Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Només el 33% de l'alumnat pot estudiar en català al País Valencià, tot i que ho demana el 55%
23 nov 2009
El 55% de l'alumnat del País Valencià sol·licita estudiar en valencià, però només pot fer-ho el 33% per la baixa implantació dels programes que ofereixen aquesta possibilitat, el PEV i el PIL. «La normativa s'incompleix, no hi ha inspectors i si es reclama prima el silenci administratiu», ha denunciat este matí Escola Valenciana que, davant aquesta situació, ha editat una guia per fer-hi front.
780_008_2880839_bd93c1184c0b3f5ec55c261368fcdc02.jpg
La guia va adreçada a AMPAs, professors i consells escolars per contrarestar la «desinformació» i l'«embull» de sigles existents i ajudar a realitzar tots els tràmits administratius que es requereixen (documentació, processos, recursos) a l'hora de sol·licitar la implantació de l'ensenyament en valencià.

«No es tracta de judicialitzar res, sinó de gestionar un dret que s'està vulnerant», ha remarcat el gerent d'Escola Valenciana, Àngel Martí. «La situació s'agreuge i els pressupostos d'enguany retrocedeixen pel que fa a la formació dels professors» ha afegit Martí tot recordant que al professorat no se li exigeix el requisit de capacitació lingüística en valencià per a impartir classes de Secundària. El representant d'Escola Valenciana també ha instat al conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, a seure's a negociar un programa únic plurilingüe, en comptes de «marejar» amb els diferents programes que «al final es resumeix en estudiar en castellà o en valencià».

En la presentació de la guia s'han actualitzat les dades sobre l'ensenyament en valencià. Dels 140.000 alumnes que en Primària estudien en valencià, 80.000 es queden sense poder fer-ho en Secundària. Dels 347 centres concertats de Secundària, només 30 fan educació en valencià, front als 230 públics dels 364 que hi ha que sí compten amb algun dels programes.
Mira també:
http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/106504-nomes-el-33-de-lalumnat-pot-estudiar-en-catala-al-pais-valen

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa