Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sense clasificar
[Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
19 des 2009
Declaració de Revolta Global de cara a les eleccions catalanes i locals del 2010 i 2011. Aposten per interntar treballar amb organitzacions com la CUP o el PSUC-viu.
Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

--

La situació política catalana està marcada pel triple impacte dels estralls de la crisi econòmica, i social, els escàndols de corrupció i el fracàs del reforma estatutària, amb un Estatut sense credibilitat i amenaçat per la sentència del Tribunal Constitucional.

Els tancaments d’empreses i els EROs es multipliquen, front la passivitat del govern d’Entesa. Les polítiques de sortida de la crisi busquen que la paguem tots i totes i aprofundeixen l’actual model econòmic, i les seves bases de destrucció social i ecològica. El model de creixement basat en l’especulació immobiliària, els baixos salaris i l’endeutament s’ha ensorrat irremediablement. Ens deixa un panorama de desolació, esquitxat d’escàndols de corrupció. Contràriament al discurs oficial, la corrupció no és un simple problema de comportaments immorals d’individus aïllats, sinó un fenomen estructural derivat del model de desenvolupament pel qual s’ha apostat en els darrers anys, basat en l’especulació immobiliària i l’enriquiment fàcil. Corrupció i neoliberalisme estan estretament relacionats.
Organitzar la resistència des de baix

Front als intents que la crisi la paguin els i les treballadores i no els seus responsables és necessari organitzar una resposta social amb criteris unitaris, buscant la convergència entre els diversos sectors colpejats per la crisi i les diferents lluites, per evitar que aquestes quedin aïllades, i sumant sinergies. La traducció del malestar front la crisi en resistència social està sent difícil, tot i que, aquí i allà, van sorgint lluites però, encara, limitades. Les direccions sindicals de CCOO i UGT, amb la seva política desmobilitzadora, malgrat la manifestació del passat 3 de desembre a Barcelona i el 12 de desembre a Madrid, tenen una responsabilitat particular en aquesta situació.

En els propers mesos caldrà seguir organitzant les mobilitzacions des de baix, barri a barri, centre de treball a centre de treball, i també construir espais de trobada com el proper Fòrum Social Català del 29 al 31 gener de 2010 o les mobilitzacions durant la presidència espanyola de la Unió Europea, en particular durant la cimera de Ministres de Treball de la UE que tindrà lloc a Barcelona del 27 al 29 de gener i la Cimera Euromediterrània al mes de juny, també a Barcelona.

Reforçar els moviments socials, les lluites, i reconstruir el teixit social, als barris, centres de treball i centres d’estudi, és la base i el punt de partida, per a poder reconstruir una nova esquerra i per aturar les polítiques neoliberals i els intents de donar una sortida pro-capitalista a la crisi.
Una alternativa anticapitalista

Però amb la resistencia social no n’hi ha prou. És necessari també construir una alternativa anticapitalista en el terreny polític, que no deixi la representació política en mans dels partits que avui la monopolitzen. L’esquerra catalana té el repte d’avançar cap a la configuració d’una alternativa pel conjunt de Catalunya, que ofereixi un projecte d’esquerres lligat als moviments i a les lluites socials. L’esquerra governant s’ha mostrat totalment inservible com a instrument de defensa de la millora de les condicions de vida dels i les treballadores i de preservació del mediambient. S’ha mostrat com una esquerra totalment sotmesa als dictats i als interessos empresarials. Urgeix fer aparèixer un referent alternatiu i engrescador front la crisi, que ja ha esdevingut irreversible, de la representació política tradicional.

Les passades eleccions europees, amb la llista de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista i d’Iniciativa Internacionalista, van mostrar que alguna cosa començava a moure’s en el panorama de l’esquerra catalana i que existeix un petit espai per a opcions alternatives a les de l’esquerra oficial del govern d’Entesa i que, malgrat totes les dificultats estructurals, és posible començar a obrir una petita escletxa en el terreny electoral al marge dels partits tradicionals. Fa un parell d’anys, les darreres eleccions municipals ja van mostrar també la consolidació d’algunes d’alternatives locals, amb candidatures de les CUP, les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) i altres.

