|
Anàlisi :: globalització neoliberal : educació i societat : mitjans i manipulació |
Motius per deixar un altre vici: la TV/TDT
|
|
per Papi |
21 des 2009
|
A casa hem tingut diferents èpoques, anys amb televisió, i anys sense televisió. A tot l'estat ha arribat el moment de fer un pensament a cada llar i davant la campanya per la TDT tornar a decidir la conveniència d'utilitzar la Televisió a les nostres hores d'estar per casa. |
El passat diumenge, tornant d'un dinar familiar, els que vivim a casa (majors i menors d'edat) vam tenir una discussió anunciada, perquè ja la prevèiem des de fa dos o tres mesos: comprar l'adaptador TDT com a gent civilitzada o deixar que la recepció de TV es mori sola.
Aquests són els arguments que vaig plantejar al primer debat domèstic (encara no el tenim tancat) que, per molt que ens puguin resultar irrefutables, hi ha factors emocionals i socials molt difícils de contrastar amb la lògica:
A. El sistema televisiu legal forma part d'una dictadura, i la part tècnica ho demostra: la comunicació es produeix en una sola direcció, doncs el televisor parla i l'espectador només escolta.
B. L'Estat no permet competència, doncs les llicències d'emissió només les concedeix a entitats que participin activament en el manteniment de la dictadura: sobre la única veritat, sobre la única cultura, sobre la única moral, etc.
C. El grup d'emissores de televisió legal (són un mateix grup, perquè es posen d'acord en l'anterior) utilitzen les denostades tècniques de màrketing social posades en marxa per Joseph Goebbels:
1. Principi de simplificació i de l'enemic únic. Adoptar una única idea, un únic símbol; Individualitzar l'adversari en un únic enemic (com Al Qaeda).
2. Principi del mètode de contagi. Reunir diversos adversaris en una sola categoria o individu; Els adversaris han de constituir-se en suma individualitzada. (com els musulmans)
3. Principi de la transposició. Carregar sobre l'adversari els propis errors o defectes, responent l'atac amb l'atac. "Si no pots negar les males notícies, inventa altres que les distreguin".
4. Principi de l'exageració i desfiguració. Convertir qualsevol anècdota, per petita que sigui, en amenaça greu. (les notícies de successos)
5. Principi de la vulgarització. "Tota propaganda ha de ser popular, adaptant el seu nivell al menys inteŀligent dels individus als que va dirigida. Com més gran sigui la massa a convèncer, més petit ha de ser l'esforç mental a realitzar. La capacitat receptiva de les masses és limitada i la seva comprensió escassa, a més, tenen gran facilitat per oblidar".
6. Principi d'orquestració. "La propaganda ha de limitar a un nombre petit d'idees i repetir-les incansablement, presentades una i altra vegada des de diferents perspectives però sempre convergint sobre el mateix concepte. Sense fissures ni dubtes". D'aquí ve també la famosa frase: "Si una mentida es repeteix prou, acaba per convertir-se en veritat". (la publicitat comercial n'és l'estrella)
7. Principi de renovació. Cal emetre constantment informacions i arguments nous a un ritme tal que quan l'adversari respongui el públic estigui ja interessat en una altra cosa. Les respostes de l'adversari mai han de poder contrarestar el nivell creixent d'acusacions. (aquí la víctima estrella són els moviments socials)
8. Principi de la versemblança. Construir arguments a partir de fonts diverses, a través dels anomenats globus sondes o d'informacions fragmentàries. (típic quan detenen algú i l'acusen de terrorista)
9. Principi de la silencia-ció. Fer callar sobre les qüestions sobre les quals no es tenen arguments i dissimular les notícies que afavoreixen l'adversari, també contraprogramant amb l'ajuda de mitjans de comunicació afins.
10. Principi de la transfusió. Per regla general la propaganda opera sempre a partir d'un substrat preexistent, ja sigui una mitologia nacional o un complex d'odis i prejudicis tradicionals; es tracta de difondre arguments que puguin arrelar en actituds primitives. (típica víctima, els immigrants i els gitanos)
11. Principi de la unanimitat. Arribar a convèncer a molta gent que es pensa "com tot el món", creant impressió d'unanimitat. (sobren els comentaris)
D. El sistema televisiu legal forma un projecte polític de difusió ideològica sobre les actituds de l'Estat i les actituds individuals. Aquests són alguns dels pilars fonamentals de la graella de programació en relació a la política individual i estatal:
- Promoure la comprensió sobre la pitjor cara de les actuacions de l'Estat, com la violència interior (policia), i els assassinats i terror en massa a l'exterior (exèrcit). Del primer se n'ocupen les telesèries, que tenen un aspecte més social, i del segon les peŀlícules de la factoria de propaganda USA.
- Promoure actituds massives favorables a les indústries més influents, com la farmacèutica (Grip de Rumsfeld), la petrolífera (tot el dia anunciant cotxes), i una llarga llista que es podria fer.
- Pretendre que no hi ha alternativa. Tota la veritat la trobaràs a la televisió, i la millor prova és que la veritat la veuràs en imatges, i si no veus la televisió pateixes ignorància cultural davant les demés persones. D'això se'n cuiden tots els equips periodístics (en diuen informatius) amb els noticiaris, reportatges, programes de varietats (en diuen magazins).
- Controlar el concepte de felicitat. La patètica representació d'això són els concur$o$, tot i que del treball psicològic se'n cuida la propaganda comercial.
En fi, això sembla el principi d'un treball acadèmic, però és una reflexió en veu alta d'una batalla que a casa potser tinc perduda, perquè m'enfronto a una rentadora que porta anys fent neteja a totes les nostres ments.
M'agradaria llegir altres reflexions i oportunismes sobre l'ocasió de la TDT. Hi ha gent que va deixar de fumar en ocasió de les restriccions als locals, i potser ara es presenta una altra oportunitat de desintoxicació. |
Mira també:
http://www.telebasura.net/ http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/387588/index.php |
This work is in the public domain |
Re: Motius per deixar un altre vici: la TV/TDT
|
per Oliba toyjoc@gmail.com |
21 des 2009
|
Em sembla que no et falta raó.
Però deixem matisar-ho una mica. Crec que hi ha diferents maneres de fer televisió i no totes seguixen el model aquí exposat.
Tot i això la immensa majoria de la televisió que veiem es talment com l'has descrit.
Allò que podem guanyar amb la TDT és una visió una mica més panoràmica; tindrem més opcions trobar-ne alguna que valgui la pena, tot i que serà una tasca, certament, molt díficil. |
Re: Motius per deixar un altre vici: la TV/TDT
|
per Oliba toyjoc@gmail.com |
21 des 2009
|
Em sembla que no et falta raó.
Però deixem matisar-ho una mica. Crec que hi ha diferents maneres de fer televisió i no totes seguixen el model aquí exposat.
Tot i això la immensa majoria de la televisió que veiem es talment com l'has descrit.
Allò que podem guanyar amb la TDT és una visió una mica més panoràmica; tindrem més opcions trobar-ne alguna que valgui la pena, tot i que serà una tasca, certament, molt díficil. |
Re: Motius per deixar un altre vici: la TV/TDT
|
per Pse |
22 des 2009
|
Pero a vegades posen pelis divertides, no cal escoltar els programar del xarlatans, jo només la faig servir per veure alguna peli de tant en tant... |
Re: Motius per deixar un altre vici: la TV/TDT
|
per telequinesi |
22 des 2009
|
Es clar, es clar. Amb la TDT tindrem una visio mes "panoramica" podras agafar: TV Bronka, Tele Contrabanda, i Tele Pica...Nomes cambiant de canal. |