|
Notícies :: altres temes |
Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
|
per Endavant (OSAN) |
15 des 2009
|
Les consultes populars per la independència han aconserguit una gran mobilització autodeterminista aquest cap de setmana. Endavant (OSAN) ha fet pública la seua valoració política. |
|
|
Endavant, Organització Socialista d'Alliberament Nacional, vol adreçar les següents reflexions en relació a la jornada de consultes per la independència celebrada el passat 13 de desembre:
I
En primer lloc, volem destacar que les consultes d'avui, 13 de desembre, han estat una de les majors mobilitzacions independentistes de la història dels Països Catalans. La participació de l'entorn de 200.000 persones en les consultes organitzades des del teixit social de 166 municipis del Principat de Catalunya representa una demostració de força per part de l'independentisme que ha de ser tinguda en compte pels estats que ens oprimeixen i per les forces polítiques que els legitimen: en determinats llocs, la participació en aquestes consultes ha estat superior als vots a favor obtinguts per l'Estatut de la vergonya en el referèndum de l'any 2006 o en el referèndum de la Constitució Europea de 2004.
La capacitat d'organització demostrada pel poble català a través de les plataformes organitzadores de les consultes, així com la participació, per primera vegada en la història, de persones immigrades, a qui l'Estat espanyol nega el dret a vot en la resta de conteses electorals, demostra que els Països Catalans estan destinats a ser un projecte al servei de les classes populars i no dels interessos polítics i econòmics de les classes dominants.
II
Cal denunciar també l'oportunisme dels partits polítics que, pensant en la campanya electoral de les properes eleccions al Parlament de la Comunitat Autònoma de Catalunya volen augmentar la seva representació institucional i aprofitar les consultes per maquillar la seva dependència total al projecte autonòmic, i la seva renúncia a exercir qualsevol desafiament contra l'Estat i les seves institucions.
Cal denunciar els partits obertament espanyolistes que han intentat atiar el fantasma de l'enfrontament civil entre catalans, o que han optat per menysprear el compromís de milers de persones voluntàries: per a aquests partits, i per als seus dirigents, la mobilització i participació real de centenars de milers de persones no entra en les seves prioritats electorals ni polítiques.
De la mateixa manera la posició de sectors polítics i socials favorables al manteniment del sistema constitucional i autonòmic espanyol ha determinat el paper jugat pels mitjans de comunicació (incloent-hi els mitjans de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió), que han silenciat o menyspreat les consultes per la independència. Aquest tractament contrasta amb el que dispensen a qualsevol altra contesa electoral convocada per les institucions. Aquests mitjans demostren que, en contra de la independència que pregonen respecte a qualsevol poder, estan lligats als interessos de l'Estat i de les classes dominants i menyspreen qualsevol iniciativa popular que pugui qüestionar-los.
III
L'anàlisi acurada dels resultats són una prova dels diferents nivells de consciència nacional segons els municipis i el territori. En general, i més enllà d'alguns casos particulars, la participació demostra que encara estem lluny d'un procés d'alliberament nacional i de ruptura amb els estats opressors. Queda encara molt trajecte per recórrer per assolir una mobilització suficient – massiva, popular i sostinguda – per encarar un procés d'aquesta envergadura, tant al Principat com a la resta de territoris catalans.
Malgrat els meritoris resultats obtinguts, la jornada del 13 de desembre ha posat sobre la taula la dificultat per mobilitzar segments importants de la població de municipis com els de l'àrea metropolitana de Barcelona. Són moltes les poblacions catalanes d'aquesta zona on els processos de les consultes encara no han tingut lloc, i on, fins i tot, encara no s'ha plantejat la possibilitat de que això passi; i cal recordar que és en aquests territoris on es concentra la major part de la població del Principat de Catalunya.
Des d'Endavant també volem remarcar que aquests referèndums només s'han celebrat al Principat i que han de ser els Països Catalans en la seva totalitat els que decidexin el seu futur. A l'hora de valorar els resultats, doncs, cal tenir en compte que a la majoria dels municipis els i les participants votaven per la independència de Catalunya i no es tenia en ment el conjunt dels catalans i catalanes.
IV
Des d'Endavant creiem fermament que només l'esquerra independentista té la voluntat política d'impulsar un procés d'alliberament que abasti tota la nació, els Països Catalans, i la determinació per afrontar la necessària confrontació amb els estats opressors que un procés d'aquest tipus implica.
Recau en l'esquerra independentista la tasca de vincular les classes populars amb aquest procés d'alliberament. A més, només l'esquerra independentista pot impulsar el compromís de tots els sectors populars interessats en un procés d'aquesta mena, és a dir, una plena independència en el marc d'una Europa i una Mediterrània dels pobles i dels treballadors.
Cal treballar perquè els sectors populars que han impulsat les consultes s'impliquin en un moviment d'alliberament que vagi més enllà de mobilitzacions puntuals o de resposta a conjuntures concretes, per tal de convertir aquest desig d'independència en una possibilitat concreta i exercir d'altres maneres el nostre dret a decidir. Això vol dir sobretot reforçar organitzacions polítiques i socials implantades arreu del territori dels Països Catalans i autònomes de les dinàmiques espanyoles i i immunes a la partició administrativa del nostre país.
V
Malgrat l'avenç innegable que suposa que milers de catalans i de catalanes hagin demostrat que la independència és un desig compartit per bona part de les classes populars catalanes, les consultes no deixen de ser una passa més en el llarg procés de la lluita per la independència del nostre poble. Un procés que requereix de l'organització popular i de base, d'una disposició a la confrontació amb els poders imposats i d'una mobilització política i social massives que encara són lluny de ser majoritàries arreu dels Països Catalans. L'esquerra independentista té el deure de lluitar en aquesta direcció.
La lluita és l'únic camí.
Per la independència i el socialisme als Països Catalans.
Visca la terra!
Endavant (OSAN)
Desembre de 2009
Països Catalans |
Mira també:
http://www.endavant.org |
This work is in the public domain |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per maulet |
15 des 2009
|
un molt bon comunicat, de debò. |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per cajeieru |
15 des 2009
|
certament, molt bon comunicat. |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per Comuniska |
16 des 2009
|
1. En un país, com el nostre, on el dret a l'autodeterminació no està contemplat ni a la Constitució ni a l'Estatut, no em sembla oportú intentar associar una iniciativa democràtica com la duta terme el darrer diumenge, amb una opció netament independentista. Cal, encara, sumar partidaris al dret a l'autodeterminació i s'havia d'aprofitar aquestes consultes com un exercici per a reivindicar aquest (i no la independència).
2. Dir que la independència és un objectiu polític de bona part de les classes populars catalanes és un contrasentit, i encara més, en temps de Crisi com l'actual. La independència, en canvi, sí que és un objectiu polític de "bona part" de la burgesia catalana, com ho demostra el posicionament de la Fundació "Catalunya Empresa Oberta". Falsejar la realitat per justificar els posicionaments em sembla una mala pràctica.
Pau, Treball i Autodeterminació! |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per xavi comunista |
16 des 2009
|
La burgesia catalana ni ha contemplat, ni contempla ni contemplarà mai la independència dels paisos catalans. La burgesia catalana es veu forçada ara a calmar les movilitzacions populars en favor dels drets nacionals del nostre poble (cada cop amb més suport popular) ja que temen que les movilitzacions a favor de la independència o de qualsevol projecte sobiranista les puguin portar a terme els sectors populars i la classe obrera i que això pugui acabar amb una revolta popular, que sens dubte és el que més por li fa a la burgesia.
A part d´això la burgeisa catalana i la classe mitja es veuen sotmeses a nivell politic en una fragmentació profunda que segons els indeteressos politics del moment els i fa agafar una posició o una altra. Es el cas de CIU per exemple que per una part agafen la via sobiranista( a l´estil Ibarretxe, que no portarà a res evidentment) i per l´altra mitjançant els seus socis d´unió i alguns de CIU diuen que l´estatut és el que dona validesa a les seves reivindicacions.
També es el cas d´ERC, després de dos tripartits veuen com els seus votants cada cop s´acoosten més a posicions com les CUP que no a les seves i per tan necessiten una dosi de sobiranisme per resistir a la davallada de vots que els i espera.
Cal recordar que pels partits parlamentaris electoralistes la importància es el parlament, no el carrer. I per tan tot i que ara per interessos politics( que no reals) es posicionin a favor de les consultes, tard o d´hora les acabràn rebutjant.
salut, bon comunicat |
po fale
|
per poligonero |
16 des 2009
|
ahora os dais cuenta de que habia partidos politicos oportunistas,y lo de los medios de comunicación burgueses catalanes,pero si estuvieron toda la semana haciendo propaganda del tema,y otra cuestión muy importante nadie ajeno a la clase obrera la mobilizara es pos de su tarea historica y menos el independentismo etnolingüista y esencialista.Yo creo que las consultas son una herramienta de la burguesia catalana para presionar por la finaciación y el tema del estaut,cuando eso se solucione para los intereses burgueses las consultas se esfumaran,por otra parte sirven para atomizar y dividir en función de la banderita y no para confrontar en la guerra de clases,el nacionalismo español se esta frotando las manos,si al derecho de autodeterminación,no a payasadas interclasistas |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per anti-lumpen |
17 des 2009
|
Propaganda? El que s'ha fet és un boicot informatiu total.
La "classe obrera" que esmentes no es mobilitza ni per la independència ni per res.
El dret a l'autodeterminació és precisament el que es reivindica.
L'interclassisme d'aquestes consultes és circumstancial. Però com t'han dit no hi ha una mobilització sincera per part de la burgesia. No volen perdre vots, per això fan la pantomima.
Dincs la societat civil catalana, la gran majoria som treballadors. |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per fer |
18 des 2009
|
anti lumpen?
amb un nom així de feixista a qui vols convèncer?
Tan de bo el lumpen un dia t'aplasti, neonazi de merda.
Els nacionalistes cada dia us treieu més la careta i feu més fastig. |
Re: Valoració d'Endavant de la jornada de consultes per la independència del 13 de desembre
|
per Comunista |
18 des 2009
|
Comuniska: no forcis l'anàlisi de la realitat per fer-hi quadrar els teus esquemes. Canvia els teus esquemes si no et serveixen per interpretar la realitat.
És un consell. |