprofitar el temps quan tants de nosaltres i de tants països ens ajuntem. Sovint la gent comenta que la millor part d'una conferència és el que succeeix fora de les sessions, dins la cua de l'esmorzar, per les nits, etc. Això pot ser cert a les conferències de la *IRG, però a Ahmedabad farem el que puguem per fer les pròpies sessions interactives – per exemple, proposem començar cada dia amb un grup de gent que prepari un “teatre de notícies” (una de les tècniques relacionades amb el Teatre dels Oprimits, d'Augusto Boal) sobre les notícies de cada dia.



Jo tenia 22 anys quan vaig assistir per primera vegada a una Trienal, al 1972, i em va causar una gran impressió. No per la qualitat dels debats – per a ser sincer, era bastant irregular. Ni tampoc per donar-me l'oportunitat de passar un temps amb alguns activistes llegendaris sobre els quals havia llegit i alguns presos recentment alliberats. Primer, estava impactat per la sensació “de trobada”, de trobar a la persona de darrera d'una adreça. Segon, estava impressionat per la força del sentiment – quan ens preocupem per aquest treball, per la nostra causa en comuna i més enllà d'això per cadascun dels altres, per les persones que a malgrat de totes les nostres dificultats continuàvem seguint endavant – hi ha punts persistents entre els resistents a la guerra! Espero que tots els que assisteixin per primera vegada a una Trienal a Ahmedabad tinguin el mateix tipus d'experiència.



Revisant la llista de participants ja apuntats, veig diversos noms de persones que realment tinc ganes de veure. Les raons són vàries. Amb alguns és per descobrir “com vas fer això?” o fins i tot “com et vas sentir al fer això?” i sempre “què va passar després?” o “què podem esperar ara?”. Amb alguns és que vénen de llocs on les fonts de notícies i inclús les fonts dels propis moviments ens deixen insatisfets: Rafael Uzcategui de Veneçuela és un bon exemple, algú en qui la IRG ha confiat com un punt de referència antimilitarista enmig de tota la propaganda a favor i en contra de la “revolució Bolivariana” de Chávez.



Com organització, per a la IRG la Trienal és un moment vital de renovació – és el moment que nous membres arriben al Consell, potser nous projectes s'engeguen i quan junts mirem de nou als desafiaments que tenim davant.




PROGRAMA



16.00 – Dia 1: Sessió d'obertura



* Benvinguda per Sudarsam Iyengar, vicerector de Gujarat Vidyapith

* Ponents: Arundathi Roy i Ashish Nandy

* Cap a una conferència participativa

a) Aquí està la notícia

* Missatge audiovisual d'activista de la IRG a la Marxa de la Llibertat per Gaza

* Introducció al “teatre periòdic” i exemple/s

b) Exercici introductori entre participants



Dia 2: Desplaçament, “desenvolupament” i militarisme



09:30: Sessió de matí

a) Aquí està la notícia – 10 minuts



b) Introducció als/les reflectorxs



Mineria – amenaça per a les comunitats, motor per a la guerra

Ponent: Samarendra Das sobre la mineria a Orissa

Comentadora: Elavie Ndura de Burundi/EUA



14.30: Tallers de la tarda



Tallers:



* Mineria motor per a la guerra (seguint la sessió del matí): Samarendra Das, Felix Padel i Minis Minerals & People

* Desplaçament i comunitats indigenes: Firu de Trencant Files sobre Maputxes a Xile, Nandini Oza & Shripad Dharmadhikari del moviment Salvem Narmada a l´Índia i Rosa Moiwend de Papua Occidental

* Desplaçament de gent i temes agraris a causa de guerres i la lluita de comunitats: Saibou Issa del Camerun

* Bases militars i desplaçament: Wilbert van der Zeijden Coordinador de la Xarxa No-Bases, Xavier Leon de la campanya contra la base de Manta a l´Equador, Park Kyung Soo de la resistència a bases militars a Corea del Sud, Alain Ah-Vee de LALIT a Maurici, Ulrike Laubenthal i Hans-Peter Laubenthal de la campanya contra el Bombodrom a Alemanya, Peter Jones i les bases militars al Pacífic.