No existeixen fórmules màgiques per a l’articulació d’una nova alternativa anticapitalista a Catalunya. Les confluències entre els diferents sectors organitzats han de ser fruit, no d’acords en fred i artificials des de dalt, sinó conseqüència d’un treball previ en comú i de la verificació d’acords suficients, en el terreny programàtic i de pràctica quotidiana, i del forjament de confiances mútues i del reconeixement de la pròpia pluralitat de l’esquerra combativa i de l’especificitat dels diferents projectes existents. Un nou projecte anticapitalista, més enllà de les confluències dels sectors organitzats, té el gran repte d’atraure i ser atractiu per amplis sectors dels activistes socials, veïnals i sindicals, avui no organitzats políticament.

Entre tots i totes, tenim el repte de comprovar si això és possible i anar forjant un camí comú per part dels i les que estem convençudes que cal canviar el món de base.
Una candidatura anticapitalista a les properes eleccions al Parlament

Amb aquesta perspectiva, des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista volem treballar per impulsar una candidatura anticapitalista per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Les eleccions són un moment més en les passes a donar per construir una alternativa anticapitalista i un terreny a disputar a l’esquerra institucionalitzada supeditada als interessos empresarials. No són ni l’únic terreny ni tan sols el més important, però no podem permetre que aquells que monopolitzen la representació política i electoral ho segueixin fent. Després de dues legislatures de govern tripartit, que ha demostrat el fracàs de l’esquerra governant per fer polítiques de transformació social, no podem quedar-nos de braços creuats. El fracàs del tripartit només fa que preparar el retorn de la dreta al poder.

Moltes persones d’esquerres, davant l’inexistència d’una alternativa sòlida, encara segueixen donant suport, sense convicció i de mala gana, als partits tradicionals de l’esquerra o, simplement, segueixen optant per l’abstenció resginada i crítica. Es tracta de donar passos per anar trencant amb el dilema de votar instrumentalment pel mal menor o quedar-se en l’abstenció escèptica o resignada, oferint una alternativa anticapitalista a l’esquerra gestionària. Recolzar el mal menor és sovint el camí més ràpid que porta al mal major.

Necessitem una candidatura anticapitalista a les properes eleccions autonòmiques que desafii a l’esquerra avui encara hegemònica, subalterna a les polítiques social-liberals, i als límits del marc constitucional vigent i de la fracassada reforma estatutària. Per avançar en aquesta direcció des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista ens dirigirem als diferents sectors de l’esquerra combativa catalana per plantejar la necessitat d’una candidatura anticapitalista el més sòlida posible i estudiar les vies per a dur-la a terme.

Amb aquest propòsit, ens dirigirem a aquelles organitzacions que avui formen part encara d’EUiA, com ara el PSUC-Viu, però que han mantingut posicions crítiques respecte al rol subaltern d’aquesta formació i que tenen un compromís amb les lluites socials.

Igualment, considerem important articular una discussió amb l’Esquerra Independentista i explorar vies de col.laboració en aquest terreny i les possibilitats de posar en peus un candidatura per a les properes eleccions al Parlament, sobre la base d’una orientació anticapitalista i de ruptura amb l’actual ordre constitucional, i com a resultat de confluències reals en les lluites.

També volem prosseguir la discussió amb organitzacions de l’esquerra anticapitalista com En Lluita i altres, plantejant-los la necessitat de impulsar una candidatura a les eleccions catalanes.

En aquest camí, esperem comptar també amb les voluntats i suport de més militants desencantats dels partits tradicionals, com ICV, que es vagin decantant cap a la construcció d’una alternativa anticapitalista, així com d’activistes de moviments socials que comparteixin la necessitat de construir nous referents polítics, però que avui per avui no estan políticament organitzats. Per a nosaltres, la incorporació d’amplis sectors d’activistes socials, sindicals i veïnals a la construcció d’una alternativa anticapitalista és un element estratègic de primer ordre.

Impulsar una candidatura anticapitalista a les pròximes eleccions catalanes no serà un camí fácil. El fracàs de l’esquerra gestionaria i l’impacte de la crisi, però, exigeix que des de l’esquerra anticapitalista i combativa donem passos endavant i no ens quedem de braços creuats.
Impulsar candidatures municipals alternatives

Els esforços per construir una alternativa anticapitalista s’han de fer també en el terreny local. Ja fa temps que a Catalunya han proliferat diverses experiències de candidatures locales, com ara les CUP o les candidatures alternatives del Vallès (CAV) o iniciatives com les de Gent de Gramanet.

Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista pensem que cal reforçar i potenciar aquestes experiències de municipalisme alternatiu, reforçant les candidatures existents i impulsant noves candidatures en altres localitats.

La ciutat de Barcelona és una de les localitats on considerem important impulsar noves candidatures locals alternatives. L’Esquerra Independentista fa temps que ve impulsant una CUP a Barcelona. Aquesta iniciativa ens sembla interessant ja que planteja la necessitat d’una alternativa local a la ciutat, avui inexistent, i agrupa a un component molt important de l’esquerra catalana com és l’esquerra indepedentista. Però pensem que l’esquerra combativa catalana va més enllà de la realitat que representa la CUP i és necessari una candidatura local alternativa unitària que pugui aplegar una amplia varietat de col.lectius, sectors, i activistes. La clau de l’èxit d’una iniciativa local com aquesta serà l’arrelament als barris, als centres de treball, i el seu lligam amb els moviments i lluites socials.

Considerem que un tipus de candidatura similar a les experiències de les Candidatures Alternatives del Vallès (CAV) pot ser més interessant per a la ciutat de Barcelona. Amb aquesta perspectiva, des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista ens dirigirem també a les diferents organitzacions d’esquerra de la ciutat, i a activistes socials i del món associatiu, amb l’objectiu d’impulsar una candidatura alternativa d’àmbit municipal, no en competència amb el projecte de la CUP, sinó complementària d’aquesta iniciativa.

Seguim organitzant les resistències des de baix!

Avancem en la construcció d’una alternativa anticapitalista!

http://www.revoltaglobal.cat
Mira també:
http://www.kaosenlared.net/noticia/construm-alternativa-anticapitalista-catalunya

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
19 des 2009
Fora rates Troskistes oportunistes!!!
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
19 des 2009
Habláis de activar el polo anticapitalistas, pero os negais, por ejemplo, a llegar a acuerdos con En Lucha / En Lluita porque perderíais el control del chiringuito resultante. Al final, os presentaréis vosotros solos, nada que ver con los procesos de Francia, el NPA, ni de Portugal, el BE, donde hay pluralidad real. Aqui pesa demasiado el fracaso de la unificación LCR-MC. Además, habéis optado por dar la prioridad a la carrera electoral, cuando la vía es la lucha social, en los sindicatos y en los movimientos.
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
19 des 2009
Anava a dir "ja estan els residus trotskistes intentant parasitar iniciatives alienes (molt diferent de col·laborar-hi)", però Hans Muntzer ho ha fet molt millor. Encara que sigui igual de trotskista (que es nota).
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
Jo, des de la meva autonomia, més aviat àcrata, a més de les mencionades, apostaria per treballar amb organitzacions com PCPC, tot i que això seria complicat, donat que gran part de la militància de la primera veu amb bons ulls la IV Internacional, mentre que bona part de la segona, la III. Així doncs, caldria avançar ideològicament i superar vells sectarismes fent programes de mínims.
D'altra banda, és interessant també la lluita sindical de la Intersindical, de la CGT i de la CNT, però això també és complicat.
Veig factible el que es diu al text i el treball conjunt mencionat.
Tmbé hi ha organitzacions interessants com els Comitès Oscar Romero, Justícia i Pau i Attac Catalunya i En lluita!

TOT EL PODER A LES ASSEMBLEES DE BARRI O POBLE!
PER LA UNITAT ANTICAPITALISTA!
PER UN NOU SOCIALISME!
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
Revolta Global té diversos problemes:

1- Fan (molt) tard. Actualment l'esquerra fora del tripartit ja s'està articulant al sí de les CUP. Es pot veure com en moltes ciutats la CUP són la CONFLUÈNCIA PRàCTICA entre els militants de l'EI tradicionals amb gent vinguda d'arreu dels moviments socials. Sense anar més lluny, a la mateixa Barcelona que parlen.

2. No són ningú. En el món de l'anticapitalisme, tothom és minoritari, no ens enganyem. Ara bé, dintre d'això, les CUP, els seus regiodrs, els seus centenars de militants més tot el moviment popular (l'EI) que hi ha articulat, tota la xarxa associativa i de casals, etc. SÓN UNA REALITAT. RG no és cap realitat, és una organització que no es pot comparar en cap aspecte amb l'Esquerra Independentista, i les europees ja van donar bona nota del fracàs estrepitós que van fer.

3- No oferiu res (de nou). Malgrat no coincidir amb en Raimundo Viejo en masses coses, tenia raó la crítica que feia de la vostra candidatura i "l'elogi" que feu de l'AN de les CUP a la seva assemblea nacional. No n'hi ha prou amb ser diferents en el ons, cal també ser diferents en la forma. En aquest sentit, una organització sense implantació que aspira a presentar-se a base de bé a tots els comicis haguts i per haver no aporta massa més que qualsevol de les altres 20 capelletes que porten fent això des de fa 30 anys.
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
En quant a frases que feu servir, algunes resulten ben curioses:

"La clau de l’èxit d’una iniciativa local com aquesta serà l’arrelament als barris, als centres de treball, i el seu lligam amb els moviments i lluites socials"

Està molt bé aquest discurs, però contrasta amb la vostra realitat. A Barcelona hi ha 2 classes d'anticapitalisme organitzat fora de l'stablishment present i implantat arreu: el moviment llibertari i l'Esquerra Independentista (i dubto que als primers els interessi la vostra proposta).

"Però pensem que l’esquerra combativa catalana va més enllà de la realitat que representa la CUP"

Segurament. Però l'EI és (en comparació a la resta) molt més hegemònica i ja fa molt de temps que té les piles posades. Siguem clars: si el fet de que a part de compartir el discurs en l'eix social el fet de proclamar-se independentista us resulta un impediment tan gran de no poder ser-hi (sembla que això no ho era quan estaveu a EUiA), serà que per vosaltres la qüestió nacional i la identificació "espanyola" si que és i molt important (a diferència dels companys de'n lluita, almenys són sincers amb el discurs que diuen defensar i el que defensen).

"amb l’objectiu d’impulsar una candidatura alternativa d’àmbit municipal, no en competència amb el projecte de la CUP, sinó complementària d’aquesta iniciativa"

Mmm... em sembla que aquí a alguns us agrada pendre a la gent per rucs. És un espai en plena competència amb el projecte de les CUP. De fet, treure aquest comunicat maldestre lligant 3 temes diferents és una prova ben clara de la competència que intenteu fer apresuradament contra aquest "monstre" que creix dia a dia (i en termes reals) als municipis. En la meva opinió fracassareu, encara que per ser honestos, essent de l'EI tampoc se'm pot considerar com a opinador mínimament neutral.

---

Finalment, us heu marcat 3 interlocutors: el primer, les div. organtizacions al sí d'EUiA. Estic convençut que ni PSUC-Viu ni la resta "lo dejan todo" per marxar d'allà (i menys amb vosaltres). La resposta de l'EI us podeu imaginar quina serà. I només us queda En lluita, els més previsiblement partidaris de la vostra proposta, encara que els dèficits que apuntaveu per una candidatura (arrelament als barris, etc.) en lluita no us els soluciona pas...

Així doncs, que farà RG-EA quan tothom li hagi dit que no (possiblement menys EnLl)? es presentarà en solitari? agafarà un nom que no fagi l'hàbit?
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
les CUP realment teniu un greu problema, a vegades la I pesa molt i la e ni es veu, perque amb aixo de l'antitrosquisme o l'antianarquisme aneu tant enlla de l'extrem de l'espectre politic que a vegades li doneu la volta i tot

pel be de tothom, netejeu la casa i qui l'envolta i comencen a tenir actituds d'esquerres (no tan sols discursos mes o menys encertats)
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
un, això passa a Reagrupament, no a l'EI. De fet, una formació de caràcter municipal dificilment pot tocar més temes sobre la qüestió nacional que sobre l'eix social, perquè la realitat del dia a dia ho impossibilita.

En quant a antitrosquisme o antianarquisme, són afirmacions completament falses i interessades. A la Unitat Popular que estem conformant a molts municipis hi ha trosquistes (com ara alguns d'en lluita a Barcelona), anarquistes (de la CGT, algun fins i tot afiliat de CNT!), etc. i gent de diversa procedència que subscriu els 6 punts bàsics que defensa una CUP, entenent que és el marc més útil per a treballar municipalment.

Abans de donar consells a l'EI, pdories donar consells a RG, pel seu sectarisme i unilateralisme en les formes que utilitzen, com ja va quedar clar a les europees. Aquest comunicat està ple de supèrbia i arrogància, a part de mostrar un alt nivell d'hipocresia (com quan diuen que "no volen entrar en competència amb el projecte de les CUP").
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
ja tots tenim un edat, alguna dirigencia ja va cap als 40, ja no son nenets i no cal firmar pq uns i altres ens conexeiem prou be

l'individu que firma el primer post, el que tracta altra gent de "rates" no es una cosa que es generi des de fa molts anys en cap altra moviment (un tipus d'insult força classista per cert i que el relaciono amb el mateix grup social dels que assassinaren una indigent a Barcelona)

es tracta de que l'independentisme revolucionari comenci ni que sigui una vegada a bandejar un tipus de cultura politica que res a te a veure amb les esquerres, es pot ser sectari, estalinista, defensar el kim sun sul de corea o el que sigui, antitrosquista antianarquista o antinacionalista, pero algu que preten convertir-se en la unitat de no se que ha de comencar per fonaments tan basics com aquest. Hi ha aquest tipus de rotllo és exclusiu de l'independentisme, ves a saber per que, hi esta enganxat com la merda, i sembla que amb la tolerancia de molts i moltes. Evidentment que no és el de la gent organitzada (o potser n'hi ha algun que aixo ja seria mes preocupant) ... pero tot frare ha estat abans escolanet. Perque es clar, d'esquerres aquest tipus de cultura politica no és. I si aixi es pensa es que potse tenim un concepte diferent sobre mots com esquerra socialisme solidaritat canvi social etc. A més sol ser propi de la ciutat de Barcelona, on l'independentisme per més que s'esforci -en un ciutat que, recordem-ho, ha estat es i sera basicament d'esquerres- on l'independentisme es... minoritari i per desgracia del pais ho serà durant anys.

(i una altra cosa seria la mai foragitada presencia en segons quins convocatories de nazis declarats amb banderes de Sant Jordi que sembla ser que formen part del mobiliari (unitats catalanes etceteres), es per reflexionar)

Les CUP i amb elles l'EI estan creant moltes espectatives, no les fotem a rodar perque quatre ninyatos han canviat els videojocs per la lluita politica i quatre més siguin incapaços d'autocritica en coses tant fonamentals com els tipus de comportament (despres ja parlarem d'aliances, anar sols o el que sigui, pero amb gent adulta)

(per cert, consells es el que donen -cada cop menys- els metges i abans els capellans, a les lluites el que es fa son critiques politiques -i es pot fer la critica de qualsevol-)
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
20 des 2009
atenguem-nos rigorosament a les xifres i no ens passem, per cap dels dos cantons. "siguem sincers" crec k t'equivoques de bon tros. només cal veure alguns dels mítings d'IZAN-RG, per veure k no és cert. Jo crec k els dos projectes es poden complementar i, depenent, sobretot de la zona i el context, poden arrelar més o menys unes o altres opcions, com ha passat sempre, x exemple am el comunisme i l'anarquisme. salut i socialisme antiautoritari!
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
21 des 2009
"per lun": jo sk simpatitzant de l'EI i no considero k a les europees hi hagués sectarisme per cap de les tres bandes implicades principals. com bé es veu al vídeo de kaosenlared no hi ha aquesta voluntat, la qüestió va ser més aviat de manca de temps, planificació, etc. les coses no són tan fàcils com semblen ni es poden improvitzar d'un dia per altre, penso jo. jo crec k hi ha voluntat d treball conjunt x totes les bandes, i axò k no estic afiliada enlloc, d moment!
salut, socialisme i autodeterminació!
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
21 des 2009
coincideixo totalment amb lo que diu "mira"; fa vergonya ser militant de l'ei i veure com els teus, sempre estan amb el mateix menyspreu cap a les companyes que no formen estrictament part dels nostres projectes organitzatius

ja va passar amb la lluita estudiantil (sense voler culpar el sepc de tots els merders... però és cert que en tenia alguna responsabilitat): quan l'ei supera les seves divisions pretén sentir-se superior als altres i crear divisions i fronteres ideològiques on no tenen sentit; quan molta gent de l'ei parla d'unitat popular no té en ment més q la unitat dels indepes (q ja fa falta acabar de construir) i els altres, o segueixen la nostra línia o són rates, reformistes, anarkos de merda, espanyols, troskistes entristes...

una mica de respecte i d'humilitat (pel q es diu a alguns comentaris sembla q la cup sigui una força política hegemònica, quan de fet és més q probable q ens fotem més d'una hòstia en breu a nivell de molts municipis importants, en alguns dels quals ja s'havia acosneguit representació.. per no parlar de la pròpia divisió interna, les "rates" internes d'un i altre costat), no aniria gens malament

no estic d'acord amb la proposta de RG, però el q toca és discutir-la i criticar-la amb arguments i no dir: "rates, ja feu tard! uniu-vos a la cup i calleu, q ja heu perdut la partida", pq de moment la partida l'estem perdent tots i totes i, probablement això es deu justament a aquestes actituds i dinàmiques... algú q insulta les seves companyes sense aportar arguments és sens dubte més sectari q la víctima dels seus insults (i més si aquests el q proposen és fer passos cap a la unitat, q ja dic q no comparteixo)

ah, i pensem q indy és un espai de tots i totes, com una mena d'espai comunitari (pensem en les escales o en el portal de casa); si no el cuidem entre totes, es converteix en una merda inservible i q cada cop convida menys a visitar-lo
Re: [Revolta Global] "Construïm una alternativa anticapitalista a Catalunya"
21 des 2009
pq no comparteixes la unitat?

pd. no ho dic x res, ms k res pq jo no tinc molt formada la opinió en aquest punt i ho stava pnsant. sé k és molt fàcil i simplista cridar a voltes consignes en pro duna unitat utòpica, però k la realitat és molt diferent, tot i k jo seguixo creient en una esquerra antikpitalista i antifa unida, popular i des d baix.
Sindicato Sindicat