Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anunci :: indymedia
Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
08 gen 2010

L'agència de notícies independent (Indymedia Barcelona) és un mitjà de comunicació que neix amb l'objectiu de revelar la realitat de forma precisa, radical i directa i que es nodreix de les intervencions de totes les persones que tinguin alguna informació per compartir gràcies a la publicació oberta que permet que qualsevol persona esdevingui emissora de notícies.

En els darrers anys aquest portal d'internet ha crescut exponencialment en el volum d'usuaris i de públic, la qual cosa també ens ha exposat a totes a una inundació d'aportacions i comentaris que, més enllà del contrast i enriquiment informatiu, assetgen la comunitat de manera poc constructiva pel futur al qual moltes aspirem, pel què fa a llibertat d'expressió i informació en aquest mitjà de premsa.

La Recerca de l'equilibri entre la llibertat de publicació i la supervivència de l'eina ens ha portat a establir certs criteris de moderació, però mantenint la transparència i la publicació oberta.

El col·lectiu que dediquem tantes hores setmanals a mantenir viu el projecte no som detentors de la veritat ni de la justícia, però ens veiem constantment abocades a intervenir cada dia sobre les aportacions de publicació lliure per a evitar que es perdin uns mínims criteris bàsics, la coherència i eficàcia del node d'Indymedia Barcelona. Som conscients dels perills de les nostres intervencions i per això ens mostrem oberts a les vostres aportacions. Totes aquestes decisions han estat preses en assemblea i per consens.

Igual que des de la seva creació, a Indymedia Barcelona es continua sense esborrar articles o comentaris a menys que afectin la supervivència directa de l'eina o de les persones i la seva llibertat.

A la columna de publicació lliure es distingeix entre "Publicació moderada" i "Publicació oberta". Això significa que les aportacions que són objecte de moderació (ocultació) per part de l'equip editorial simplement passen a veure's només a la "Publicació oberta", que és la columna que NO apareix per defecte quan entres al portal, excepte que ho estableixis amb un compte d'usuari registrat.

Quan un article o comentari hagi estat ocultat, es distingeix pel color gris del títol i el motiu d'ocultació s'hi detalla segons els criteris acordats:

A) La llibertat i el respecte

  1. INSULT o VEXACIÓ al mitjà o als demés usuaris
  2. AMENAÇA de violència o opressió (publicacions diana, amenaces de mort o sofriment)
  3. IDENTIFICACIÓ: Publicació de la identitat d'una persona no pública (persona pública: qui intervé voluntàriament en actes públics; premsa, oratoria al carrer,..) [->Eliminació de la identificació, com a mínim]
  4. EXPOSICIÓ d'adreces, telèfons o altres dades de caràcter personal d'altres persones [->Eliminació de les dades, com a mínim]
  5. TITULAR-GANXO: Sense relació entre el titular i el contingut.
  6. CELEBRACIÓ o MOFA de la mort o patiment de les persones
  7. NEGACIONISME: Discurs negacionista sobre les matances massives provades amb escreix (Alemanya nazi, Espanya a llatinoamèrica, Espanya nacional 1936-, USA a Vietnam, USA a Hiroshima&Nagasaki, Croades catòliques medievals, Rwanda, Burundi, Armenis durant l´Imperi Otomà, etc.)
  8. OPRESSIÓ (que no debat) sobre característiques innates, sexuals o sociològiques de les persones (dona, sexualitats, cultura, origen, religió, aspecte físic, pobresa material, pobresa intel·lectual)
  9. VULNERACIÓ DE COPYLEFT, en manipular indegudament el contingut o l'autoria en copiar continguts
  10. PROVOCACIÓ: en atacar el mitjà o els demés usuaris sense argumentar, o sense enriquir ni contrastar la informació.

B) L'espai polític i social

  1. Article d'ORGANITZACIÓ FEIXISTA en general (nazis, falangistes, franquistes/nacional-catòliques, militaristes, feudals/nobles, policials, carcelleres)
  2. ENALTIMENT DE líders històrics FEIXISTES
  3. ENALTIMENT DE l'ús de la VIOLÈNCIA o l'OPRESSIÓ (incloent les presons, la policia, les armes i la guerra)
  4. PROJECCIÓ OCULTADORA DE LA PRÒPIA IDEOLOGIA: com els feixistes titllant de feixistes els demés.
  5. Article d'organització GOVERNAMENTAL o EMPRESARIAL
  6. POLÍTICA-FICCIÓ: política esportiva, història familiar de l'aristocràcia, telesèrie de ficció, intercanvi de despropòsits entre líders electorals
  7. SUCCESSOS SENSE ANÀLISI: Relatant una crònica sense aportar un context social ni històric.
  8. PROPAGANDA ELECTORAL (tant si és en època oficialment electoral com si no)
  9. PROSELITISME RELIGIÓS: Article d´organització religiosa i/o secta. Propaganda religiosa.

C) La supervivència del mitjà

  1. Intent de SABOTATGE d'Indymedia Barcelona o dels demés usuaris
  2. MATEIXOS DISCURSOS de qui anteriorment s'ha dedicat al SABOTATGE
  3. SUPLANTACIÓ D'IDENTITAT d'usuari, persona o organització [->Eliminació de la identificació, com a mínim]
  4. Publicació amb FINALITATS LUCRATIVES [->Eliminació de l'article sencer]
  5. REPETICIÓ d'un mateix article, o d'un comentari en el mateix fil de debat ( = duplicat).
  6. CONVERSA FICTÍCIA d'un mateix usuari utilitzant diferents pseudònims
  7. POBRESA de l'article, quan sembla més un comentari que no un article, o no aporta res.
  8. FORASENTIT o SOROLL lingüístic sobre el debat (absurds o boicot al debat sobre el tema)
  9. ACAPARAMENT de la columna de notícies que dificulta la "supervivència" dels demés articles. Desequilibri en la visibilitat i protagonisme.
  10. EXPLOTACIÓ DEL MITJÀ: publicació d'àudio o vídeo d'entreteniment/recreatiu, publicació d'adreces URL comercials [->Eliminació de l'article sencer]
  11. PICARESCA A BASE D'ENLLAÇ: basar-se en enllaçar a una altra pàgina que viola la política editorial d'IMC-BCN [->Eliminació d'enllaç, com a mínim]
  12. Publicació de PROGRAMARI INFORMÀTIC executable [->Eliminació]
  13. OBSOLET PER CORRECCIÓ del mateix autor; aquest torna a publicar l'article amb algun detall corregit.
  14. FRACÀS de la publicació (traducció automàtica inintel·ligible, corrupció de dades, comentari a base d'una URL que no funciona, redacció incomprensible)
  15. COMENTARI DESVIAT, que ha perdut relació amb el tema de l'article principal
  16. EXCÉS DE TEMES per un mateix article. Quan per exemple es publica una tira de titulars de temes dispars, i no es desenvolupen.
  17. BLOC ESPÈS de text, com 500 paraules en un sol paràgraf, que esdevé illegible.
  18. COMENTARI ORFE, que a causa de l'ocultació d'un comentari anterior, aquest perd el sentit o el context en seguir la mateixa conversa.
  19. LLENGUA NO MODERABLE: l'article no està en un idioma dels contemplats en aquest node (català, castellano, esperanto, english)
  20. FORA DE CONTEXT: Notícia o Comentari que no tenen cap interès fora del seu àmbit d'influència, i que no és pas el d'aquest lloc web.

Cal puntualitzar que la facilitat d'afegir comentaris als articles publicats té com a finalitat el permetre:

  • Aportar més informació sobre la notícia (enriquir-la)
  • Contrastar la seva veracitat
  • Traduir l'article

En algun cas és possible que un mal article no sigui ocultat quan la gent, a través dels comentaris, ja ha tombat la informació.


This work is in the public domain

Comentaris

Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
08 gen 2010
A veure si de veritat aquest punt de baix es compleix:

PROPAGANDA ELECTORAL (tant si és en època oficialment electoral com si no)

L'any que bé hi ha eleccions, Indymedia s'utiliza molt per partits comunistes també anomenats "esquerra" independentista,en època d'eleccions per demanar vots de manera encoberta anunciant actes polítics i fins o comencament de campanya.
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
09 gen 2010
I a veure si es compleix aquest:
OPRESSIÓ (que no debat) sobre característiques innates, sexuals o sociològiques de les persones (dona, sexualitats, cultura, origen, religió, aspecte físic, pobresa material, pobresa intel·lectual)

Em refereixo al post penjat fent difusió de la pedofilia.
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
09 gen 2010
Totalment d'accord. Encara que el punt que mes s'imcompleix és el de 'PROPAGANDA ELECTORAL',
sobre tot quan els que fan propaganda es reclamen 'esquerra independentista' o 'marxistes revolucionaris' i els seus submarins. A la resta, verbigracia, els 'politics sense representacio parlamentaria'; maulets, CNT, attacs, batasunis, sectaris diversos... ja ens hem acostumats a tenir-los enredant per aci 'impunemente' i casi que els trobariem a faltar si no tinguessim les picabaralles de rigor!
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
09 gen 2010
Trobo a faltar la política respecte als comentaris sionistes, els considereu negacionisme? feixisme?
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
09 gen 2010
Ja m'imagino que és complicat per correcció política i per no ferir massa les sensibilitats, però...

NEGACIONISME: Discurs negacionista sobre les matances massives provades amb escreix (Alemanya nazi, Espanya a llatinoamèrica, Espanya nacional 1936-, USA a Vietnam, USA a Hiroshima&Nagasaki, Croades catòliques medievals, Rwanda, Burundi, Armenis durant l´Imperi Otomà, etc.)

...aquí trobo a faltar alguna menció als genocidis (i demés) "comunistes" de Pol Pot a Cambotja, d'Enver Hoxa a Albània, de Stalin a la URSS, de Mao a la Xina, etc.

Ai, que se'm tiraran a sobre els "comunistes" (noti's que ho poso entre cometes)!

Seria un pas interessant que donaria Indymedia, seria molt digne, i repondria als seus presupòsits d'horitzontalitat, antijeràrquics, antiautoritaris. etc.

Salut i present-futur llibertari!
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
09 gen 2010
I proveu d'adaptar-vos a la realitat massa tard, massa influïts per dogmes d'assemblees de fa un segle (igual fins i tot del segle anterior). I la gent pel camí ja s'està organitzant pel seu compte i muntant els seus mitjans d'informació propis. Del Berguedà Llibertari a Llibertat.cat.

Indymedia (Barcelona) sí que té molt de futur, però com a reserva natural dels trolls, amb un forestal al costat de cada troll, vigilant si compleix o no els criteris de moderació.
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
10 gen 2010
- Els comentaris sionistes seran sionistes o feixistes pel seu contingut i/o si els emet una entitat feixista, no?

- Sobre el negacionisme, que no hi ha un "etc." al final?

- I al que no agrada el model, de ben segur que marxarà d'aquí cap a un altre. No serà això una "projecció ocultadora del propi troll" ?
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
10 gen 2010
Sí "Libero", però aquest "etc." al final no em satisfà, ho sento. Es parla de moltes coses abans de l'"etc." i cap ni una fa referència als genocidis "comunistes"...
Comunismes
10 gen 2010
Potser la millor solució hagués estat abreviar en 2 o 3 exemples de matances (que tu confons amb genocidis) i que fossin el més antigues possible per a evitar el debat sobre matisos.
Re: Criteris de moderació a Indymedia Barcelona
10 gen 2010
I si això es veridic i ho ha redactat Indymedia Barcelona, que ho possin a portada nO? I que ho obrin als diferents col·lectius polítics i socials que participem als mov's socials de Barcelona/Catalunya no? que crein un espai de debat on els que utilitzem IndymediaBCN correctament poguem participar i ajudar al projecte NO?
Sindicato Sindicat