* Violència contra identitats regionals (Jammu & Caixmir, Nord-est d'Índia)

* Reclutament militar: Andreas Speck

* Què significa la Guerra “contra el *Terrrorisme” per als moviments socials: Jorgen Johansen

* Dones i desplaçament forçat pel desenvolupament: Bela Bhatia Índia and Adriana Castano Colombia

* Despesa militar versus pau sostenible amb un focus especial a l´Àsia del sud: Yeshua Moser-Puangsuwan

* Desarmament – armes petites i grups armats rebels: Subhash Kattel de South Asia Peace Alliance a Nepal i Bor Kitanoski de Peace Action a Macedònia



Dia 3: Resistència noviolenta de comunitats locals



9.30: Sessió de matí

a) Aquí està la notícia – 10 minuts



b) reflectores – 25 minuts (5 x 5 min)



Lluita agrària noviolenta

Ponent: Maguiorina Balbuena – *CONAMURI/Via Campesina Paraguay

Comentador: P.V. Rajagopal del moviment sense terra Ekta Parishad a Índia



14.30: Tallers de la tarda



Tallers

o Índia – la lluita pel dret a la terra (seguiment de la sessió del matí): P.V. Rajagopal

o Militarisme i projectes de desenvolupament energètics a l´Amèrica Llatina: Rafael Uzcategui (Veneçuela), Silvana Lafuente (Bolívia), Firu (Xile), Pelao Carvallo (Xile/Paraguai) i Xavier Leon (Equador)

o Cercadors de problemes uniu-vos: Col·lectiu Mozda

o Treball constructiu i vida sostenible com resistència noviolenta: Col·lectiu Mozda

o Accions noviolentes contra l'OTAN: Andreas Speck i Carlos Barranco de AA-MOC de l'estat espanyol

o Temes de pau a Àfrica occidental i central: Saibou Issa

o Palestina: resistència noviolenta a l'ocupació i resistents a la guerra a Israel: Mohammed Khatib i Sergeiy Sandler de New Profile a Israel

o Guies per a l'acció de Gandhi: Michael Sonnleitner i el Departament d´Investigació de Pau de Gujarat Vidyapith

o Cap a la supervivència local noviolenta: classe, pau i conversió: Milan Rai



Dia 4: Formant aliances transnacionals



9.30: Sessió de matí

a) aquí està la notícia – 10 minuts

b) reflectores 25 minuts (5 x 5)



Construint aliances transnacionals

Ponent: Medha Patkar de Narmada Bachao Andola

Comentador: Mohammed Khatib secretari del Consell de la vila de Betlem i membre de Comitè Popular contra el mur i els assentaments a Palestina



Tallers:

o Campanyes transnacionals contra els especuladors de la guerra – creant enllaços entre el moviment contra el comerç d'armes i comunitats locals: Wendela de Vries de la Campanyes Contra el Comerç d'Armes a Holanda

o El rol de l'acompanyament noviolent donant suport el retorn de comunitats desplaçades: Christine Schweitzer i Eric Bachman

o Nacionalisme i el moviment anti-feixista: Olga Miryasova de Rússia

o Índia com a poder militar nuclear i especulador de la guerra: Uma (Sanfrom ghamitra Desai Gadekar) i Surendra Gadekar

o Open source com exemple de cooperació transnacional: Michael Mazgaonkar i Andreas Speck

o Activisme i llei: Stellan Vinthagen

o Recursos per al canvi noviolent: Joanne Sheehan (WRL), Howard Clark, Vanessa Ortiz (ICNC) i Cythia Boaz (ICNC)



Plenari de clausura

o Facilitat per Dominique Saillard

o Narayan Desai, Intitut per la Revolució Total, Rector de Gujarat Vidyapith i expresident de la IRG

o Els/Les cinc reflectorxs

o Amfitrió local: Anand Mazgaonkar

o Aquesta va ser la notícia

o President de la IRG: Howard Clark



Com un final participatiu, Narayan Desai escriurà un text relacionat amb el tema de la conferència per a fer un Garba (dansa folklòrica Gujarati) que és fàcil d'aprendre i on totxs poden participar



Internacional de Resistents a la Guerra
http://www.wri-irg.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat