Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Entrevista :: criminalització i repressió
Entrevista a Joan Casòliva, president d'Inshuti
10 des 2009
Regió7 t'ofereix una entrevista amb Joan Casòliva. L'ONG Inshuti ha esdevingut un testimoni incòmode del joc d'interessos al cor d'Àfrica
2009-12-09_IMG_2009-12-09_20_06_02_inshuti.jpg
Joan Casòliva és el president d'Inshuti. Ell mateix i l'entitat que presideix s'han trobat a l'ull de l'huracà després que una filtració d'un informe encarregat per l'ONU els vinculés al finançament de la guerrilla rwandesa antigovernamental. En l'entrevista explica les claus d'una situació que té de rerefons la lluita perquè els assassins de Flors Sirera no quedin impunes


Com en una pel·lícula d'espies, però de veritat. Joan Casòliva, president d'Inshuti, entitat que forma part del consell municipal de solidaritat de Manresa, s'ha vist acusat de finançar la guerrilla rwandesa antigovernamental. L'han seguit durant la seva estada a Àfrica, han deformat la seva activitat i el seu nom ha aparegut en la filtració d'un informe encarregat per l'ONU que han esbombat sense reflexionar-hi gaire mitjans de comunicació d'abast estatal.

Què va passar a Rwanda?
S'ha presentat el poble hutu en conjunt com a genocida de la minoria tutsi. Abans de les matances del 1994, refugiats tutsis que eren l'antiga oligarquia i feia dècades que estaven fora del país van ocupar una porció del nord-est de Rwanda entrant des d'Uganda. Van cometre matances molt sàdiques contra la població hutu i es va produir un desplaçament de més d'un milió de persones. La situació es va anar degradant i l'atemptat contra l'avió on viatjaven els presidents hutus de Rwanda i Burundi va desfermar una onada d'assassinats. Es va carregar la responsabilitat del que havia passat a l'extremisme hutu. La versió oficial és que l'exèrcit tutsi -el Front Patriòtic Rwandès, l'actual govern- va vèncer els genocides hutus. El FPR es va atorgar el paper de protector de les víctimes -quan les autèntiques víctimes havien estat els tutsis pobres del centre del país, que ells acusaven de col·laboracionistes-, però hi ha proves que van ser ells els que van assassinar els presidents. Flors Sirera i els altres catalans i espanyols assassinats ho van ser perquè podien enterbolir la imatge del FPR.

O sigui, que els tutsis de fora del país amb matances prèvies i l'atemptat contra els presidents van encendre la metxa.
La teoria que els tutsis són els bons i els hutus els dolents no s'aguanta. No hi ha bons i dolents. Hi ha una gradació de responsabilitats i, sense cap mena de dubte, el FPR és el responsable número 1 i el que ha recollit els fruits en forma de poder. A nosaltres ens prenien per bojos quan denunciàvem que uns tutsis havien planificat el genocidi d'altres tutsis.

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga l'assassinat de Flors Sirera ha arribat a la mateixa conclusió?
Sí, a còpia de testimonis d'exmilitars del FPR que han abandonat l'exèrcit i han vingut a Europa i que, per qüestions de consciència, han declarat la veritat.

La responsabilitat de posar llum sobre un conflicte d'aquesta magnitud, no hauria de recaure en organismes internacionals com l'ONU, en comptes de fer-ho sobre petites ONG, l'advocat de la família de Flors Sirera, Jordi Palou, i un jutge?
Malauradament l'ONU està manipulada pels Estats Units i aquesta superpotència té grans interessos econòmics a la zona, que ocupa un espai estratègic i és molt rica en recursos naturals. I el FPR és l'aliat dels Estats Units a la zona.
Això s'embolica molt.

Sap qui és el nou assessor del president i líder del FPR, Paul Kagame? Tony Blair.
I l'opinió pública?
Bé, quan es va produir el genocidi contra els tutsis moltes firmes dels mitjans de comunicació de masses es van fer una idea que no han evolucionat.

És en aquest marc que s'ha d'interpretar la filtració sobre l'informe de l'ONU que l'acusa de finançar la guerrilla hutu?
Sí. La catàstrofe dels Grans Llacs es va començar a gestar després de la caiguda del mur de Berlín. La URSS deixava un buit de poder i no podem oblidar que Àfrica, avui dia, continua estant totalment colonitzada. Ara, qui està prenent posicions és la Xina.

Què va passar amb la manresana assassinada Flors Sirera?
Va ser testimoni de crims del Front Patriòtic Rwandès. Els van avisar que hi havia hagut una matança en un poblat i quan hi van anar van trobar aquell espectacle. A la nit els van matar. Van dir que havia estat la guerrilla hutu, però havien estat soldats del govern.

Quina ha estat l'actitud del govern espanyol en aquest afer?
En aquests moments cal dir que el govern espanyol està col·laborant amb el govern rwandès contra l'acte del magistrat de l'Audiència Nacional Fernando Andreu. Es dóna la circumstància que, el dia que sortia el titular de premsa que ens acusava de finançar la guerrilla, el ministre d'Afers Estrangers rwandès era a Madrid entrevistant-se amb els seus homòlegs. Abans, el secretari d'estat d'Afers Estrangers, Ángel Losada, va fer unes declaracions molt sospitoses a Rwanda sobre col·laboració mútua. Tot plegat forma un panorama advers i tenim clar que si continuem molestant entre tots ens poden esclafar.

Fins ara, però, Inshuti continua denunciant aquesta situació.
Inshuti i altres volem que no quedin impunes els assassins de Flors Sirera. La força de la raó evidencia que el govern rwandès sol no pot orquestrar tot el que està passant. És una batalla que segurament no podem guanyar, però tampoc no podem callar.
Mira també:
http://www.regio7.cat
http://www.regio7.cat/manresa/2009/12/10/clar-que-continuem-molestant-esclafar/58395.html

Copyright by the author. All rights reserved.
Sindicat Terrassa