Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004 : immigració : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
Fòrum de les Cultures 2013 en Nàpols: otra bola!
26 nov 2009
Després de Monterrey al 2007 i Valparaiso al 2010, el Fòrum de les Cultures tornarà a la mediterrànea: serà Nàpols la ciutat escollida per la imponent manifestació cultural inventada per l'administració de Joan Clos a Barcelona.

Vàries iniciatives s'han realitzat aquests dies a Nàpols per començar a alertar les realitats socials de la ciutat de les implicacions de l'esdeveniment.
palla--620x385.JPG
El lema "Forum 2013? N'ata palla!" això és, una altra bola, es refereix obviament a la quantitat imponent de mentides i enganys que l'administració pública de Nàpols ha estat intentant colar als ciutadans. En particolar, després de la última emergència de les escombraries, que ha servit d'excusa per declarar un "estat d'emergència permanent" que com sabem beneficia fortament a les institucions. (Sobre el tema de les escombreries, hi ha un vídeo que proximament es presentarà també a Barcelona: "Una montagna di balle", una muntanya de boles).

Total: el dia de la presentació oficial del Fòrum de les Cultures 2013, al Castel dell'Ovo, alguns activistes van portar una bola gegant que va interferir en certa manera amb el trascurs de l'esdeveniment que les institucions volien desconflictivitzat i llunyà dels debats socials; tal com va ser també el Fòrum de les Cultures 2004 a Barcelona, un gran montatge per a l'autocelebració institucional i la promoció dels negocis. Gràcies a la bola gegant els activistes van conquistar algunes columnes dels periòdics nacionals, interessats com sempre a les boles i no als continguts.

Dels continguts s'ha parlat més a fons el dia 20 de novembre, a la facultat d'arquitectura, dins del marc d'una conferència amb el títol "Fòrum de les Cultures 2013: per què serveix? i a qui?" en que ens havien convidat com a persones actives en contra del Fòrum 2004 a Barcelona, per explicar la experiència. Obviament, vam explicar la muntanya de mentides que va representar el Fòrum, com a coartada per un macroprojecte de requalificació immobiliària i destrucció d'un barri que ja s'havia programat als últims anys del franquisme. Entre els ponents hi havia gent de diferents moviments de Nàpols i de la zona de Campania (un ex obrer de les fàbriques portuàries, una activista pel dret a l'aigua, una altra activista en contra de la incineradora de Acerra...), i va destacar un jove marroquí, que va explicar que el campament de San Nicola Varco en el qual des de fa 15 anys havien estat vivint en condicions molt precàries un centenar d'immigrants, va ser desallotjat fa pocs dies. Una pancarta a l'àula deia: "Al Fòrum parleu d'immigrants, a San Nicola Varco els desallotjeu". Això recorda molt d'aprop l'història de la caceria de migrants a la plaça André Malraux, pocs anys abans del Fòrum 2004.

No obstant les similituts, a Nàpols la cosa serà diferent. Per sort o per desgràcia les institucions d'allà no tenen ni la força ni la voluntat d'incidir en el teixit urbà de la forma massiva i violenta en la qual van fer-ho (i segueixen fent-ho) a Barcelona; els diners del Fòrum de les Cultures se'ls embutxacaran els polítics de torn, i la ciutadania és suficientment desencantada com per no creure's de cap manera que pagant el billet del fòrum estarà promovent la diversitat cultural. En tot cas el "model Barcelona" farà victimes també allà, a través d'aquesta punta de llança que és el Fòrum, gràcies al qual es portarà endavant una requalificació eminentment destructiva que ja està a bon punt de realització a l'àrea ex-industrial de Bagnoli, ón si no es farà un 22@ en tot cas es construirà sense respectar de cap manera l'història ni les característiques específiques del lloc.

Sembra ser (http://napoli.indymedia.org/node/10944) que després de la assamblea pública del 20 de novembre, alguns participants a l'acte van veure secretes sortir de l'assamblea i dirigir-se a ells per obtenir informacions sobre l'acte, i després allunyar-se acompanyats de una desena d'agents de la "Celere", repart especial de la policía nacional. No volem pensar malament: sense dubte és tracta de la seva manera d'"obrir-se al diàleg". També s'ha d'intentar entendre aquestes altres cultures tan extranyes!


Ànims als companys napolitans per a la organització de les Resistències al Fòrum 2013!!!
Mira també:
http://www.napoliforum2013.net/
http://napoli.indymedia.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa