Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
[Lleida] L’Assemblea de Joves fa balanç i critica la manca d’equipaments juvenils a la ciutat . "Les nostres propostes, a la paperera"
19 des 2009
Valorem molt negativament que l'exercici propositiu que vam fer ara fa un any, intentant recollir les demandes de joves de la ciutat, no hagi estat tingut en compte efectivament i que s'hagi perdut l'oportunitat d'avançar cap a un altre model de polítiques juvenils
lleida_palma-1.jpg
El dissabte 12 de desembre la Paeria va celebrar el primer aniversari del Centre de Recursos Juvenils La Palma, espai que centralitza els serveis municipals dirigits als joves i entitats juvenils. Un any després de l'entrada en funcionament d'aquest Centre, entès per l'Ajuntament com l'element de referència de les seves polítiques juvenils, l'Assemblea de Joves volem compartir algunes valoracions a mode de balanç:

Agraïm, en primer lloc, les explicacions donades pel regidor de joventut en una reunió mantinguda arran de la presentació de la nostra proposta ‘La Palma: Cal anar molt més enllà’, ara fa uns mesos. Explicacions que, en major o menor mesura, vam qüestionar i que no compartim. Però més enllà, davant la celebració del primer aniversari de l’obertura del Centre de Recursos Juvenils, entenem que les propostes de millora dels recursos juvenils de la ciutat no han estat tingudes en compte: El document ‘La Palma: Cal anar molt més enllà’, valorava el llavors nou Centre i, des d’un punt de vista molt propositiu i plantejant alternatives, posava sobre la taula els dèficits de les polítiques de joventut de la Paeria en relació als equipaments juvenils de la ciutat. Les propostes s’establien en base a tres punts:

• PROPOSTA 1. CAP A UNA XARXA D'EQUIPAMENTS JUVENILS: L’Assemblea de Joves proposava que el nou Centre de Recursos signifiqués un primer pas per generar una xarxa d’espais “reals” de participació juvenil, que comportés la construcció de tots els equipaments juvenils necessaris als barris i que s’acabés amb el dèficit d’aquests.
o Un any després, valorem que La Palma no ha estat entesa com una oportunitat i referma l’aposta de la Paeria per un model d’equipaments centralitzat. Centralitzar en un sol casal de joves (el centre La Palma) tots els recursos i serveis per una ciutat d’aquestes característiques ha servit per afiançar un model d’equipaments que allunya massa la major part de joves de la ciutat d’aquest servei.
o No s’ha tingut en compte la proposta d’un model d’equipaments amb un Centre de Recursos on s‘agrupi tota la informació i les activitats d‘una xarxa de Casals Descentralitzats als barris. Entenem que cal construir aquesta xarxa de casals (veritablement juvenils) arrelats a cada barri i al seu teixit associatiu on, entre altres, tècnics i professionals puguin assessorar els i les joves en diferents àmbits que els preocupin

• PROPOSTA 2. QUE ELS JOVES DIGUIN LA SEVA RESPECTE ELS SEUS ESPAIS. En la nostra proposta es demanava l'obertura d'un procés participatiu entre el jovent de la ciutat per definir com funcionarien i es gestionarien els espais del nou Centre de Recursos Juvenils i es demanava que s'atenguessin les necessitats de les entitats juvenils en aquest sentit.
o Malgrat que tècnics i regidor es van mostrar receptius, no hi ha hagut un procés de debat obert i vinculant perquè les entitats i joves diguin com volen que siguin els seus espais. Fruït d'això, per exemple, demandes com que hi hagi un espai de trobada entre joves (que contribueixi a establir vincles i suport entre els joves, escapant de l'oci consumista i individualista) no han estat satisfetes. En aquest sentit, durant la reunió de dissabte entre les entitats i l'Alcalde, l'Assemblea de Joves va traslladar, entre altres, la necessitat que tenim els joves de la ciutat de disposar d'un espai cobert públic on realitzar actes o concerts de petit format, sense haver de recórrer a sales privades o pagar els desorbitats lloguers o requeriments dels espais municipals, com els pavellons esportius. Altres models de Casals de Joventut del país contemplen un espai de trobada pels joves i a disposició de les entitats juvenils. La Palma és un espai immaculat i fred, que no s'ajusta al model d'espai útil pels joves que nosaltres proposàvem.

• PROPOSTA 3. GESTIÓ COMPARTIDA DELS ESPAIS I LES ACTIVITATS: Proposàvem avançar en models de gestió dels espais juvenils que permetin que siguin els propis joves els que autogestionin o co-gestionin els espais d’activitats, sense tuteles institucionals ni exigències polítiques.
o Malgrat entenem que aquesta proposta era complexa de materialitzar, la Paeria ha consolidat un model d'espais i d'activitats on el protagonisme en la seva gestió i formulació recau en els tècnics de l'administració. Els joves i les entitats som més objecte d'oferta d'activitats que subjecte participant. Mostra d'això també és l'acriticisme total de les activitats programades. Més lluny que mai queden les nostres propostes de funcionament que permetien que els espais fossin gestionats, en part, per les entitats.

• PROPOSTA 4. FEM UN HOTEL D'ENTITATS JOVE: Consideràvem que el nou projecte d’Hotel d’entitats municipal havia d’escapar del caràcter generalista i calia crear un Hotel d’Entitats Jove, que gestionés els serveis que la ciutat ofereix a les entitats formades per joves i que respongués als seus interessos des d’una perspectiva juvenil.
o Aquesta proposta no ha estat compartida per la Paeria, que continua sense apostar perquè els espais i serveis pels joves han de respondre als joves, comprenent que aquests tenim una naturalesa, dinàmiques i problemàtiques pròpies com a grup generacional i que cal distingir entre associacions juvenils i entitats adultes, emfatitzant l'especificitat, la perspectiva juvenil.

En definitiva, l'Assemblea de Joves valorem molt negativament que l'exercici propositiu i de plantejament d'alternatives que vam fer ara fa un any intentant recollir les demandes de joves de la ciutat, no hagi estat tingut en compte efectivament i que s'hagi perdut l'oportunitat d'avançar cap a un model de polítiques juvenils que apostin per la implicació real dels joves, que contemplin les seves opinions, que siguin arrelades als seus barris i que responguin a les seves especificitats.

[Document ‘La Palma: Cal anar molt més enllà’: http://www.cajei.cat/documents/lleida_palma.pdf]
Mira també:
http://www.ajlleida.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat