|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Mobilització en solidaritat amb Haidar, en estat molt greu, davant la passivitat del govern espanyol
|
|
per Sàhara i Països Catalans,LLIBERTAT! |
08 des 2009
|
- Davant la gravetat de la situació que pateix Aminetu Haidar, que sols demana el retorn al seu país, el Sahara Occidental, sense condicions prèvies i cumplint la legislació internacional, el conjunt del moviment solidari amb el Sahara a Catalunya convoca a una concentració davant la delegació del govern espanyol a Catalunya, Carrer Mallorca, 278 de Barcelona, dilluns 7 de desembre a les 7 de la tarda.
- 18 persones en vaga de fam a l'aeroport de Palma.
- Eduardo Galiano fa una crida a la mobilització universal contra les violacions dels drets humans al Sahara Occidental
- El president de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) aposta per la vía pacífica, tot i que defensa la legitimitat de la lluita armada |
|
Membres de l'Associació d'Amics del Poble Saharaui de les Illes i simpatitzants amb la causa de Haidar estan concentrats en el punt de trobada de la terminal de sortides de l'aeroport de Palma per a reivindicar una sortida a la situació de Haidar. Dels concentrats, 18 estan fent una vaga de fam des de les 10 del matí. Aquestes persones dormiran en el sòl de l'aeroport abrigats amb flassades.
D'altra banda, l'Associació d'Amics del Poble Saharaui de Menorca informa en un comunicat que unes 200 persones han secundat la jornada de dotze hores de dejuni en suport de Haidar celebrada en la localitat d'Es Mercadal.
Des de l'Uruguai, l'escriptor Eduardo Galiano ha anunciat aquest diumenge una cridaper a la mobilització universal contra les violacions dels drets humans comeses pel Marroc en els territoris ocupats del Sahara Occidental. El text està signat fins al moment per mes de 900 organitzacions, partits, membres de governs, parlamentaris, escriptors, poetes, acadèmics i professionals de mes de 30 països. Els signants exhortem a una mobilització universal en defensa de set patriotes saharauis, defensors de drets humans, que estan corrent el perill de ser condemnats a mort per un tribunal militar del Marroc. Els set activistes saharauis dels drets humans són Ali Salem Tamek, Brahim Dahan , Rachid Sghair,Nassiri Hamadi, Yahdih Tarruzi, Saleh Lubaihi, Degja Lachgar. Se'ls imputen delictes que ofenen la intel·ligència, però ells han comès el crim de creure que la seva pàtria saharaui, robada pel Marroc, té el dret de ser pàtria, i que els seus ciutadans tenen el dret de ser qui són.
Per la seva part, la família de l'activista saharaui Aminatu Haidar ha llançat avui una crida a les autoritats espanyoles perquè facin un esforç que permeti la seva tornada Al Aiún, on l'esperen preocupats per la deterioració de la seva salut, segons Leila germana de Haidar va instar avui en una breu trobada amb periodistes que "el Govern espanyol s'esforci perquè Aminatu regressi amb els seus fills", Hayat i Mohamed, de 15 i 13 anys.
El rostre de preocupació de Leila és fidel reflex de l'estat d'ànim pel qual passa la família de Haidar, que, segons la vicepresidenta de l'Associació Saharaui de Víctimes de Greus Violacions dels Drets Humans (ASVDH), Djimi Elgalia, "està vivint aquesta tragèdia de manera molt forta". Entre ells, especialment, la mare, "que dia i nit pateix depressió nerviosa i estrès", i els fills, dos estudiants "que la tiren molt de menys".
L'activista es manté en contacte permanent amb els seus familiars a través del telèfon. Malgrat la pressió policial que va envoltar l'entrevista, Elgalia va considerar la seva "haver de córrer perill per a parlar a favor seu" i demanar "al Govern espanyol i a la comunitat internacional que evitin aquesta tragèdia que li va a ocórrer a Aminatu, que serà la mort, perquè és una dona de principis i quan diu alguna cosa ho fa malgrat tot".
Haidar, de 42 anys, complix avui la seva tercera setmana en vaga de fam en l'aeroport de la illa de Lanzarote per a exigir el seu retorn a la capital del Sahara Occidental, d'on va ser expulsada per les autoritats del Marroc al negar-se a reconèixer en la fitxa de control policial la nacionalitat marroquina. Per al Marroc, el rebuig d'aquesta nacionalitat per part de l'activista s'emmarca dintre de "l'estratègia negativa" empresa pels "adversaris de la integritat territorial" marroquina en contra de la proposta d'autonomia per al Sahara Occidental.
Així ho va expressar el passat 1 de desembre el Ministeri d'Afers exteriors en un comunicat, segons el qual aquesta estratègia s'ha centrat en "el bloqueig del procés de negociació iniciat per a trobar una solució pacífica" al conflicte del Sahara Occidental i "la instrumentalizació dels drets humans". Per això, les autoritats marroquines esperen que Haidar demani perdó i reconegui la marroquinidad del Sahara Occidental per a permetre el seu retorn al Aaiún. Haidar s'ha mostrat ferm en la seva determinació de no acceptar de la nacionalitat espanyola o l'estatut de refugiada que li concedeix Espanya, ni la possibilitat de disposar d'allotjament i que la seva família pugui reunir-se amb ella, i ha mantingut que seguirà en vaga de fam fins que se li concedeixi la seva "única reivindicació", la de regressar a casa. "Aminatu és una persona forta a pesar de la seva debilitat física. La seva creença en Déu, primerament, i després en la Justícia i en el que defensa és el que li dóna aquesta força", va apuntar la representant de la ASVDH, que va considerar que l'activista "és una dona de la qual totes les dones han d'estar orgulloses".
El president de la Federació Estatal d'Institucions Solidàries amb el Sahara d'Espanya, Carmelo Ramírez, va explicar que "el marge de maniobra s'estreny" i que pot estar-se davant "una veritable tragèdia", ja que el metge ha advertit que el agravamiento del seu estat de salut pot ser irreversible "en hores o dies".
El president de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) aposta per la vía pacífica, tot i que defensa la legitimitat de la lluita armada
El President de la República Àrab Saharaui Democràtica (RASD), Mohamed Abdelaziz, va reivindicar la lluita armada com mitjà legítim i legal per a lluitar contra l'ocupació marroquina del Sàhara Occidental, sense tancar les portes a la via pacífica i diplomàtica per a resoldre el contenciós amb El Marroc. "Encara que hem triat la pau com opció, vam reafirmar que el nostre compromís està per sobre de tot amb la lluita pels nostres drets nacionals garantits per les normes internacionals mitjançant tots els mitjans legals, inclosa la lluita armada", va afirmar Abdelaziz durant la seva intervenció aquest dissabte davant el 7º Congrés de la Unión dels Joves Saharauis.
Així mateix, el President saharaui va indicar que "l'arranjament del conflicte del Sàhara Occidental exigeix una solució democràtica, la descolonització definitiva de l'última colònia d'Àfrica a través d'un referèndum lliure, just i honest mitjançant el qual el poble saharaui exerceixi el seu dret inalienable a l'autodeterminació".
"El Govern marroquí amenaça la seguretat, la pau i l'estabilitat en la regió al desafiar al dret internacional, al violar els drets del poble saharaui i a l'espoliar els seus recursos naturals", va destacar. Mohamed Abdelaziz va indicar a més que el Govern marroquí intenta a través de les seves noves agressions contra el poble saharaui "minar els esforços de les Nacions Unides per a una solució justa i definitiva del conflicte del Sàhara Occidental i submergir de nou a la regió en un clima de tensions". La part saharaui "segueix compromesa a treballar de manera constructiva amb les Nacions Unides en el marc de la legalitat internacional per a permetre al poble saharaui exercir el seu dret inalienable a l'autodeterminació", va agregar.
Finalment, el President Mohamed Abdelaziz va instar a la comunitat internacional a "realitzar esforços per a assolir la pau i a imposar sancions contra El Marroc, que persisteix en la seva negativa a aplicar les decisions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre el Sahara Occidental. |
Mira també:
http://www.llibertat.cat/content/view/7256/1/ |
This work is in the public domain |