Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: laboral
Guarir o infectar les ferides?
30 des 2009
Sembla que vulguin fer-nos creure que l'atur no és altra cosa que un símptoma d'una misteriosa crisi financera i que aquest símptoma es podria suavitzar donant més poder als empresaris al contractar i explotar als treballadors.
portada_097_2009.jpg
Les dretes i tots els que les envolten, no deixen de proposar una reforma laboral com solució miraculosa.

Sembla que vulguin fer-nos creure que l'atur no és altra cosa que un símptoma d'una misteriosa crisi financera i que aquest símptoma es podria suavitzar donant més poder als empresaris al contractar i explotar als treballadors.

En canvi, de moment pràcticament ningú contempla la possibilitat d'una reforma que redueixi el temps de treball, millori el salari, ampliï els drets laborals i doni més poder a les organitzacions dels treballadors dintre de les empreses.

De fet, aquestes últimes mesures serien les més adequades ja que l'atur i la crisi econòmica actual són dos fenòmens que s'han anat alimentant mútuament durant el període de gestació i esclat de la crisi i continuen fent-ho actualment.

Si fem una anàlisi retrospectiva ens adonarem que les economies industrials durant els últims 30 anys no han sabut ajustar la durada de la jornada de treball a les noves realitats:

En aquest període de temps el nombre d'hores treballades per persona ocupada pràcticament s'ha mantingut; en canvi la productivitat del treball s'ha duplicat.

L'ajustament entre productivitat i hores treballades s'ha produït a nivell individual en lloc de fe-se de manera col•lectiva. És a dir, ha crescut l'atur i la subocupació a costa de la proliferació del treball a temps parcial i dels contractes eventuals. Aquesta creixement de la precarietat laboral ha actuat com una llosa sobre els salaris i ha obligat a moltes persones treballadores a endeutar-se.

La situació hagués estat altre si els treballadors s'haguessin beneficiat dels guanys de productivitat dels últims 30 anys a través de la reducció del temps de treball i de l'increment del salari per hora treballada. Aquest és precisament l'ajustament que permetria guarir les ferides.

Però desgraciadament, suggerir això avui dia és un tabú. Resulta més fàcil recrear-se en les xifres d'atur per a justificar a continuació qualsevol tipus de proposta atribuint-li facultats curatives quant en realitat l'única cosa que farien seria infectar més les ferides.
Mira també:
http://www.loquesomos.org/joom/
http://www.loquesomos.org/joom/index.php?option=com_content&view=category&id=65

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat